Cuti-Cuti Malaysia

Pagi ini jalan agak lengang sekali. Saya boleh agak yang ramai pelajar ponteng sekolah masing-masing berdasarkan kalibat pelajar yang ada di sekolah anak-anak saya dan sekolah-sekolah lain yang berdekatan. 😀 Mungkin ada yang pulang bercuti di kampung dan mengambil extra holiday sendiri. Saya tahu ada jiran saya yang masih di kampung. 😉 Walhal Maulidur Rasul jatuh pada hari minggu dan dikebanyakkan negara ia bukanlah cuti umum. Ini buat saya teringat tulisan terbaru oleh Tun Dr Mahathir bertajuk Cuti-Cuti Malaysia.

Jakarta

Gambar hiasan sahaja

Agak menarik dan menyingkap situasi di negara ini sekarang. Adakah dengan sebab kita ada pelbagai kaum dan agama di negara ini, maka kita perlu bercuti lebih? Adakah setiap perayaan kaum dan agama perlu ada cuti? Mestikah setiap cuti yang jatuh pada hari minggu perlu di ganti pada hari Isnin?

Bagi yang kerja makan gaji, of course, sukalah kan? Dapat cuti dan gaji jalan. Tapi mereka yang hidupnya bergantung pada aktiviti ekonomi harian, hmmm.. situasi begini amat memeningkan kepala. Bukan senang nak buat duit kalau cuti sahaja. Yang ada website dan cuba buat duit dari website mereka sure boleh faham sikit-sikit kan? 😀

Cuti-Cuti Malaysia

13 thoughts on “Cuti-Cuti Malaysia

 1. Cuti yang banyak ada baik buruknya. Satu peluang buat pengusaha pelancongan buat duit. Kita pulak janganlah sampai tak reti memanafaatkan cuti yang diberi. Waktu kerja, pulun cukup-cukup. Waktu cuti guna sungguh-sungguh.

 2. Pada awal tahun, memang rasa tak begitu seronok bila cuti bersambung-sambung. Banyak urusan yang perlu diselesaikan. Akhirnya, masa cuti pun terpaksa ke tempat kerja untuk uruskan banyak kerja yang tertangguh.

 3. Tetapi kalau web blog kita target pada organic visitor ia tiada masalah kot. Sama2lah kita meningkatkan SEO blog kita untuk tujuan itu 😀

 4. Soalan pertama tu memang perlu lebih cuti sebab Malaysia ada pelbagai kaum maka kita bolehlah menziarah sahabat2 pelbagai kaum untum meraihkannya.

 5. cuti banyak patutnya taubat pun banyak..
  bagi hapuskan dosa2 dok mengumpat majikan, marah2 pelanggan, marah2 pada boss.. dan dapat rapatkan hubungan kekeluargaan….

  hehehhee

 6. Malaysia mempunyai tempat2 yang menarik dan cantik
  utk kita pergi bercuti.. Plan balik Malaysia kali kedua nih ingatkan
  nak cuti2 Malaysia ke Pangkor.. tak sampai lagi…

Comments are closed.