Hidup-Hidup Mahasiswa PTPTN

0 votes

Sebelum anda semua membaca entri hari ini, bagus anda lihat dulu video di atas. Saya tak suka guna perkataan yang kasar atau mencerca, tetapi saya tidak nampak mahasiswa di atas mahupun rakyat Malaysia yang bertamadun dalam video di atas. Nampak macam Tarzan-Tarzan masuk bandar yang tidak sedar apa yang mereka buat. Mungkin bagus TAMATkan sahaja pengajian mereka di IPT kerana mereka pun mahukan FREE EDUCATION tetapi sori lah adik-adik, pendidikan percuma tiada di negara ini.

Oleh kerana apa yang kita ada di sini ‘contradict’ dengan prinsip mereka, mengapa tidak berhenti sahaja dan pindah ke negara yang ada pendidikan percuma. By the way, bukan semua negara di dunia berikan pendidikan percuma dik oiii.. Jiran kita Singapura dan AS pun tak provide. Greek ADA la tetapi lihat lah negara tu sekarang ๐Ÿ˜‰

Ok lah saya bukannya nak tulis megenai tarzan-tarzan ini.. Hidup Hidup Mahasiswa…. LOL!ย  Saya nak tulis mengenai pengawai-pegawai DBKL yang datang untuk handle demo tarzan-tarzan ini. Bukan kat KL pun macam ni, di tempat lain pun bermasaalah. Sebab apa? Sebab semuanya (pegawai) malas nak campur!!!

Saya tak faham kenapa lah dalam hal-hal begini, tak ada seorang pun pegawai undang-undang DBKL mengiringi pasukan penguatkuasaan mereka? Bila kena kelentong sikit, mula lah tak tahu apa nak cakap. Balik-balik sebut arahan ‘mayor‘! Come on la…

Di tempat saya, ada juga kes-kes begini berlaku. Pernah pegawai DBKK kena saman dan DBKK terpaksa ‘settle luar’ untuk tutup kesilapan pegawai-pegawai yang bertindak luar batasan bila kena ‘provoke‘ oleh tarzan!. Google internet dan anda akan jumpa ceritanya. ๐Ÿ˜€

Actually tiada siapa yang larang tarzan-tarzan ini berhimpun. Malah polis pun malas nak layan diaorang ni. Cuma bila lepak di tempat awam atau orang lain punya dik oii kena la ikut peraturan gak. TAK BOLEH BUANG SAMPAH, TAK BOLEH PACAK KHEMAH SUKA-SUKA HANG, TAK BOLEH SUKA-SUKA GANTUNG BANNER! Kalau itu pun adik-adik kata sebagai hak asasi dan dibenarkan Perlembagaan, boleh lah kami semua datang rumah adik-adik dan buang sampah sambil gantung banner di sana. Mana pegawai undang-undang DBKL? Datang lah dan bawa sama by-laws supaya senang sikit pegawai-pegawai yang lain buat kerja.

By the way, walaupun hak berhimpun diberi di bawah Perlambagaan, tak bermakna ianya ‘mutlak‘. Perlembagaan yang sama juga membenarkan Parlimen (menerusi undang-undang) mengenakan sekatan-sekatan yang perlu (Artikel 10 (2) (b) Perlembagaan Persekutuan).

Hidup-Hidup Mahasiswa PTPTN

Latest Comments
  1. Avatar for Ismail N IN April 18, 2012
  2. Avatar for Ismail N mujahid April 18, 2012
  3. Avatar for Ismail N ohcikgu April 17, 2012
  4. Avatar for Ismail N ProfHariz April 17, 2012
  5. Avatar for Ismail N tehr April 17, 2012
  6. Avatar for Ismail N Kak Long Mawar Merah April 17, 2012
  7. Avatar for Ismail N rahman April 16, 2012
  8. Avatar for Ismail N Tie Ganu April 16, 2012
  9. Avatar for Ismail N akubiomed April 16, 2012
  10. Avatar for Ismail N anif April 16, 2012