Program Pengurus Kediaman: Siapa Mahu Jadi Pembantu Rumah?

Pada tahun 2008, Program Pengurus Kediaman ataupun “Home Managers Programme” telah dilancarkan oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat dan telah dilaksanakan menerusi Jabatan Pembangunan Wanita. Objektif Program ini adalah untuk menyediakan latihan profesional dalam bidang pengurusan rumah tangga kepada wanita khususnya bagi mereka yang berpendapatan rendah untuk menceburi industri baru sebagai Pengurus Kediaman.

home manager 540x356 Program Pengurus Kediaman: Siapa Mahu Jadi Pembantu Rumah?

Gambar kredit kepada humanrightspartymalaysia.com

Ini diharapkan akan dapat juga membantu mengatasi masaalah kekurangan pembantu rumah di Malaysia apabila negara Indonesia mula menghentikan penghantaran pembantu rumah mereka ke sini. Kursus selama dua minggu (14 hari) dijalankan di setiap negeri mengunakan Modul Kursus Asas Pengurusan Kediaman. Sasaran peserta seramai 30 orang di setiap program iaitu 450 orang diseluruh negara. Sumber DI SINI.

Program ini dikatakan mengandungi modul yang lengkap seperti Teknik Pengurusan Kediaman, Penjagaan Makanan & Kesihatan, Pengetahuan Asas Penjagaan Kanak-Kanak, Orang Tuan Dan OKU serta Pertolongan Cemas. Kursus ini memastikan bakal Pengurus Kediaman mempunyai kemahiran dan pengetahuan tertentu supaya mereka dapat menjalankan tugas dan tanggungjawab dengan penuh profesional dan efisien. Namun atas sebab kekurangan modal program ini ditamatkan pada tahun 2010 dan dalam proses kajian semula.

Kebelakangan pula ini terdapat beberapa pihak yang mencadangkan program ini dihidupkan semula:

REVIVAL: Human Resources Ministry may revive programme to train locals in home management  THE Human Resources Ministry will consider reviving the home managers programme as an answer to the demand for domestic maids. This follows Indonesia’s intention to gradually reduce the supply its citizens working as maids abroad to almost nil by 2017.

Sumber: NST

Programme by Women’s Development Department could be answer to households in desperate need of domestic help. HOME managers trained under a programme started by the Women’s Development Department (JPW) of the Women, Family and Community Development Ministry in 2008 are demanding for  it to be re-launched. They said this was because quite a number of women were interested to be home managers and there was a demand for them, especially with the uncertainty over the Indonesian maid issue.

The programme got off to a promising start four years ago, but fizzled out barely two years later.

Sumber: NST

MUKAH: The government should look into reviving the home manager programme, which was initiated by the federal Women’s Development Department in 2008. “This is to tackle potential hiring problems, after the decision by the Indonesian government that the new batch of Indonesian maids would be employed to do only one of four tasks they are trained in and that their minimum wage will be RM700 per month.”

Welfare, Women and Family Development Minister Datuk Fatimah Abdullah regards the new hiring terms of Indonesian maids of ‘one maid, one task’ as restrictive and unaffordable to most middle-income households.

The decision needs to be re-looked into, because not everyone could afford to pay RM700 a month for a maid who will only do one chore. It will be beyond the means of the low- and middle-income households.”

Sumber: Borneo Post

Namun ada pelbagai isu yang perlu dilihat dan diselesaikan sebelum ia boleh dihidupkan semula. Yang paling penting adalah KEBERKESANANnya bagi mengatasi masaalah utama iaitu kekurangan pembantu rumah. Menurut, Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Dr S. Subramaniam kebanyakkan mereka yang menyertai program ini tidak menjadi pengurus kediaman mahupun pembantu rumah, akan tetapi memilih kerjaya yang lain yang lebih menarik buat mereka.

The programme was an initiative introduced under the Women, Family and Community Development Ministry in 2009 to reduce the country’s dependency on foreign maids. However, it was not well received, as those who completed the training chose not to become maids.

Dr Subramaniam said some had opted for more lucrative jobs, such as going into business and working in hotels or resorts. “We need to address several issues when  employing locals as maids. Most Malaysians, who have minimum SPM qualifications, do not consider being maids as a lucrative career choice.”

Sumber: NST

Kalau begini, buat apply masuki program itu dulu? Hendak dapat sijil sahaja? Takkan guna sijil “Pengurus Kediaman” untuk mohon jawatan kerani atau receptionist kot?

- Program Pengurus Kediaman: Siapa Mahu Jadi Pembantu Rumah?

 Program Pengurus Kediaman: Siapa Mahu Jadi Pembantu Rumah?

Ismail N

I am lifestyle blogger cum internet marketer, who has been blogging and writing since the day the Web 2.0 was created. I love sports and traveling, and am addicted to coffee and Man Utd. I enjoy putting passion and personality into each website designed.
 Program Pengurus Kediaman: Siapa Mahu Jadi Pembantu Rumah?

Latest posts by Ismail N (see all)

15 thoughts on “Program Pengurus Kediaman: Siapa Mahu Jadi Pembantu Rumah?

  1. Kalau baca cadangannya, memang tujuan program ni baik. Tapi, memang tak yakin ada orang Malaysia ni yang nak jadi pengurus kediaman ni. Sebelum ni cadangan setiap tempat kerja menyediakan nurseri pun belum terlaksana, jadi, nak tunggu program ni pun, belum tahulah bila agaknya akan jadi nyata.

  2. Masalahnya ada ke orang nak jadi pembantu rumah? Biasanya hanya orang yang desperate macam kita dulu. Tu pun tak sampai sebulan dah bungkus.

    Jangan nak salahkan orang jika tidak ada yang sudi jadi pembantu rumah ni. Seikhlasnya.. adakah kita suka anak atau adik atau kakak atau ibu kita jadi pembantu rumah? Bekerja di rumah orang?

    Adalah lebih baik digalakkan kemudahan nurseri di tempat kerja atau yang berdekatan. Juga .cleaning service’ harian. Walaupun sekarang dah ada perkhidmatan begini, tapi masih tidak mencukupi..

    Satu lagi, kerajaan sepatutnya menggalakkan pengurangan penggantungan kepada perkhidmatan pembantu rumah ni. Orang kita malas dan suka lepas tangan. Semuanya nak suruh maid, buat susu anak, layan suami makan… memang seronok jadi mem besar, tapi impaknya, byk yang negatif.

    Cuba lihat negara barat. Hanya orang kaya je ada maid.

    Sebenarnya bila kita ada maid, dengan tidak sengaja timbul satu perasaan dalam hati…

    POWER … bersama sedikit riak….. Sabor je laa…

  3. Masalahnya adalah modal. Apa-apa program pun kalau modal takde mesti jadi macam tu. Satu lagi masalah nak cari orang yang berminat. Susah sangat nak cari rakyat Malaysia yang suka buat kerja tu.

  4. kalau ada isteri yang tak bekerja..
    boleh urus rumah dan anak dengan sempurna
    saya tak suka ada pembantu di rumah
    biar sama-sama ada tanggungjawab

    • zaman ni susah gak nak suruh wife tak kerja.
      Nanti dia boring, plus kalu apa-apa jadi kat kita … dia tak ready lak nak berkerja…

  5. Terkadang rakyat malaysia ini terlampau mengada-ngada tak mahu kerja seperti pembantu rumah. Satu perkara lagi, Orang yang ada pembantu rumah ini pula buat mereka seperti robot dan tidak punya perasaan.

Leave a Reply