Simply The Best Way To Drive Traffic To Your Blog

Senarai Blog Paling Popular Dan Berpengaruh Di Malaysia

Terdapat banyak cara untuk membuat senarai blog yang paling popular dan berpengaruh di Malaysia. Namun, penanda yang sering digunakan oleh para blogger adalah dengan melihat trafik yang “masyuk” ke blog-blog ini. Jika anda google di internet, pastinya anda akan berjumpa senarai-senarai ini dan sekali imbas saya akan katakan NO WAY yang blog dululainsekaranglain.com akan berpeluang memasuki senarai elit ini.

blog

Blog-blog yang sering dikunjungi oleh pengunjung nampaknya dikuasai oleh blog-blog politik, hiburan dan sedikit berkisar pada blogging dan IT. Saya pula tiada “desire” untuk menulis topik yang sedemikian. Sesekali sesekala mungkin. Tapi, selalunya saya lebih gemar menulis apa yang dekat di hati saya atau apa yang orang lain tidak mahu tulis.

Apabila saya membeli domain untuk blog ini kira-kira 8 bulan yang lalu, saya ingin menamakannya “Lain Dari Yang Lain”.  Namun, saya mengubah fikiran di saat akhir dan menukarnya kepada “Dulu Lain Sekarang Lain”. Akan tetapi, cita-cita hendak menulis sesuatu yang berlainan itu tetap ada. Malah, entri ini juga cuba melihat tajuk di atas dari sudut yang lain dari lain. Tiada senarai dan tiada ulasan mengenai mereka yang tersenarai. Apa yang ada cuma cerita dari hati dan fikiran blogger ini seperti sebelumnya.

Terdapat beberapa subjek yang cuba saya tumpukan di blog ini. Subjek-subjek itu adalah: Undang-Undang, Fotografi, Kekeluargaan & Kemasyarakatan dan Blogging Dari Kaca Mata Saya. Ok, once a while, saya akan blogging “outside the box” dan menulis mengenai subjek lain, namun apa yang senaraikan tadi adalah misi dan objektif saya. Melihat dari senarai subjek saya, tiada pun  subjek-subjek ini yang popular atau boleh menolong blog saya untuk tergolong dalam blog-blog yang berpengaruh dan popular.

Namun, saya rasa cukup puas hati dan terima kasih pada pembaca-pembaca blog ini kerana sudi lepak sekejap di dululainsekaranglain.com.

Ok, sebelum saya tutup cerita bagi entri ini, sesiapa yang baca entri ini, saya hendak minta TOLONG sikit. Boleh? Mudah sahaja iaitu tolong listkan 5 blog paling anda suka di petak komen di bawah. Saya hendak terjah blog-blog tersebut dan lihat isi kandungannya. Sekadar hendak MENYIASAT! 😉 Tolong ye! Thanks.

Senarai Blog Paling Popular Dan Berpengaruh Di Malaysia

0 votes
  • Avatar for Ismail N shima March 29, 2013, 9:27 am

    newbie dlm blogger,nk tau cmne nk follow blog…..mane nk tgk list nya…

  • Avatar for Ismail N wady March 25, 2012, 2:41 pm

    PENEMUAN TERBARU….ANDA BOLEH MEMBUAT RM 2OOO SEMINGGU…DENGAN HANYA BERADA DI RUMAH…CEPAT SEMENTARA STOK MASIH ADA…APE YANG ANDA PERLU KORBANKAN HANYA RM 0.10 UNTUK MENGHANTAR NAMA DAN ALAMAT KE 01112978050….think positive…

  • Avatar for Ismail N Imddin March 21, 2012, 2:41 pm

    Mana senarainya?

  • Avatar for Ismail N Gempakcyber March 4, 2012, 10:33 am

    wah bagus juga ni

  • Avatar for Ismail N ctrmiena February 21, 2012, 1:44 am
  • Avatar for Ismail N pakmat December 21, 2011, 12:26 pm

    senarai bagus nie.tp kalau yg malas blh guna sistem.pasang sistem dan lihat hasilnya.nak tahu..ada disini http://bit.ly/ih2BeP

  • Avatar for Ismail N Malaysia Travel Blog December 2, 2011, 2:34 am

    Dah jarang sangat melawat mana-mana blog…ikut badan je..kalau larat duduk lama2, baru menghadap internet…

  • Avatar for Ismail N siskamin November 18, 2011, 4:01 am

    salam beb,
    setuju dengan pacifista

    • Avatar for Ismail N siskamin November 18, 2011, 4:06 am

      * RM453,753 Dalam 7 Bulan?
      Sistem Buat Duit Dari Rumah.
      Tanpa Perlu Pengalaman Langsung!
      http://MoneyEkspres.com

  • Avatar for Ismail N Pacifista November 15, 2011, 7:12 pm

    aku nak senaraikan 1 lagi blog best http://www.dululainsekaranglain.com 😀

  • Avatar for Ismail N akubiomed November 14, 2011, 4:45 am

    Kalau hendak tahu blog yang berpengaruh dari Alexa rank

    http://beautifulnara.com
    http://blogserius.blogspot.com/
    http://paultan.org/
    http://denaihati.com/
    http://www.ohbulan.com/

    Mungkin ada yang blog disenaraikan tidak sesuai dengan jiwa bro dan saya pun tidak lawat blog semata-mata cari trafik sahaja. Kalau ada bahan menarik apa salahnya saya membaca dan tinggal komen. :-)

    • Avatar for Ismail N IN November 14, 2011, 12:47 pm

      alright… kawe cuba terjah semua malam nie 😀

  • Avatar for Ismail N kyrul November 13, 2011, 3:23 am
    • Avatar for Ismail N IN November 14, 2011, 12:17 am

      thanks… kena check lepas nie 😀

      • Avatar for Ismail N yas November 14, 2011, 6:28 am

        Blog SNG mmg best gak…aku suka cara penyampaian dia releks jerr…:)

        #Aku kurang sikit klau terlalu serius….kepala serabuttt….hahaha

  • Avatar for Ismail N mak lagenda November 12, 2011, 10:36 pm

    salam bro..

    1st time mak sggh sini. Owhhh..padin pun suka dtg sini yeh?? Hurm..klu nak senaraikan 5, terlebih2 kot sbb ckp bnyk blog yg mak suka terjah. Biasanya,ia dtg dr pelbagai jurnal. Ada yg gila2, ada yg serius/skima, ada dr blog masakan..

    1- Blog gila2/ringan = http://kasihaleeya.blogspot.com/
    = http://www.blogbeginsatforty.com/

    blog serius/skima = http://www.padinno.com/

    blog fotografi = http://chiqu3chill.blogspot.com/

    blog masakan = http://fromintankitchen.blogspot.com/
    = http://www.bisousatoi.com/

    Ada banyakkkkk lagi cuma takut tuan tanah ni pening pi skodeng..hik hik hik..

    • Avatar for Ismail N IN November 13, 2011, 12:33 am

      salam…
      first ok, hopefully jgn the last he he.. 😀
      tolak blog padin yg selalu dilawati, tinggal 5 blog jer mahu di terjah… No problemo… cuma lambat ler nampaknya next posting kat sini.. adehhh…

    • Avatar for Ismail N padin November 13, 2011, 7:05 am

      hahah Mak, aku dah lama berkhemah di sini.. hehee
      kira ok la ada gak bacaan serius utk Mak, 😀

      • Avatar for Ismail N mak lagenda November 14, 2011, 1:45 am

        OOoo..khemah sensorang ko ye din! Acer sesekali revealkan mana2 blog yg ko suka g.,..leh gak mak yg x sklh tinggi ni tambh2 ilmu pengetahuan yg x berapa nak tinggi! 😛

        Yup..kepelbagaian jenis bacaan tu perlu din. Sbb blog ku serius dan bersifat akademik A.K.A skima tu lah buat aku suka skodeng..

  • Avatar for Ismail N faizul November 12, 2011, 10:21 pm

    Blog yg aku rasa popular tu banyak, tapi yang berpengaruh aku rasa aku tau cuma sikit aje. Selain dari Denaihati.com dan redmummy.com aku tak tau yang lain dah.

    Popular tu berbeza pada pandangan setiap orang.

