Jom Bela Kura-Kura Kecil

Kura Kura Kecil Jom Bela Kura Kura Kecil

Seperti yang telah dinyatakan, saya akan masukkan entri-entri dari blog lama ke blog ini bagi menyelamatkan hasil-hasil karya diri ini dari hancuss akibat kemungkinan besar blog itu akan di “delete”. OK, antarcerita yang pernah saya publish di blog lama adalah cerita mengenai kura-kura kecil. Anda semua ada pernah bela kura-kura kecil tak? Mesti ramai yang ada pernah rasa jaga mahluk Allah yang kecil dan comel ni walaupun untuk beberapa hari. Al-maklumlah hendak jaga kura-kura kecil ini bukan senang pun. Kena bagi makan, tukar air, pastikan benda-benda merbahaya tak dekat dengan dia dan sebagainya.

Kura-kura kecil ini eventually akan menjadi besar dan apabila ia telah besar, maka terpaksa lah dilepaskan ke tempat yang sesuai. Ini kerana kura-kura besar sukar untuk dibela kerana memerlukan kawasan yang lebih luas dan kurang syok di jaga kerana tidak selincah semasa ia masih kecil lagi.

Kura Kura Kecil 2 Jom Bela Kura Kura Kecil

Kura Kura Kecil 3 Jom Bela Kura Kura Kecil

Kura Kura Kecil 4 Jom Bela Kura Kura Kecil

Biasanya, saya dan anak-anak saya akan pergi ke Taman Tun Fuad Stephen di disebelah Bukit Padang bagi melepaskan kura-kura yang telah besar. Banyak kura-kura saya kat sana tu geng. :wink:   Syyyhhhh…. Kami buat la majlis kecik-kecik kat sana sambil makan aiskrim dan ambik gambar buat kenang-kenangan. Doa selamat tak ler buat tapi kami doakan ler secara personal dalam hati masing-masing agar kura-kura tu selamat dan sejahtera di tempat baru amin.

Kura Kura Kecil 5 Jom Bela Kura Kura Kecil

Kura Kura Kecil 6 Jom Bela Kura Kura Kecil

Buat pembaca-pembaca semua  yang tidak pernah menjaga kura-kura kecil ni, nah saya tempekkan  gambar-gambar kura-kura kecil ini di blog Dulu Lain Sekarang Lain untuk tatapan anda semua. Yang tak tahan tengok kecomelan kura-kura kecil ni, esok pagi-pagi pergilah ke kedai dan beli satu ke untuk buat main-main di rumah. Pastikan beli sekali aquarium untuk kura-kura kecil ni tinggal. Kasi la dia tempat tinggal yang selesa sikit ye… Kalau tak usah ler korang beli. Naya binatang je namanya kalau simpan tempat sempit dan tak selesa.

Amacam geng? Comel tak? Apalagi esok pergi ler beli.. jom bela kura-kura kecil. Budak-budak pasti suka punya!

- Jom Bela Kura-Kura Kecil

 Jom Bela Kura Kura Kecil

Ismail N

I am lifestyle blogger cum internet marketer, who has been blogging and writing since the day the Web 2.0 was created. I love sports and traveling, and am addicted to coffee and Man Utd. I enjoy putting passion and personality into each website designed.
 Jom Bela Kura Kura Kecil

Latest posts by Ismail N (see all)

11 thoughts on “Jom Bela Kura-Kura Kecil

  1. Where can I get kura-kura kecil macam ni? My son is urging me to get one for him. Dah call Pet wonderland Mid Valley dan IKANO, tapi takde. kat mana ya?

  2. beli kura2x tu dkt mna??
    haha. bnyak sngt kura2x dkt tun fuad tu sya nmpak. x sngka plak slah 1 nya anda punya. >.<
    excited jugak nak beli nie. cma x tahu beli dkat mana.

  3. sya nk tnye, knpe cekerang kura2 sya lembut….bru 2minggu bela….
    before this xdew plak lembut mcm skrg nie…tp tnda2 lain xdew nmpk plak…
    slera mkn dye ok jew..dorg slalu tidur kt dlm beg…tmpt kering…slalu kuarkan…sb dorg xtidur dekt air…nk tidur kne tmpt gelap jew…mcm mne eh…risau la…bleh bg pendapt x?? kne jmpe dokter haiwan kew???

  4. x banyak info saya dapat mengenai kura-kura..leh bgtau kat mana ye nak dapat info…saya ada seekor kura2 dah dua tahun saya bela…tenang je tgk dia lepas balik keja…

  5. Sejak bila bro Ismail penternak kura-kura yang berjaya pula? :-) Saya sudah tidak mahu bela haiwan peliharaan sebab setiap kali bercuti panjang dan balik kampung rasa terabai pula haiwan peliharaan tersebut

  6. aku ari tu bercadang gak nak cuba bela sugar glaider.., tapi bila pikir pasal bau dia yang kurang menyenagkan…, aku batalkan niat…
    Ps : mungkin cuba bela kura kura la pulak…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *