Handphone Di Sekolah?

PUTRAJAYA: Students will be allowed to bring mobile phones and IT gadgets to school from next year after rules and regulations under the Education Act 1996 are amended. Deputy Education Minister Datuk Dr Wee Ka Siong said the move was in line with the implementation of the virtual teaching and learning programme, dubbed “1Bestari” which offers free WiFi. “We want to provide a virtual learning environment so that students can use their gadgets to learn.The world is totally different now“. – Datuk Dr Wee Ka Siong

handphone di sekolah Handphone Di Sekolah?

Gambar kredit: hcfoo.com

Ya, benar “the world is totally different now“. Dulu lain sekarang lain. icon biggrin Handphone Di Sekolah? Zaman saya di sekolah dulu, bapa saya pun tiada handphone. Malahan, ramai jiran-jiran saya yang tiada telefon rumah dan ada yang datang ke rumah saya untuk menggunakan telefon bila ada kecemasan. Zaman sekarang pula, ramai yang tiada telefon di rumah, tetapi ada 5 – 6 buah handphone. Ada yang baru tadika pun sudah pandai guna handphone.

Memandangkan Datuk Wee dah kata OK lo, student boleh bawa handphone ke skul, maka tiada point saya bincangkan patut atau tidak patut pelajar-pelajar bawa handphone ke sekolah. Dah terlewat bro.

Cuma pada pendapat saya, sebaiknya handphone sahaja yang dibenarkan ke sekolah. SMARTPHONE cannot lah Datuk! Nanti ada sibuk berINTERNET dan main game sahaja sehingga tiada interaksi dikalangan pelajar-pelajar di sekolah lagi. ‘1Bestari’ can teach at class laa.. Implementation at home lo. Sure can punya… Kalau tidak teach pun ramai yang dah pandai guna smartphone dan gadget la Datuk. Even kidergarden kids pon ramai yang sudah expert ooo..

Yang kedua, jika ianya atas sebab keselamatan, maka sebaiknya cuma yang naik bas, berjalan kaki atau menaiki kenderaan lain selain dari kenderaan ibu bapa atau saudara mara terdekat sahaja yang boleh bawa. Yang mummy daddy ambik, no need lah. Duduk dekat dengan pondok Pak Guard sampai daddy mummy sampai sure safe lo. Kalau tidak pun assign cikgu-cikgu setiap hari memastikan semua murid selamat di kawasan sekolah sehingga semua kenderaan tiba mengambil mereka. Amacam?

- Handphone Di Sekolah?

 Handphone Di Sekolah?

Ismail N

I am lifestyle blogger cum internet marketer, who has been blogging and writing since the day the Web 2.0 was created. I love sports and traveling, and am addicted to coffee and Man Utd. I enjoy putting passion and personality into each website designed.
 Handphone Di Sekolah?

39 thoughts on “Handphone Di Sekolah?

  1. Memang sukar nak kawal. Sekarang ni pun, mahupun belum dibenarkan, dah banyak kes berpunca dari handphone.

  2. Isunya berpunca tentang keselamatan. Solusi yang menimbulkan lagi banyak masalah lain, kehilangan handphone, kecurian, rakaman aksi buli, aksi dewasa, dan banyak lagi. Rasanya, ramai yang kurang bersetuju. Tapi bila anak sendiri dah sekolah nanti, “err, bawaklah nokia 3310 abah tu”. Haha. :D

  3. kalau sy lh jd menteri, memang sy xkan benarkan hp masuk dlm sekolah. Mesti ada alternatif lain yg boleh dipertimbangkan. Kenapa tak buat public phone free utk pelajar sekolah?? sbb dulu time sy sekolah menengah memang pengetua yg buat mcm tu. bila masuk pengetua baru ketika sy tgkatan 2-3 barulah public phone dbuat di sekolah.. ada 2 bijik. .so masalah kecurian hp d sekolah pun rendah. . tp klu dh bpk menteri buat keputusan mcm tu nak buat mcm mana kan.. redho je lah.. hehehe.. :)

  4. Ada pro dan ada kon yg bwk hp ke sekolah nih..selain dr membawa masalah lain kat sklh, kita as parent tetap gak kena pikirkan keselamatan anak2..

    rasa2nya, kementerian kena tetapkan hp yg no camera,no mms dan hnya hp yg asas shj dibawa oleh pelajar2 nih

  5. Kalau telefon bimbit yang asas sahaja dibenarkan. Kalau yang smartphone tak bolehlah. Cuma bimbang dari segi keselamatan pelajar-pelajar kita leka ber sms ketika berjalan dan tidak beri tumpuan kepada lalu lintas.

  6. No no no.. jangan bagi walau hp cikai. Sapa nak periksa sorang2 punya hp kat sekolah? Isu keselamatan? Saja cari isu.. tak selamatkah sekolah sekarang? Kan kita negara paling selamat. Apa ni En Najib? Silalah nasihatkan En Wee.. Bikin panas saja la dia ni.

  7. nak impliment budak sekolah bawa telefon yang BASIC saja agak sukar dilaksanakan. Sebabnya telefon pintar dah banyak kat pasaran dan harga pun murah-murah. Cuma kena kaji kesan sampingan yang lebih besar daripada tujuan utama telefon ni dibenar bawa ke sekolah.

  8. sukar utk dikatakan bila situasi mula smart begini.nak kawal pun kena ikut betul2 ketat baru ada yg ikut tpi klu setakat nak pantau cam ni rasa cam tak jalan jer heee…

  9. memang ada kebaikan dan keburukan. sangat perlu peraturan, kawalan dan pemantauan yg lebih supaya takde salah guna. kita ibubapa juga kena pantau.

  10. nak kena setel masalah h/p hilang, kena curi, tertukar, rosak, nak charge, selalu emergency call .. sapa punya kerja tu ..aduh penatlah cikgu2 ni ..

  11. Memang bagus kalau handphone bawak ke sekolah,, Boleh call kalau ada apa-apa masalah tetapi masalahnya selalunya salah guna seperti main handphone dalam kelas. Tak sesuai untuk dibawa ke sekolah sehingga peringkat spm…

Leave a Reply