SBB 2013: SEO And Etiquette In Blogging

Well, I did not attend “Sepetang Bersama Blogger 2013” (SBB 2013) though I wish I did. icon biggrin SBB 2013: SEO And Etiquette In Blogging Honestly, I don’t feel disheartened about it or jealous seeing other people enjoying the big event but after reading several postings by bloggers that attended the annual blogger gathering, I feel like writing something about it.

First of all I would like to congratulate everyone that made the event a success. Hats off to bro Amir Hassan aka Denaihati for being ‘murah hati’ hosting the event. Thanks to AkuBiomed and Nurmisnan for their excellent coverage of the event. I really enjoyed reading their postings. Well done!

SBB2013 SBB 2013: SEO And Etiquette In Blogging

Credit: kongsibersamanora.blogspot.com

Kak Kujie

I would like to touch on two issues raised during the forum at SBB 2013. Both were brought up by well-respected blogger, Kak Kujie and both were highlighted by Akubiomed HERE and HERE. The two issues were actually related to each other – commenting and backlinkings. However, you can see them from two different perspectives – SEO and etiquette.

During SBB 2013, Kak Kujie says (and I quote from Akubiomed):

Yang menarik perhatian saya adalah nasihat Kak Jie sarankan untuk menjadi blogger perlu rajin membaca dan berilmu. Komunikasi penting bukan sekadar meninggalkan komen untuk mendapatkan backlink semata-mata – Source: Akubiomed

Beliau memberi tip blogger perlu membaca dan beliau berjaya menangkap blogger yang tidak membaca apabila menanyakan soalan yang jawapannya sudah ada didalam blog –  Source: Akubiomed

Etiquette In Blogging

Now, let me touch on the first comment by Kak Kujie during SBB 2013 i.e “Komunikasi penting bukan sekadar meninggalkan komen untuk mendapatkan backlink semata-mata”.

Obviously, she is referring to certain bloggers that spend much of their time commenting on other people’s blogs without updating their blog or improving the quality of contents or PR of their own blog.

Well, Malaysian bloggers is like this: When it comes to SEO, they believe more on off-page factors than on-page. So, they put in quite a lot of effort in commenting and getting those backlinks and other similar methods.

However, the recommended approach by many SEO gurus is to concentrating on on-page factors. Those who talk about on-page factors speak more about things like keyword optimization, using the right title tags, using less HTML, using the right fonts and images and of course producing quality contents in their blog.

Many studies show that in terms of numbers, such websites (concentrating on off-page factors) will have to get 10 times more backlinks than the website that has good on-page factors. In other words, if you haven’t started working on on-page factors, then you probably have to work harder to get good ranking in Google via off-page factors for the rest of your life!

If you are having trouble with your on-page optimization, then use SEO plugins that are available for FREE on the internet. But, if you are damn serious about getting good ranking for your blog/website, I suggest you use SEOPressor WP Plugin, simply the best SEO plugin ever created, bar none. It has been used in more than 15 million web pages and voted as the mandatory SEO plugin for WordPress blog.

Now, we go to the second comment by Kak Kujie. She said:

blogger perlu membaca dan beliau berjaya menangkap blogger yang tidak membaca apabila menanyakan soalan yang jawapannya sudah ada didalam blog”.

Ironically, many bloggers who read Akubiomed’s blog gave comment that “it was a good posting” and continue by saying they will try to start reading more BOOKS (???) in the future. Well, read what Kak Kujie said once again and see what she means by ‘tidak membaca’ (not reading).

Like I said the second one is more a question of etiquette than SEO. I think Kak Kujie probably feel a bit offended when commenters “menanyakan soalan yang jawapannya sudah ada didalam blog” (asking a question in which the answer is already in the blog). Maybe she’s not offended, but I think I would be icon biggrin SBB 2013: SEO And Etiquette In Blogging  Plus, when someone is asking something that is already in the posting, you can smell SPAMMING all over it, especially when that someone throws in two or more short comments there.

I know this postings might make me less popular among the Malaysians blogger especially those who ‘termakan cili’ and ‘rasa pedasnya’. Still, I write this in good faith and for the good of all bloggers in Malaysia. Lastly but not least have a good holiday and to all who are celebrating the Chinese New Year around the world “Gong Xi Fa Chai”.

- SBB 2013: SEO And Etiquette In Blogging

 SBB 2013: SEO And Etiquette In Blogging

Ismail N

I am lifestyle blogger cum internet marketer, who has been blogging and writing since the day the Web 2.0 was created. I love sports and traveling, and am addicted to coffee and Man Utd. I enjoy putting passion and personality into each website designed.
 SBB 2013: SEO And Etiquette In Blogging

16 thoughts on “SBB 2013: SEO And Etiquette In Blogging

  1. Dua nasihat yg Kak Jie cakap hari tu wajar diambil utk diamalkan dalam hidup. Bukan sekadar dalam blogging saje.

    Mmglah bila dah terlampau ramai sangat yg bertanya soalan yg sudah pun dijawab dalam entri, pasti akan terbit rasa “kesian” kepada penanya tadi… =)

    well said bro DLSL

    • saya sebenarnya tak kisah jika blogger ambil kesempatan menabur link mereka, cuma nasihatkan Kak Jie adalah utk mereka yg ingin serius berblogging dan menjadi blogger yg dihormati. Bila etika tidak dipatuhi, maka pandangan org ramai terhadap kita pun jadi……. :D

