Saturday,13 February,2016

Senarai Blog Paling Popular Dan Berpengaruh Di Malaysia

Terdapat banyak cara untuk membuat senarai blog yang paling popular dan berpengaruh di Malaysia. Namun, penanda yang sering digunakan oleh para blogger adalah dengan melihat trafik yang “masyuk” ke blog-blog ini. Jika anda google di internet, pastinya anda akan berjumpa senarai-senarai ini dan sekali imbas saya akan katakan NO WAY yang blog dululainsekaranglain.com akan berpeluang memasuki senarai elit ini.

blog

Blog-blog yang sering dikunjungi oleh pengunjung nampaknya dikuasai oleh blog-blog politik, hiburan dan sedikit berkisar pada blogging dan IT. Saya pula tiada “desire” untuk menulis topik yang sedemikian. Sesekali sesekala mungkin. Tapi, selalunya saya lebih gemar menulis apa yang dekat di hati saya atau apa yang orang lain tidak mahu tulis.

Apabila saya membeli domain untuk blog ini kira-kira 8 bulan yang lalu, saya ingin menamakannya “Lain Dari Yang Lain”.  Namun, saya mengubah fikiran di saat akhir dan menukarnya kepada “Dulu Lain Sekarang Lain”. Akan tetapi, cita-cita hendak menulis sesuatu yang berlainan itu tetap ada. Malah, entri ini juga cuba melihat tajuk di atas dari sudut yang lain dari lain. Tiada senarai dan tiada ulasan mengenai mereka yang tersenarai. Apa yang ada cuma cerita dari hati dan fikiran blogger ini seperti sebelumnya.

Terdapat beberapa subjek yang cuba saya tumpukan di blog ini. Subjek-subjek itu adalah: Undang-Undang, Fotografi, Kekeluargaan & Kemasyarakatan dan Blogging Dari Kaca Mata Saya. Ok, once a while, saya akan blogging “outside the box” dan menulis mengenai subjek lain, namun apa yang senaraikan tadi adalah misi dan objektif saya. Melihat dari senarai subjek saya, tiada pun  subjek-subjek ini yang popular atau boleh menolong blog saya untuk tergolong dalam blog-blog yang berpengaruh dan popular.

Namun, saya rasa cukup puas hati dan terima kasih pada pembaca-pembaca blog ini kerana sudi lepak sekejap di dululainsekaranglain.com.

Ok, sebelum saya tutup cerita bagi entri ini, sesiapa yang baca entri ini, saya hendak minta TOLONG sikit. Boleh? Mudah sahaja iaitu tolong listkan 5 blog paling anda suka di petak komen di bawah. Saya hendak terjah blog-blog tersebut dan lihat isi kandungannya. Sekadar hendak MENYIASAT! 😉 Tolong ye! Thanks.

Senarai Blog Paling Popular Dan Berpengaruh Di Malaysia

About The Author

ISMAIL N is the 'de facto' owner and editor-in chief of DuluLainSekarangLain.Com. A Human Resource practitioner in his normal daily life and consummate blogger in his free time. He is addicted to coffee and Manchester United. Most easily accessed via his Twitter account.

Ismail N

Leave a Comment

  • shima Reply

    newbie dlm blogger,nk tau cmne nk follow blog…..mane nk tgk list nya…

    March 29, 2013, 9:27 am
  • wady Reply

    PENEMUAN TERBARU….ANDA BOLEH MEMBUAT RM 2OOO SEMINGGU…DENGAN HANYA BERADA DI RUMAH…CEPAT SEMENTARA STOK MASIH ADA…APE YANG ANDA PERLU KORBANKAN HANYA RM 0.10 UNTUK MENGHANTAR NAMA DAN ALAMAT KE 01112978050….think positive…

    March 25, 2012, 2:41 pm
  • Imddin Reply

    Mana senarainya?

