[PROMOSI] 17 E-Book Buat Duit Online Terlaris Di Pasaran

Jom Bela Kura-Kura Kecil

Kura-Kura-Kecil

Seperti yang telah di war-warkan sebelum ini, saya akan memasukkan entri-entri dari blog lama ke blog ini bagi menyelamatkan hasil-hasil karya/karangan saya atas kemungkinan besar blog tersebut akan di padamkan dari dunia internet. Antara entri popular yang pernah saya terbitkan di blog lama itu adalah cerita mengenai kura-kura kecil.

Kura-Kura Kecil

Pernahkan anda membela kura-kura kecil tak? Pasti ramai yang mempunyai pengalaman menjaga mahluk Allah yang kecil dan comel ini walaupun untuk beberapa hari.

Al-maklumlah untuk menjaga kura-kura kecil ini bukanah senang pun. Ia perlu diberi makan, air di kolamnya perlu selalu ditukar dan anda juga hendaklah memastikan benda-benda yang merbahaya tidak dekat dengannya serta pelbagai isu lagi.

Kura-Kura Kecil Akan Membesar Juga

Anda harus ingat bahawa kura-kura kecil ini lama kelamaan akan memebesar juga dan apabila ia telah besar, anda mungkin terpaksa melepaskannya di tempat yang sesuai. Ini kerana kura-kura besar  amat sukar untuk dibela lantaran memerlukan kawasan yang lebih luas untuk bergerak. Bagi anak-anak pula kura-kura besar kurang seronok untuk di jaga kerana tidak selincah seperti semasa ia masih kecil lagi.

Kura-Kura-Kecil-2

Kura-Kura-Kecil-3

Kura-Kura-Kecil-4

Melepaskan Kura-Kura Di Tasik

Biasanya, saya dan anak-anak saya akan pergi ke Taman Tun Fuad Stephen di Bukit Padang bagi melepaskan kura-kura yang telah menjadi besar. Rasanya ada banyak kura-kura yang telah dilepaskan kami di sana. :D Sebelum ia dilepaskan, kami buat masjlis kecil-kecilan seperti memakan aiskrim dan bermain-main dengan kura-kura sepuasnya. Kami juga berdoa akan keselamatan dan kesejahteraannya sebelum dengan berat hati melepaskan ia di tasik tersebut.

Kura-Kura-Kecil-5

Kura-Kura-Kecil-6

Bagi para pembaca yang budiman semua, terutama sekali bagi mereka  yang tidak pernah menjaga kura-kura kecil ini, saya letakkan  gambar-gambar kura-kura kecil di blog Dulu Lain Sekarang Lain untuk tatapan anda semua. Sekiranya anda tidak boleh menahan melihat kecomelan mahluk ini, jangan lupa ke kedai haiwan untuk membelinya dan bermain-main dengannya di rumah. Jika boleh berikan ia kediaman yang selesa dan makanan yang sesuai.

Amacam semua? Comel tak? Kalau mahu, cepat-cepatlah membelinya…. Jom bela kura-kura kecil! Kanak-kanak pasti suka hati!

- Jom Bela Kura-Kura Kecil

1 vote
  • Avatar for Ismail N Rozita September 29, 2012, 2:19 am

    Where can I get kura-kura kecil macam ni? My son is urging me to get one for him. Dah call Pet wonderland Mid Valley dan IKANO, tapi takde. kat mana ya?

  • Avatar for Ismail N Annur Hiedayu July 7, 2012, 4:38 pm

    beli kura2x tu dkt mna??
    haha. bnyak sngt kura2x dkt tun fuad tu sya nmpak. x sngka plak slah 1 nya anda punya. >.<
    excited jugak nak beli nie. cma x tahu beli dkat mana.

    • Avatar for Ismail N Dulu Lain Sekarang Lain July 8, 2012, 3:13 am

      kat pet shop byk. salah satunya di Hilltop kalu tak silap :D

      • Avatar for Ismail N Annur Hiedayu July 8, 2012, 12:56 pm

        saya dah beli tadi pagi. dkat Gaya street KK tu. comel sangat. thanks :)

  • Avatar for Ismail N sharifah April 9, 2012, 3:39 am

    sya nk tnye, knpe cekerang kura2 sya lembut….bru 2minggu bela….
    before this xdew plak lembut mcm skrg nie…tp tnda2 lain xdew nmpk plak…
    slera mkn dye ok jew..dorg slalu tidur kt dlm beg…tmpt kering…slalu kuarkan…sb dorg xtidur dekt air…nk tidur kne tmpt gelap jew…mcm mne eh…risau la…bleh bg pendapt x?? kne jmpe dokter haiwan kew???

    • Avatar for Ismail N danish aniq June 1, 2014, 12:38 pm

      cengkerang tu lembut sebab tak cukup zat dan vitamin!!!

  • Avatar for Ismail N Iffah April 1, 2012, 10:47 am

    berapa harga kura2 biasanya ?

  • Avatar for Ismail N tinta October 14, 2011, 4:35 am

    x banyak info saya dapat mengenai kura-kura..leh bgtau kat mana ye nak dapat info…saya ada seekor kura2 dah dua tahun saya bela…tenang je tgk dia lepas balik keja…

  • Avatar for Ismail N Pacifista September 15, 2011, 10:24 am

    wah,kawaii :D
    comel la kura2 tu.aku pun ada :D

  • Avatar for Ismail N akubiomed September 15, 2011, 6:25 am

    Sejak bila bro Ismail penternak kura-kura yang berjaya pula? :-) Saya sudah tidak mahu bela haiwan peliharaan sebab setiap kali bercuti panjang dan balik kampung rasa terabai pula haiwan peliharaan tersebut

  • Avatar for Ismail N dnoBiz September 15, 2011, 5:42 am

    aku ari tu bercadang gak nak cuba bela sugar glaider.., tapi bila pikir pasal bau dia yang kurang menyenagkan…, aku batalkan niat…
    Ps : mungkin cuba bela kura kura la pulak…