  2. saya lemah bab seo. nak baiki seo page sendiri pon terkial2. tak dinafikan sy byk juga komen kt blog org lain, not just to get backlinks but to built a network. Mohon tunjuk ajar kalau ada yg tsilap :)

    • Tak salah kalau komen utk dapat backlinks cuma ianya bagus jika mengikut etika, which is jangan terOver dan jangan sekadar melepaskan batuk di tangga. Mungkin ada yg tak kisah cuma sesetengah blogger like me menulis utk berkongsi dan dibaca oleh pembaca, if u understand what I mean. :D

      As for SEO part, mcm saya ckp, the best SEO ialah on-page SEO. Mungkin ada yg tak bersetuju … itu pandangan masing-masing.

  3. Well said ;) Baru nak keluarkan entri pasal ni.

    Setuju dengan apa yang dikatakan Kak Jie, dan setuju juga dengan apa yang dikatakan Titan. Senang je nak detect pengomen yang tidak membaca ni, ataupun sekadar baca separuh. Tapi kadang2 ada sebabnya juga kenapa diorang tak dapat nak baca sampai habis.

  4. sekurangnya..dia datang dan baca blog tu. dan beri komen walaupun mungkin tak baca semua. Dia baca part menarik aje. Bagi aku, itu dah cukup bagus. Tell me..who never want to get backlink for their own blog bila diorang tahu backlink tu akan mendatangkan manfaat pada blog mereka? semua orang tahu (majoriti)..bila komen, ada potensi untuk orang datang ke blog kita.

    dan ingat, tanpa orang yang komen ringkas-ringkas tu..takkan wujud dah komen yang panjang-panjang. Mula-mula memang macam tu..bila diorang dah boleh fikir panjang dan pandai..diorang akan komen panjang-panjang gakk untuk certain topic. Kita bersangka baik ajelah..

    So, bagi aku. Bila diorang komen. Trafik datang. So, ucapkanlah terima kasih. Toksahlah tulis..”baik takyah komen macam tu..” aku pernah jumpa ramai otai cakap macam tu..

    dan bagi aku, personally, komen adalah salah satu ciri untuk dapat backlink dengan lebih berjaya. Tak kiralah komen panjang atau pendek, bermanfaat atau tidak atau mungkin mengarut serta lari jauh dari topik asal.

    dan..ada orang yang saje je tulis komen macam tu. Nak menduga barangkali sebab kekadang mungkin komen diorang macam tak dilayan sebelum ini. Dan bila buat komen pendek-pendek, barulah owner blog tu perasan dia. Ini juga salah satu strategi untuk brand blog sendiri. haha, aku memang selalu wat benda nih dan saje bagi chance ditangkap. dulu dan sekarang..

    Lastly, respek bila ada orang komen kat blog kita walaupun mungkin akan menjatuhkan kita atau memalukan kita kerana kita mungkin bagi salah fakta..tak kiralah komen tu pendek atau panjang. Kita tak tahu apa yang pengomen tu fikir sebelum dia komen. So, tak leh tuduh dia baca atau tak baca..

    aku dah banyak kali serang blogger otai..kerana salah bagi fakta dan kenyataan yang diorang tulis dalam blog. Dah la salah fakta, tak nak pula mengaku salah dan kemudiannya bila nasihat, kena marah pulak…dan apa yang jadi? komen aku dipadam kerana rasa dimalukan. So, this is ETIKA otai blogger yang ramai orang sanjungi? Itu belum lagi yang komen aku akan sentiasa dipadam asal aku komen kat blog seseorang tu..dan aku tahu, komen aku tu memang betul dan tak boleh disanggah. Susah sangat ke nak mengaku salah?

    aku rasa aku dah merepek jauh ni. Lupa makan cendol barangkali. haha..

    • Kawe bukan otai blogger, so ini bukan satu serangan la kan? :wink:
      Bab backlinks tu mmg tak salah buat backlinks. My points ialah 1. pada pendapat kawe on-page SEO is better dari off-page 2. Jika kita semua buat komen dengan bersungguh-sungguh (like yg bro buat ni :D ) pemilik blog lain surely lebih appreciate dan brand kita akan nampak lebih hebat.
      Mungkin pandangan kita berbeza. It’s ok. Tqvm sebab beri pandangan dari sudut yg berbeza. Maybe ada yg boleh tokok tambah dalam hal ni nanti.

  5. memang boleh nampak komen yg boleh membantu dan juga cuma sekadar komen untuk banklink.

    hubungan sesama blogger bukan sahaja sekadar meninggalkan komen tetapi juga sebagai perhubungan persahabatan yg berkongai minat yg sama

    • That’s the problem bila “memang boleh nampak ……… cuma sekadar komen untuk banklink”. Other people can see dan adakala nampak ‘cheap’ (with due respect dan mintak maaf). Dari segi promosi, ia tidak membantu BRAND kita.

  6. Bukan semua blogger + pembaca membaca dari awal till d end xspecially long n3.. Respect pada blogger yang jujur meninggalkan komen + menghargai
    perkongsian

    P.S. Bila nak mai Brunei.. Boleh banjer nasi Katok singgit sebungus.. hik3

Leave a Reply