Simply The Best Way To Drive Traffic To Your Blog

Kopi Mahkota Dewa 14 Dalam 1

Kopi Mahkota-Dewa

Semalam saya mencuba kopi Mahkota Dewa pula. Ianya adalah  kopi pra-campuran 14 dalam 1.

Di paketnya ada tertera perkataan:

“Bertenaga Dan Kesegaran Maksima” dan “Jaminan 100% Kepuasan”.

Hmmm… kalau rasa tidak puas, apalah agaknya saya boleh buat?

Saman untuk RM 3? :D

Apa-apa pun setelah di google, Mahkota Dewa ini rupanya adalah nama tumbuhan yang digunakan bagi membuat kopi ini.

Nama saintifiknya adalah Phaleria Macrocarpa (Macam manalah cara menyebutnya ni?).

Nama-Nama Lain Buat Mahkota Dewa

Ia juga dipanggil dengan nama Simalakama (Bahasa Melayu/Sumatera) dan Makuto Dewo (Jawa), Makuto Rojo, Obat Dewa dan macam-macam lagi.

Tumbuhan yang dikatakan banyak tumbuh di Kepulauan Jawa ini juga digunakan sebagai ubat-ubatan oleh ramai rakyat Indonesia. Dan kini Mahkota Dewa aka Phaleria Macrocarpa digunakan pula dalam kopi pra-campuran terbaru keluaran Al-Jannah Global Marketing Sdn Bhd.

Kopi Mahkota-Dewa-2

Berdasarkan apa yang dinyatakan di paket kopi ini, saya tak pastilah apa yang 14 dalam 1 tu? :wink:

Selain dari Phaleria Macrocarpa dan gula, saya tidak tahu bahan-bahan lain yang digunakan untuk membuat  kopi ini. Untuk lebih adil, saya melawati  laman website mereka dan mendapati kandungan lain yang dimasukkan adalah:

  • Kopi Arabica

  • Lempoyang

  • Temulawak

  • Buah Goji

  • Jerangau

  • Kayu Manis

  • Halia

  • Buah Pala

  • Manggis

  • Mengkudu

  • Ginseng dan

  • Krimer Bukan Tenusu.

Phaleria Macrocarpa Mahkota-Dewa

Gambar kredit kepada ajglobal2u.com

Dari segi rasa, ianya macam kopi susu yang lain juga. Mungkin sebab saya tidak pernah makan buah Phaleria Macrocarpa, maka saya tidak dapat untuk menangkap rasanya dalam kopi ini. Walaubagaimanapun, sesiapa yang mahu mencuba, anda bolehlah mencarinya di kedai-kedai runcit berdekatan di rumah anda.

- Kopi Mahkota Dewa 14 Dalam 1

1 vote
  • Avatar for Ismail N MoneymakerCoffee October 15, 2012, 6:33 am

    Kopi Mahkota Dewa 14 Dalam 1 memang khas untuk mereka yang ada tekanan darah tinggi, diabetes, gout dan yang ada tinggi kolesterol mereka.

    Saya sudah mengambil kopi ini sejak 3 bulan yang lalu, alhamdulilah sihat waalfiat. Kopi ini adakah kopi tambahan. Jadi perlulah diambil dua kali sehari baru rasa kemujarabannya.

    Tak Kenal Maka Tak Cinta….

  • Avatar for Ismail N zaidah wan ali June 14, 2012, 4:40 pm

    salam..dulu minum kopi ni,beli 1 sachet bdn segar & xletih smpi ptg trus bli 1 kotak.skrg jadi pengedar biasa.insyaAllah cdg2 nk jd stokis

  • Avatar for Ismail N Fyza April 23, 2012, 1:27 am

    Hai..sy suka minum kopi ni.bdn xletih,xngantuk.badan segar je.pastu sntiasa rasa knyg.kalo mkn nasi tu mkn sket pn dh knyg..mula2 igt kopi ni utk lelaki je.rupanya perempuan pun bleh minum.

  • Avatar for Ismail N en adi February 18, 2012, 8:42 am

    salam kopi ni mmg bgs, dulu saya pengedar biasa je..skrg ni saya dah jd stokois utk area pj. Siapa yg nak tahu lbh lanjut blh hubungi saya

  • Avatar for Ismail N RAHIMAH A.TALIB December 28, 2011, 6:06 am

    Salam, sy adalh agen AJGM – kopi mahkota dewa (14 in1), sepanjang pengalaman saya sebagai pengguna setia dr bulan April, 2011. Ternyata
    kesan yg amat baik utk diri sy serta keluarga.
    – Alhamudulillah, emak sy yg pengidap kencing manis (diabetis) yg mana
    bila check up doktor 3 bln sekali, biasanya bacaan antara 9 ke 11, tapi
    utk check up dia yg baru2ni /Oct’11 tlh turun ke 6.3.

    – Dan sy pula rasa bertenaga dan sihat, alhamdulillah..dn tidak margrain lagi..