    • Avatar for Ismail N IN November 13, 2011, 12:30 am

      it’s ok.. lain org…lain view dia..
      tapi yg dua tu mmg trafik mencanak… seram gak nak pi sana 😀

  • Avatar for Ismail N yas November 12, 2011, 5:33 pm

    aku lak biasanya blog kengkawan yg selalu dtg ziarah lee…rasanya sama jugak dgn list kt bro DLSL…cuma satu jee…
    aku rasa blog ni bagus sbb entri ttg seo blog yg menarik sesangat…
    http://www.forblogger.net/
    Bayangkan blog ni dr pr0 trus mencanak ke pr4….pehhh meh kita sama2 belajar seo tp blog ni byk entri ttg blogspot je laaa…

    • Avatar for Ismail N IN November 13, 2011, 12:29 am

      wokey.. nanti kawe terjah sana lepas balik dari kerja kawin… ada jemputan hari ini 😀

  • Avatar for Ismail N dnoBiz November 12, 2011, 5:24 pm

    aku punya list hampir sama je dengan yang bro biasa terjah… 😀

    • Avatar for Ismail N IN November 13, 2011, 12:28 am

      yg biasa-biasa la kan?….. boleh kawe bayangkan rupa blog mereka-mereka itu skrg….

  • Avatar for Ismail N Hairul Hissam November 12, 2011, 5:08 pm

    yelah.. antara blog yg saya suka ialah http://dululainsekaranglain.com
    tapi tak tahu sapa nama pemiliknya.. 😀 … boleh bagitaw nama tak…

    • Avatar for Ismail N IN November 13, 2011, 12:27 am

      ada lagi.. tqvm tqvm…
      nama panjang ada kat FB, nama pendek refer page”Mengenai Blog Ini” di atas tu 😀 or di Google+

      • Avatar for Ismail N Hairul Hissam November 13, 2011, 8:00 pm

        ohh.. dah jumpa nama yg pendek.. abg Ismail… yg panjang belum jumpa lagi ..he.he.he…. nie kalo terserempak kat mana2 .. mesti nak minta mintak autograf nie….

        • Avatar for Ismail N IN November 14, 2011, 12:19 am

          adehhh…
          still appreciate sbb rasa blog ni ok. 😉

          • Avatar for Ismail N IN November 14, 2011, 12:59 pm

            in th end biarlah blog cari pembaca sendiri kan? Kita balun talus ikut kemahuan kita jer 😀

  • Avatar for Ismail N titan November 12, 2011, 4:12 pm

    terlalu banyak. tak larat nak senarai semua. haha..

    • Avatar for Ismail N IN November 13, 2011, 12:24 am

      5 jer kawe mahu… banyak2 tak larat ehhh….

  • Avatar for Ismail N nizamghazi November 12, 2011, 2:40 pm

    Salam DLSL :)
    Boleh tak saya paste ayat ni :
    “Tapi, selalunya saya lebih gemar menulis apa yang dekat di hati saya atau apa yang orang lain tidak mahu tulis ”

    Sebab saya suka ayat tu. Betul2 beri saya inspirasi untuk menulis lain dari yang lain. :)

    Blog yang best saya rasa ni : http://dululainsekaranglain.com ;D
    Lagi 4 masih difikir2 kan sebab semua blogger ada cara tersendiri dengan entri dorang.

    • Avatar for Ismail N IN November 12, 2011, 3:20 pm

      adeh… tersipu-sipu lak kawan dpt undi gak 😀 Thanks bro.
      Walaupun blog ni masih baru, tetapi kawe dah blogging lama sebenonya. Dari pengalaman lalu, nothing more satisfactory dari menghasilkan karya sendiri. Habis post, senyum jer bila tengok hasil penat menulis tu ke alam siber.
      Plus, bila lain dari yang lain, dapat gak berjasa memperbanyakkan bahan ilmiah dari pelbagai jenis di siber. My 5 cents jer.. tak semestinya betul 😀

      • Avatar for Ismail N Pacifista November 12, 2011, 4:50 pm

        eleh…malu2 kucing pulak dia 😛

  • Avatar for Ismail N padin November 12, 2011, 12:01 pm

    Yup, aku tengok bro selalu juga kemaskini mengenai undang – undang, dan aku rasa itu satu usaha yg baik, dan lebih senang faham berbanding ayat undang – undang.. 😀 lagipon kalau nak cari sendiri mmg tak gagah nak mencarinya. hehe

    5 Blog? uhmm, tidak mengikut keutamaan : http://tehramuan.com http://maafcakap.blogspot.com http://akubiomed.com http://lagendamahsuri.com http://sudais-sudais.blogspot.com

