Jom Bela Kura-Kura Kecil

1 vote

Kura-Kura-Kecil

Seperti yang telah di war-warkan sebelum ini, saya akan memasukkan entri-entri dari blog lama ke blog ini bagi menyelamatkan hasil-hasil karya/karangan saya atas kemungkinan besar blog tersebut akan di padamkan dari dunia internet. Antara entri popular yang pernah saya terbitkan di blog lama itu adalah cerita mengenai kura-kura kecil.

Kura-Kura Kecil

Pernahkan anda membela kura-kura kecil tak? Pasti ramai yang mempunyai pengalaman menjaga mahluk Allah yang kecil dan comel ini walaupun untuk beberapa hari.

Al-maklumlah untuk menjaga kura-kura kecil ini bukanah senang pun. Ia perlu diberi makan, air di kolamnya perlu selalu ditukar dan anda juga hendaklah memastikan benda-benda yang merbahaya tidak dekat dengannya serta pelbagai isu lagi.

Kura-Kura Kecil Akan Membesar Juga

Anda harus ingat bahawa kura-kura kecil ini lama kelamaan akan memebesar juga dan apabila ia telah besar, anda mungkin terpaksa melepaskannya di tempat yang sesuai. Ini kerana kura-kura besar  amat sukar untuk dibela lantaran memerlukan kawasan yang lebih luas untuk bergerak. Bagi anak-anak pula kura-kura besar kurang seronok untuk di jaga kerana tidak selincah seperti semasa ia masih kecil lagi.

Kura-Kura-Kecil-2

Kura-Kura-Kecil-3

Kura-Kura-Kecil-4

Melepaskan Kura-Kura Di Tasik

Biasanya, saya dan anak-anak saya akan pergi ke Taman Tun Fuad Stephen di Bukit Padang bagi melepaskan kura-kura yang telah menjadi besar. Rasanya ada banyak kura-kura yang telah dilepaskan kami di sana. 😀 Sebelum ia dilepaskan, kami buat masjlis kecil-kecilan seperti memakan aiskrim dan bermain-main dengan kura-kura sepuasnya. Kami juga berdoa akan keselamatan dan kesejahteraannya sebelum dengan berat hati melepaskan ia di tasik tersebut.

Kura-Kura-Kecil-5

Kura-Kura-Kecil-6

Bagi para pembaca yang budiman semua, terutama sekali bagi mereka  yang tidak pernah menjaga kura-kura kecil ini, saya letakkan  gambar-gambar kura-kura kecil di blog Dulu Lain Sekarang Lain untuk tatapan anda semua. Sekiranya anda tidak boleh menahan melihat kecomelan mahluk ini, jangan lupa ke kedai haiwan untuk membelinya dan bermain-main dengannya di rumah. Jika boleh berikan ia kediaman yang selesa dan makanan yang sesuai.

Amacam semua? Comel tak? Kalau mahu, cepat-cepatlah membelinya…. Jom bela kura-kura kecil! Kanak-kanak pasti suka hati!

Jom Bela Kura-Kura Kecil

Latest Comments
 1. Avatar for Ismail N Rozita September 29, 2012
 2. Avatar for Ismail N Annur Hiedayu July 7, 2012
   • Avatar for Ismail N Annur Hiedayu July 8, 2012
 3. Avatar for Ismail N sharifah April 9, 2012
  • Avatar for Ismail N danish aniq June 1, 2014
 4. Avatar for Ismail N Iffah April 1, 2012
 5. Avatar for Ismail N tinta October 14, 2011
 6. Avatar for Ismail N Pacifista September 15, 2011
 7. Avatar for Ismail N akubiomed September 15, 2011
 8. Avatar for Ismail N dnoBiz September 15, 2011