    March 21, 2012, 2:41 pm
  • Gempakcyber Reply

    wah bagus juga ni

    March 4, 2012, 10:33 am
  • ctrmiena Reply February 21, 2012, 1:44 am
  • pakmat Reply

    senarai bagus nie.tp kalau yg malas blh guna sistem.pasang sistem dan lihat hasilnya.nak tahu..ada disini http://bit.ly/ih2BeP

    December 21, 2011, 12:26 pm
  • Malaysia Travel Blog Reply

    Dah jarang sangat melawat mana-mana blog…ikut badan je..kalau larat duduk lama2, baru menghadap internet…

    December 2, 2011, 2:34 am
  • siskamin Reply

    salam beb,
    setuju dengan pacifista

    November 18, 2011, 4:01 am
    • siskamin Reply

      * RM453,753 Dalam 7 Bulan?
      Sistem Buat Duit Dari Rumah.
      Tanpa Perlu Pengalaman Langsung!
      http://MoneyEkspres.com

      November 18, 2011, 4:06 am
  • Pacifista Reply

    aku nak senaraikan 1 lagi blog best http://www.dululainsekaranglain.com 😀

    November 15, 2011, 7:12 pm
  • akubiomed Reply

    Kalau hendak tahu blog yang berpengaruh dari Alexa rank

    http://beautifulnara.com
    http://blogserius.blogspot.com/
    http://paultan.org/
    http://denaihati.com/
    http://www.ohbulan.com/

    Mungkin ada yang blog disenaraikan tidak sesuai dengan jiwa bro dan saya pun tidak lawat blog semata-mata cari trafik sahaja. Kalau ada bahan menarik apa salahnya saya membaca dan tinggal komen. :-)

    November 14, 2011, 4:45 am
    • IN Reply

      alright… kawe cuba terjah semua malam nie 😀

      November 14, 2011, 12:47 pm
  • kyrul Reply November 13, 2011, 3:23 am
    • IN Reply

      thanks… kena check lepas nie 😀

      November 14, 2011, 12:17 am
      • yas Reply

        Blog SNG mmg best gak…aku suka cara penyampaian dia releks jerr…:)

        #Aku kurang sikit klau terlalu serius….kepala serabuttt….hahaha

        November 14, 2011, 6:28 am
  • mak lagenda Reply

    salam bro..

    1st time mak sggh sini. Owhhh..padin pun suka dtg sini yeh?? Hurm..klu nak senaraikan 5, terlebih2 kot sbb ckp bnyk blog yg mak suka terjah. Biasanya,ia dtg dr pelbagai jurnal. Ada yg gila2, ada yg serius/skima, ada dr blog masakan..

    1- Blog gila2/ringan = http://kasihaleeya.blogspot.com/
    = http://www.blogbeginsatforty.com/

    blog serius/skima = http://www.padinno.com/

    blog fotografi = http://chiqu3chill.blogspot.com/

    blog masakan = http://fromintankitchen.blogspot.com/
    = http://www.bisousatoi.com/

    Ada banyakkkkk lagi cuma takut tuan tanah ni pening pi skodeng..hik hik hik..

    November 12, 2011, 10:36 pm
    • IN Reply

      salam…
      first ok, hopefully jgn the last he he.. 😀
      tolak blog padin yg selalu dilawati, tinggal 5 blog jer mahu di terjah… No problemo… cuma lambat ler nampaknya next posting kat sini.. adehhh…

      November 13, 2011, 12:33 am
    • padin Reply

      hahah Mak, aku dah lama berkhemah di sini.. hehee
      kira ok la ada gak bacaan serius utk Mak, 😀

      November 13, 2011, 7:05 am
      • mak lagenda Reply

        OOoo..khemah sensorang ko ye din! Acer sesekali revealkan mana2 blog yg ko suka g.,..leh gak mak yg x sklh tinggi ni tambh2 ilmu pengetahuan yg x berapa nak tinggi! 😛

        Yup..kepelbagaian jenis bacaan tu perlu din. Sbb blog ku serius dan bersifat akademik A.K.A skima tu lah buat aku suka skodeng..

        November 14, 2011, 1:45 am
  • faizul Reply

    Blog yg aku rasa popular tu banyak, tapi yang berpengaruh aku rasa aku tau cuma sikit aje. Selain dari Denaihati.com dan redmummy.com aku tak tau yang lain dah.

    Popular tu berbeza pada pandangan setiap orang.