    • Avatar for Ismail N IN November 12, 2011, 3:13 pm

      thanks. sharing = caring kan? 😀
      wah! ada lagi undian utk cikgu tehr nampaknya.. mesti power teh ramuannya…
      Yg kawe kureng kenal tu, nanti kawe cuba check. Mesti ada sebabnya kan? kena siasat sikit…. so boleh buat edisi siasat nanti 😉

  • Avatar for Ismail N qissandra amber November 12, 2011, 9:51 am

    tiada apa yg boleh di katakan cuma kata2 terima kasih yang amat sebab wujudkn blog yg boleh memberi kesedaran terutama berkait dengan undang2 yakini diluar sana masih yg mmg tidak tahu apa2 langsung mengenai undang2.

    • Avatar for Ismail N IN November 12, 2011, 2:59 pm

      thanks. appreciate atas sokongan.
      selalu google internet tapi byk artikel law dlm BI, so kawe rasa bagus gak kalu ditulis dalam BM pula… betul tak?

      • Avatar for Ismail N tehr November 13, 2011, 1:30 am

        betul sangat
        kebelakangan ni aku banyak dapat info dari sini hal undang2
        terima kasih banyak

      • Avatar for Ismail N akubiomed November 14, 2011, 4:51 am

        Saya ada membaca artikel undang-undang blog bro IsmailN tersengguk-sengguk tanda faham. :-)

        • Avatar for Ismail N IN November 14, 2011, 12:46 pm

          bagusssss….. 😀

  • Avatar for Ismail N Pacifista November 12, 2011, 9:43 am
    • Avatar for Ismail N IN November 12, 2011, 2:57 pm

      adehhhh… semuanya jarang pegi ni 😀 thanks sbb beri info pasal blogger2 hebat nih… Ok kawe terjah blog nuraleesha nanti 😉

      • Avatar for Ismail N suri November 13, 2011, 7:40 am

        jarang masak apa kata masa free blh terjah geeeee

  • Avatar for Ismail N suri November 12, 2011, 8:58 am

    blog kak nora masakan heee
    blog bro tehr ceria dg pantun
    bro akubiomed..bro dnobiz tu ok gak trafik tggi hee..erk..tak tahu mana popular sb smua blog sy sllu klr dan masuk klu ada kelapagan masa heeee

    • Avatar for Ismail N IN November 12, 2011, 2:55 pm

      ok, thanks. Yg 4 hero tu kawe tahu alamat depa dan selalu gak singgah. Kak Nora punya masakan tak tahu lagi. Apa alamat rumahnya ehhh?

      • Avatar for Ismail N dnoBiz November 12, 2011, 5:22 pm

        3 je yang betul betul Hero… aku belum layak lagi, sebab aku pnya blog tu cuma tempat aku kongsi apa yang aku jumpa baca dan aku rasa nak kongsi heheh.., 😀

        • Avatar for Ismail N tehr November 13, 2011, 1:27 am

          ku hero gak ke?
          haha

          • Avatar for Ismail N suri November 13, 2011, 7:37 am

            ha..saya tukang mencalonkan jer sb rasa bahagian lihat org lain ada blog masing2

          • Avatar for Ismail N Persada November 13, 2011, 3:07 pm

            Bro tehr Hiro pujaan Malaya

    • Avatar for Ismail N dnoBiz November 12, 2011, 5:20 pm

      patut la aku tersedak tadi… rupanya suri dah sebut nama kat sini heheh, Thank suri sebeb sudi sebut blog aku yang tah apa apa tu

      • Avatar for Ismail N IN November 13, 2011, 12:22 am

        Malu-malu hero ni ehhh…

        • Avatar for Ismail N suri November 13, 2011, 7:39 am

          dnobiz
          haaa.. tak kisah kok mana2 semua den terjah.yg penting isi cerita ..
          lau tersedk monom air hee..ker bro nak belanja gak..aish menn

    • Avatar for Ismail N akubiomed November 14, 2011, 4:49 am

      Siapa pemilik blog AkuBiomed nih? Bagus sangat ker?

      Saya ini insan kerdil didalam dunia blog. Kan didalam tag Twiter ada tertulis ‘Blog dan mencari rakan maya bukan Maya Karin :-)’.