Bandar Maharani Diistihar Sebagai Bandar DiRaja Johor

Awal pagi tadi, keluarga saya di Muar kirim sms mengatakan yang YM Sultan Ibrahim Ismail Sultan Iskandar , Sultan Johor telah mengistiharkan  bandar Maharani Muar sebagai Bandar DiRaja bagi negeri Johor. Diaorang semua pergi ke majlis sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri Johor di Muar pagi tadi. Jadi dapatlah mereka menyaksikan peristiwa bersejarah ini.

Bandar Muar Bandar Maharani Diistihar Sebagai Bandar DiRaja Johor

Sejak Sultan Ibrahim took over, bandar Muar makin dapat perhatian. Begitu dekat betul bandar kami di hati Sultan Ibrahim icon biggrin Bandar Maharani Diistihar Sebagai Bandar DiRaja Johor . Kalau anda semua tak pernah pergi ke Muar, check la gambar-gambar daerah kelahiran saya di SINI.

By the way, ini pula keratan berita yang saya cedok dari Star Online yang mengesahkan sms dari family saya pagi tadi icon wink Bandar Maharani Diistihar Sebagai Bandar DiRaja Johor :

MUAR: Johor’s Sultan Ibrahim Ismail Sultan Iskandar has declared Bandar Maharani here as the royal town of Johor. He said this at the state-level Maulidur Rasul celebrations here on Sunday. Sultan Ibrahim Ismail also urged the residents of Bandar Maharani to give priority to the cleanliness of the town, befitting its status as the royal town of Johor.

Mentri Besar Datuk Abdul Ghani Othman said the state government welcomed the declaration by Sultan Ibrahim Ismail. He said it was timely and appropriate for Bandar Maharani to receive the royal status as it was among the oldest towns in Johor. “Bandar Maharani, which was opened by the late Sultan Abu Bakar in 1887, has many old buildings built before and around the 1920s.

Many of the buildings, including the Muar district office, the courthouse (no longer in use) and the Muar High School are also beautifully designed. The town is also strategically located along the Muar river estuary and the state government appreciates the declaration,” he said.

Abdul Ghani said the state would also observe the Sultan’s call for all Malay reserve land, state land and areas at Tanjung Emas, to be protected and no development carried out that could affect the beauty of the town.

- Bandar Maharani Diistihar Sebagai Bandar DiRaja Johor

 Bandar Maharani Diistihar Sebagai Bandar DiRaja Johor

Ismail N

I am lifestyle blogger cum internet marketer, who has been blogging and writing since the day the Web 2.0 was created. I love sports and traveling, and am addicted to coffee and Man Utd. I enjoy putting passion and personality into each website designed.
 Bandar Maharani Diistihar Sebagai Bandar DiRaja Johor

Information

{ 21 comments… add one }

  • IN February 7, 2012, 1:15 am

    adeh betul gak Maza…
    lepas ni cuma istana hinggap jer la di besarkan.. Yg lain2 tu hmmmm…..

    Reply
  • maza February 6, 2012, 2:21 pm

    kebiasaannya apabila diistiharkan sebagai bandar diraja… maka bandar itu akan senyap sunyi dan lenggang tidak seperti bandaraya yg gah…

    sebagai contoh Klang bandar diraja Selangor, Pekan bandar diraja Pahang, Kuala Kangsar bandar diraja Perak..

    bandar2 ini berkongsi satu ciri yg utama iaitu tenang, agak sunyi dan pembangunan fizikal juga agak perlahan…

    agaknya akan berlaku perkara samakah di Muar nanti?
    maza recently posted…Cacat tak menghalang menunggang motor besar!My Profile

    Reply
  • maza February 6, 2012, 2:19 pm

    sepekara lagi, kalaulah Muar merupakan bandar diraja yang pertama diisitiharkan di Johor, bermakna lambat sungguh Johor punyai bandar diraja…
    maza recently posted…Cacat tak menghalang menunggang motor besar!My Profile

    Reply
    • IN February 7, 2012, 1:14 am

      pemilihan teliti kot? he he :D

      Reply
  • maza February 6, 2012, 2:18 pm

    err.. bukan ke sebelum ni bandar di raja ialah Kota Tinggi?

    kalau Muar dah diisitiharkan sebagai bandar diraja, maknanya Johor ada 2 bandar dirajalah ya… mengatasi negeri2 lain.. heheheh
    maza recently posted…Cacat tak menghalang menunggang motor besar!My Profile

    Reply
    • IN February 7, 2012, 1:13 am

      Dulu ibu negeri Johor ialah Johor Lama di Kota Tinggi Maza…
      Bandar Diraja belum ada ehhh…

      Reply
  • Mus February 6, 2012, 4:18 am

    Tahniah kepada warga Johor!!!

    Reply
  • adele February 6, 2012, 2:58 am

    wah..tahniahlah..untung bandar tu dapat jadi jadi bandar diraja johor..

    Reply
  • amirulfaiz February 6, 2012, 2:01 am

    Saya suka pergi Muar, sebab nak makan Mee Bandung Muar. :D

    Reply
  • Kak Long Mawar Merah February 5, 2012, 5:28 pm

    Kak Long tahu berita tentang peristiwa bersejarah ni semasa menonton Buletin Utama jam 8 malam tadi.
    Semoga bandar Muar akan terus maju.

    Reply
  • tehr February 5, 2012, 2:43 pm

    Tahniah untuk orang Muar dan Johor
    Moga2 terus cemerlang
    tehr recently posted…Kelayakan Olimpik 2012 | Perlawanan Keempat Malaysia vs BahrainMy Profile

    Reply
  • nurmisnan February 5, 2012, 1:42 pm

    Johor is d best bro.. this is d best bro.. hik3

    Reply
  • zool February 5, 2012, 12:52 pm

    OOo.. baru isytihar ye..
    Ingatkan memang dah lama..

    Reply
  • akubiomed February 5, 2012, 12:42 pm

    Tanniahlah kepada warga Muar. Saya mempunyai kenangan yang kuat di Muar tidak akan lupa sampai ke akhir hayat.

    Reply
    • nurmisnan February 5, 2012, 1:44 pm

      ni mesti kenangan lumba makan mee jawa atau bandung muor.. hik3

      Reply
      • IN February 7, 2012, 1:11 am

        jgn sebut mee bandung.. buat kawe rindu nak balik kampung :wink:

        Reply
  • zik February 5, 2012, 12:23 pm

    nak tahu apa sebabnya muar diistiharkan bandar diraja johor??? orang johor mungkin ramai yang tahu…

    Reply
    • Pejuang Kesenian Extreme February 12, 2012, 4:05 pm

      Sebab sultan Johor sukakan Muar.Tenang katanya..Lagipun istana Sultan diMuar ini betul-betul terletak berdekatan dengan sungai Muar..

      Reply
  • hairul hissam February 5, 2012, 10:33 am

    mmg cantik pemandangan bandar muar….
    p/s: tak lama lagi jadi bandaraya metropolitan la tu.. insyaAllah..

    Reply
  • anif February 5, 2012, 8:31 am

    Nampaknya Johor sudah ada Bandar Di Raja. Berita gembira buat seluruh penduduk dearah Muar. :D

    Reply
    • IN February 7, 2012, 1:10 am

      tersenyum dan tersengeh-sengeh warga Muor he he..

      Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

This Blog is hosted at:

Powered by:

Get your SEO Responsive Skins here: