Hidup-Hidup Mahasiswa PTPTN

Sebelum anda semua membaca entri hari ini, bagus anda lihat dulu video di atas. Saya tak suka guna perkataan yang kasar atau mencerca, tetapi saya tidak nampak mahasiswa di atas mahupun rakyat Malaysia yang bertamadun dalam video di atas. Nampak macam Tarzan-Tarzan masuk bandar yang tidak sedar apa yang mereka buat. Mungkin bagus TAMATkan sahaja pengajian mereka di IPT kerana mereka pun mahukan FREE EDUCATION tetapi sori lah adik-adik, pendidikan percuma tiada di negara ini.

Oleh kerana apa yang kita ada di sini ‘contradict’ dengan prinsip mereka, mengapa tidak berhenti sahaja dan pindah ke negara yang ada pendidikan percuma. By the way, bukan semua negara di dunia berikan pendidikan percuma dik oiii.. Jiran kita Singapura dan AS pun tak provide. Greek ADA la tetapi lihat lah negara tu sekarang icon wink Hidup Hidup Mahasiswa PTPTN

Ok lah saya bukannya nak tulis megenai tarzan-tarzan ini.. Hidup Hidup Mahasiswa…. LOL!  Saya nak tulis mengenai pengawai-pegawai DBKL yang datang untuk handle demo tarzan-tarzan ini. Bukan kat KL pun macam ni, di tempat lain pun bermasaalah. Sebab apa? Sebab semuanya (pegawai) malas nak campur!!!

Saya tak faham kenapa lah dalam hal-hal begini, tak ada seorang pun pegawai undang-undang DBKL mengiringi pasukan penguatkuasaan mereka? Bila kena kelentong sikit, mula lah tak tahu apa nak cakap. Balik-balik sebut arahan ‘mayor‘! Come on la…

Di tempat saya, ada juga kes-kes begini berlaku. Pernah pegawai DBKK kena saman dan DBKK terpaksa ‘settle luar’ untuk tutup kesilapan pegawai-pegawai yang bertindak luar batasan bila kena ‘provoke‘ oleh tarzan!. Google internet dan anda akan jumpa ceritanya. icon biggrin Hidup Hidup Mahasiswa PTPTN

Actually tiada siapa yang larang tarzan-tarzan ini berhimpun. Malah polis pun malas nak layan diaorang ni. Cuma bila lepak di tempat awam atau orang lain punya dik oii kena la ikut peraturan gak. TAK BOLEH BUANG SAMPAH, TAK BOLEH PACAK KHEMAH SUKA-SUKA HANG, TAK BOLEH SUKA-SUKA GANTUNG BANNER! Kalau itu pun adik-adik kata sebagai hak asasi dan dibenarkan Perlembagaan, boleh lah kami semua datang rumah adik-adik dan buang sampah sambil gantung banner di sana. Mana pegawai undang-undang DBKL? Datang lah dan bawa sama by-laws supaya senang sikit pegawai-pegawai yang lain buat kerja.

By the way, walaupun hak berhimpun diberi di bawah Perlambagaan, tak bermakna ianya ‘mutlak‘. Perlembagaan yang sama juga membenarkan Parlimen (menerusi undang-undang) mengenakan sekatan-sekatan yang perlu (Artikel 10 (2) (b) Perlembagaan Persekutuan).

- Hidup-Hidup Mahasiswa PTPTN

 Hidup Hidup Mahasiswa PTPTN

Ismail N

I am lifestyle blogger cum internet marketer, who has been blogging and writing since the day the Web 2.0 was created. I love sports and traveling, and am addicted to coffee and Man Utd. I enjoy putting passion and personality into each website designed.
 Hidup Hidup Mahasiswa PTPTN

Information

{ 10 comments… add one }

  • IN April 18, 2012, 2:08 am

    I quote: “kalau sebuah negara yg lagi miskin dari kite boleh bagi free education mcm sri langka buat, kenapa kite x bole..”
    Oh great, now kita perlu contohi negara MISKIN seperti Sri Langka. I can see clearly now betapa bijaknya mahasiswa kita sekarang ni. :D

    Reply
  • mujahid April 18, 2012, 12:19 am

    heyyy…. tue la bezenye org lama dan org baru. sbb kan org baru yg lemah mcm korang2 yg comment kat sni la terhasilnye anak cucu cicit kite yg lemah. tok loan bank ke..loan kete ke..loan crdt card ke ape nak same kan dgn ptptn? mcm korang samakan loan nak buat buat kandang lembu dgn loan nak bagi anak korang blaja. same ke makcik2 oiy??

    kalo korang betol rase bkn makcik2 yg lembik, try bace dlu artkel neh betol2. free kan mind dlu. jgn tebawak2 korang umno ke..pas ke..hape ke..nie hal mase depan cucu cicit korang kgak. isu pendidikan keyh??

    yang rse nak islamic sket, hujahnye PTPTN ade unsur riba
    http://www.malaysiakini.com/news/1113

    nie plak ape sebenanye yg terjadi,
    http://www.themalaysianinsider.com/sideviews/article/mansuh-ptptn-politics-without-romance-dan-student-power-zul-fikri-zamir-mohamad-munir/

    ayat seorang bapak xtvist
    “perjuangan mahasiswa nie mungkin nampak lekeh sekarang, tp ape yg diperjuangkan nie kalau berhasil, sampai anak cucu cicit kite yang dapat manfaat. kalau sebuah negara yg lagi miskin dari kite boleh bagi free education mcm sri langka buat, kenapa kite x bole?”

    Reply
  • ohcikgu April 17, 2012, 12:40 pm

    bawa-bawalah belajar bersyukur wahai adik-adik sekalian..

    Reply
  • ProfHariz April 17, 2012, 9:28 am

    Mahasiswa terlalu dimanjakan~

    Reply
  • tehr April 17, 2012, 8:08 am

    Semuanya kena ikut peraturan
    Kalau semua ikut, senang je jadi ceritanya
    Nak buat peraturan juga kena ikut peraturan
    tehr recently posted…Hari Yang CerahMy Profile

    Reply
  • Kak Long Mawar Merah April 17, 2012, 3:11 am

    Sekarang ramai yang dah tak tahu bersyukur. Maklumlah, celik mata semua dah tersedia.

    Reply
  • rahman April 16, 2012, 2:37 pm

    kalau aku jadi pemerintah.. di situ aje aku sebat tarzan tarzan ni… cerita banyak pun tak guna

    Reply
  • Tie Ganu April 16, 2012, 1:16 pm

    Budak2 sekarang dah melampau. Dah tak tahu bersyukur. Semua nak percuma. Bahasa pun macam tak pernah ke sekolah. Kak tie dah muak dan bosan dengan sikap orang2 muda sekarang. Asyik nak cari salah orang. Tak dapat kerja salah orang, tak dapat itu , ini, semua salah orang. Padahal peluang itu ada. Tak sedar betapa ramainya rakyat asing bersusah payah nak tinggal di Malaysia.

    Reply
  • akubiomed April 16, 2012, 9:02 am

    Ini baru pinjaman pelajaran belum hutang kereta, hutang kereta. Ntah-ntah bayar bil utiliti dan sewa rumah pun culas.

    Reply
  • anif April 16, 2012, 8:54 am

    Lepas ni mereka akan bekerja.. dan menuntut pula pinjaman perumahan, kenderaan, kad kredit / pinjaman peribadi dimansuhkan!

    Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

This Blog is hosted at:

Powered by:

Get your SEO Responsive Skins here: