Samsung Galaxy s5

Handphone Di Sekolah?

5 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 5 Pin It Share 0 StumbleUpon 0 LinkedIn 0 5 Flares ×

PUTRAJAYA: Students will be allowed to bring mobile phones and IT gadgets to school from next year after rules and regulations under the Education Act 1996 are amended. Deputy Education Minister Datuk Dr Wee Ka Siong said the move was in line with the implementation of the virtual teaching and learning programme, dubbed “1Bestari” which offers free WiFi. “We want to provide a virtual learning environment so that students can use their gadgets to learn.The world is totally different now“. – Datuk Dr Wee Ka Siong

handphone di sekolah

Gambar kredit: hcfoo.com

Ya, benar “the world is totally different now“. Dulu lain sekarang lain. :D Zaman saya di sekolah dulu, bapa saya pun tiada handphone. Malahan, ramai jiran-jiran saya yang tiada telefon rumah dan ada yang datang ke rumah saya untuk menggunakan telefon bila ada kecemasan. Zaman sekarang pula, ramai yang tiada telefon di rumah, tetapi ada 5 – 6 buah handphone. Ada yang baru tadika pun sudah pandai guna handphone.

Memandangkan Datuk Wee dah kata OK lo, student boleh bawa handphone ke skul, maka tiada point saya bincangkan patut atau tidak patut pelajar-pelajar bawa handphone ke sekolah. Dah terlewat bro.

Cuma pada pendapat saya, sebaiknya handphone sahaja yang dibenarkan ke sekolah. SMARTPHONE cannot lah Datuk! Nanti ada sibuk berINTERNET dan main game sahaja sehingga tiada interaksi dikalangan pelajar-pelajar di sekolah lagi. ’1Bestari’ can teach at class laa.. Implementation at home lo. Sure can punya… Kalau tidak teach pun ramai yang dah pandai guna smartphone dan gadget la Datuk. Even kidergarden kids pon ramai yang sudah expert ooo..

Yang kedua, jika ianya atas sebab keselamatan, maka sebaiknya cuma yang naik bas, berjalan kaki atau menaiki kenderaan lain selain dari kenderaan ibu bapa atau saudara mara terdekat sahaja yang boleh bawa. Yang mummy daddy ambik, no need lah. Duduk dekat dengan pondok Pak Guard sampai daddy mummy sampai sure safe lo. Kalau tidak pun assign cikgu-cikgu setiap hari memastikan semua murid selamat di kawasan sekolah sehingga semua kenderaan tiba mengambil mereka. Amacam?

- Handphone Di Sekolah?

About the author: I am lifestyle blogger cum internet marketer, who has been blogging and writing since the day the Web 2.0 was created. I love sports and traveling, and am addicted to coffee and Man Utd. I enjoy putting passion and personality into each website designed.

Thesis Theme for WordPress

Comments on this entry are closed.

  • Memang sukar nak kawal. Sekarang ni pun, mahupun belum dibenarkan, dah banyak kes berpunca dari handphone.

  • Isunya berpunca tentang keselamatan. Solusi yang menimbulkan lagi banyak masalah lain, kehilangan handphone, kecurian, rakaman aksi buli, aksi dewasa, dan banyak lagi. Rasanya, ramai yang kurang bersetuju. Tapi bila anak sendiri dah sekolah nanti, “err, bawaklah nokia 3310 abah tu”. Haha. :D

    • Susah jadi menteri ehhh.. Kena pikir problems, bila sediakan solusi, lebih byk probem timbul… kena telan penadol selalu :D

  • Uiks.. sunyi jerk kat sini….

  • Kalau setakat hp biasa yg paling rendah…bolehlah…tp kalau semua jenis hp boleh…mmg tak boleh maaa

  • silap-silap henpon pelajar lebih mahal dari guru..