    Utk yg berminat menjadi ahli sila hubungi sy: 016 218 0750 (emma)

    Bgi yg menjadi ahli di samping minum minuman yg berkhasiat utk kesihatan,
    tapi ada dana kebajikan yg di sediakn utk pengguna yg setia…

    • Avatar for Ismail N Zurai April 30, 2013, 12:18 am

      Alhamdulillah…saya jenis susah buang air besar…dengan minum setiap pagi pasti pergi ke tandas dengan mudah :-)

  • Avatar for Ismail N capa November 24, 2011, 4:36 am

    its awesome.. sy xtahan mnum mopi sblum ni sbb skejap jek dh pening2 lalat, mgigil2, jantung bgerak dgn laju, migrain.. tp sejak mnum kopi mahkota dewa ni sbnyak 8sachets utk 8hari bturut2.. sy dah xmngantuk kat lab, buang air dgn bahagia, xde mgigil2 lg, migrain pn x.. berat sy juga turun dh 1kg.. 1st n 2nd day mnum kopi ni, sy buang air bnyk skit, skali ngan toxic dlm perut.. rase badan ringan jek lpas 3-4hr mnum kopi ni.. sy sdg mcri stokis area penang..

  • Avatar for Ismail N Zaini2 September 8, 2011, 7:26 am

    Sokonglah produk tempatan yg halal, 100% bumi. Ada 2 lagi produk baru diperkenalkan oleh Al-Jannah Global Marketing Sdn Bhd, juga dengan khasiat Mahkota Dewa. Kalau sudah cuba try test baru tahu!

  • Avatar for Ismail N akubiomed July 18, 2011, 3:48 pm

    Minum kopi yang segera ini tidak elok diamalkan selalu. Lagi-lagi pelbagai campuran semua didalam satu bimbang lain jadinya pula

    • Avatar for Ismail N Mus July 18, 2011, 11:29 pm

      itulah yang sering aku dengar..

      dulu aku cepat gastik minum premix ni..

      • Avatar for Ismail N Kak Long Mawar Merah July 21, 2011, 2:36 pm

        Mungkin kandungan gulanya berlebihan daripada bila bancuh sendiri.

    • Avatar for Ismail N Mus July 18, 2011, 11:30 pm

      kalau sekadar coffee tester mcm abg mail tu.. tak jadi masalah kot..
      atau abg mail mmg takder effect dgn kopi ni..

  • Avatar for Ismail N Iqbal July 18, 2011, 3:40 pm

    Wah, boleh jadi duta kopi tu bro..hehe

    saya kurang sikit minuman berasaskan kopi. kopi yang pure pun tak minum. :D
    Tapi kalau radix saya layan..

    • Avatar for Ismail N Mus July 18, 2011, 10:51 pm

      harap murahlah rezeki abg mail jadi duta kopi..

  • Avatar for Ismail N maza July 18, 2011, 9:35 am

    maza pilih air teh panas cap binisendirik … volleh abg mail? ahaks..

    hahahhaha

    • Avatar for Ismail N IN July 18, 2011, 2:47 pm

      teh cap darling tu.. volleh… apa salahnya :wink:

      • Avatar for Ismail N Kak Long Mawar Merah July 21, 2011, 2:35 pm

        maza,
        cap darling tu yang paling sedap di dunia sebab dikacau dengan kasih sayang.

    • Avatar for Ismail N Mus July 18, 2011, 10:50 pm

      aku pun peminum teh bancuhan isteri jugak…
      teh cap bunga-bunga cinta… hihihi

  • Avatar for Ismail N Mus July 18, 2011, 4:58 am

    perhh 14 dalam 1..

    • Avatar for Ismail N IN July 18, 2011, 2:47 pm

      mahu cari 20 dlm 1 lak nie… sapa2 tahu?

      • Avatar for Ismail N Mus July 18, 2011, 10:49 pm

        lain sudah tu..
        power tu nanti tak habis-habis..

        ada yang kata, minum pre-mix ni tak baik.. mcm mana pula tu?

  • Avatar for Ismail N Malaysia Travel Blog July 18, 2011, 12:33 am

    Apalah rasa kopi ni agaknya? Banyak sangat campuran tu…

    • Avatar for Ismail N IN July 18, 2011, 2:46 pm

      rasa kopi ehhh… he he :wink:

      • Avatar for Ismail N Mus July 18, 2011, 11:28 pm

        hahaha.. kopi rasa kopi..

  • Avatar for Ismail N tehr July 17, 2011, 4:09 pm

    mungkinkah hanya 14% kopi dalam 1 paket?
    huhu

    • Avatar for Ismail N IN July 18, 2011, 2:45 pm

      errrkkk :wink:

  • Avatar for Ismail N Kak Long Mawar Merah July 17, 2011, 2:46 am

    Ada kawan Kak Long yang memang menjadi stokis barangan berasaskan Mahkota Dewa ni, mungkin syarikat lain sebab tak ada pulak dia jual kopi ni. Yang ada semuanya barangan untuk spa.

    • Avatar for Ismail N IN July 18, 2011, 2:42 pm

      errr tak tahu lak yg barangan spa tu..
      mahu check website dia semula ehhhh…

  • Avatar for Ismail N Tie July 17, 2011, 1:42 am

    Ismail ni memang sah peminat kopi tegar.. :P

    • Avatar for Ismail N IN July 18, 2011, 2:41 pm

      coffee tester jer Kak… :D

      • Avatar for Ismail N Mus July 18, 2011, 10:59 pm

        mcm best jer…
        mesti dah test bermacam-macam kopi.. kopi goji tu? dah test?