    November 12, 2011, 10:21 pm
    • IN Reply

      it’s ok.. lain org…lain view dia..
      tapi yg dua tu mmg trafik mencanak… seram gak nak pi sana 😀

      November 13, 2011, 12:30 am
  • yas Reply

    aku lak biasanya blog kengkawan yg selalu dtg ziarah lee…rasanya sama jugak dgn list kt bro DLSL…cuma satu jee…
    aku rasa blog ni bagus sbb entri ttg seo blog yg menarik sesangat…
    http://www.forblogger.net/
    Bayangkan blog ni dr pr0 trus mencanak ke pr4….pehhh meh kita sama2 belajar seo tp blog ni byk entri ttg blogspot je laaa…

    November 12, 2011, 5:33 pm
    • IN Reply

      wokey.. nanti kawe terjah sana lepas balik dari kerja kawin… ada jemputan hari ini 😀

      November 13, 2011, 12:29 am
  • dnoBiz Reply

    aku punya list hampir sama je dengan yang bro biasa terjah… 😀

    November 12, 2011, 5:24 pm
    • IN Reply

      yg biasa-biasa la kan?….. boleh kawe bayangkan rupa blog mereka-mereka itu skrg….

      November 13, 2011, 12:28 am
  • Hairul Hissam Reply

    yelah.. antara blog yg saya suka ialah http://dululainsekaranglain.com
    tapi tak tahu sapa nama pemiliknya.. 😀 … boleh bagitaw nama tak…

    November 12, 2011, 5:08 pm
    • IN Reply

      ada lagi.. tqvm tqvm…
      nama panjang ada kat FB, nama pendek refer page”Mengenai Blog Ini” di atas tu 😀 or di Google+

      November 13, 2011, 12:27 am
      • Hairul Hissam Reply

        ohh.. dah jumpa nama yg pendek.. abg Ismail… yg panjang belum jumpa lagi ..he.he.he…. nie kalo terserempak kat mana2 .. mesti nak minta mintak autograf nie….

        November 13, 2011, 8:00 pm
        • IN Reply

          adehhh…
          still appreciate sbb rasa blog ni ok. 😉

          November 14, 2011, 12:19 am
          • IN

            in th end biarlah blog cari pembaca sendiri kan? Kita balun talus ikut kemahuan kita jer 😀

            November 14, 2011, 12:59 pm
  • titan Reply

    terlalu banyak. tak larat nak senarai semua. haha..

    November 12, 2011, 4:12 pm
    • IN Reply

      5 jer kawe mahu… banyak2 tak larat ehhh….

      November 13, 2011, 12:24 am
  • nizamghazi Reply

    Salam DLSL :)
    Boleh tak saya paste ayat ni :
    “Tapi, selalunya saya lebih gemar menulis apa yang dekat di hati saya atau apa yang orang lain tidak mahu tulis ”

    Sebab saya suka ayat tu. Betul2 beri saya inspirasi untuk menulis lain dari yang lain. :)

    Blog yang best saya rasa ni : http://dululainsekaranglain.com ;D
    Lagi 4 masih difikir2 kan sebab semua blogger ada cara tersendiri dengan entri dorang.

    November 12, 2011, 2:40 pm
    • IN Reply

      adeh… tersipu-sipu lak kawan dpt undi gak 😀 Thanks bro.
      Walaupun blog ni masih baru, tetapi kawe dah blogging lama sebenonya. Dari pengalaman lalu, nothing more satisfactory dari menghasilkan karya sendiri. Habis post, senyum jer bila tengok hasil penat menulis tu ke alam siber.
      Plus, bila lain dari yang lain, dapat gak berjasa memperbanyakkan bahan ilmiah dari pelbagai jenis di siber. My 5 cents jer.. tak semestinya betul 😀

      November 12, 2011, 3:20 pm
      • Pacifista Reply

        eleh…malu2 kucing pulak dia 😛

        November 12, 2011, 4:50 pm
  • padin Reply

    Yup, aku tengok bro selalu juga kemaskini mengenai undang – undang, dan aku rasa itu satu usaha yg baik, dan lebih senang faham berbanding ayat undang – undang.. 😀 lagipon kalau nak cari sendiri mmg tak gagah nak mencarinya. hehe

    5 Blog? uhmm, tidak mengikut keutamaan : http://tehramuan.com http://maafcakap.blogspot.com http://akubiomed.com http://lagendamahsuri.com http://sudais-sudais.blogspot.com

    November 12, 2011, 12:01 pm
    • IN Reply

      thanks. sharing = caring kan? 😀
      wah! ada lagi undian utk cikgu tehr nampaknya.. mesti power teh ramuannya…
      Yg kawe kureng kenal tu, nanti kawe cuba check. Mesti ada sebabnya kan? kena siasat sikit…. so boleh buat edisi siasat nanti 😉

      November 12, 2011, 3:13 pm
  • qissandra amber Reply

    tiada apa yg boleh di katakan cuma kata2 terima kasih yang amat sebab wujudkn blog yg boleh memberi kesedaran terutama berkait dengan undang2 yakini diluar sana masih yg mmg tidak tahu apa2 langsung mengenai undang2.

    November 12, 2011, 9:51 am
    • IN Reply

      thanks. appreciate atas sokongan.
      selalu google internet tapi byk artikel law dlm BI, so kawe rasa bagus gak kalu ditulis dalam BM pula… betul tak?

      November 12, 2011, 2:59 pm
      • tehr Reply

        betul sangat
        kebelakangan ni aku banyak dapat info dari sini hal undang2
        terima kasih banyak

        November 13, 2011, 1:30 am
      • akubiomed Reply

        Saya ada membaca artikel undang-undang blog bro IsmailN tersengguk-sengguk tanda faham. :-)

        November 14, 2011, 4:51 am
        • IN Reply

          bagusssss….. 😀

          November 14, 2011, 12:46 pm
  • Pacifista Reply November 12, 2011, 9:43 am
    • IN Reply

      adehhhh… semuanya jarang pegi ni 😀 thanks sbb beri info pasal blogger2 hebat nih… Ok kawe terjah blog nuraleesha nanti 😉

      November 12, 2011, 2:57 pm
      • suri Reply

        jarang masak apa kata masa free blh terjah geeeee

        November 13, 2011, 7:40 am
  • suri Reply

    blog kak nora masakan heee
    blog bro tehr ceria dg pantun
    bro akubiomed..bro dnobiz tu ok gak trafik tggi hee..erk..tak tahu mana popular sb smua blog sy sllu klr dan masuk klu ada kelapagan masa heeee

    November 12, 2011, 8:58 am
    • IN Reply

      ok, thanks. Yg 4 hero tu kawe tahu alamat depa dan selalu gak singgah. Kak Nora punya masakan tak tahu lagi. Apa alamat rumahnya ehhh?

      November 12, 2011, 2:55 pm
      • dnoBiz Reply

        3 je yang betul betul Hero… aku belum layak lagi, sebab aku pnya blog tu cuma tempat aku kongsi apa yang aku jumpa baca dan aku rasa nak kongsi heheh.., 😀

        November 12, 2011, 5:22 pm
        • tehr Reply

          ku hero gak ke?
          haha

          November 13, 2011, 1:27 am
          • suri

            ha..saya tukang mencalonkan jer sb rasa bahagian lihat org lain ada blog masing2

            November 13, 2011, 7:37 am
          • Persada

            Bro tehr Hiro pujaan Malaya

            November 13, 2011, 3:07 pm
    • dnoBiz Reply

      patut la aku tersedak tadi… rupanya suri dah sebut nama kat sini heheh, Thank suri sebeb sudi sebut blog aku yang tah apa apa tu

      November 12, 2011, 5:20 pm
      • IN Reply

        Malu-malu hero ni ehhh…

        November 13, 2011, 12:22 am
        • suri Reply

          dnobiz
          haaa.. tak kisah kok mana2 semua den terjah.yg penting isi cerita ..
          lau tersedk monom air hee..ker bro nak belanja gak..aish menn

          November 13, 2011, 7:39 am
    • akubiomed Reply

      Siapa pemilik blog AkuBiomed nih? Bagus sangat ker?

      Saya ini insan kerdil didalam dunia blog. Kan didalam tag Twiter ada tertulis ‘Blog dan mencari rakan maya bukan Maya Karin :-)’.

      November 14, 2011, 4:49 am