Samsung Galaxy s5

Rumah Separuh Tenggelam?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 StumbleUpon 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Agak menarik bila melihat rumah ini. Lebih 3,200 sqf dari rumah seluas 6,400 sqf ini berada di tingkat bawah yang juga terletak di bawah tanah. Maka, anda hanya nampak separuh sahaja dari saiz sebenar rumah ini di muka bumi. Ini kerana apabila Bob Stansel dan Tammy Merek membuat rancangan bagi membina sebuah baru yang mewah, mereka tidak mahu juga kelihatan lebih hebat dari jiran mereka. Maka, mereka bersetuju membuatkan separuh dari rumah mereka itu di bawah tanah. :D

rumah-separuh-tenggelam

Gambar kredit kepada The Wall Street Journal (http://online.wsj.com/)

Tujuan sebenar mereka adalah untuk tidak menunjuk atau “low profile”. Maka, jika ada orang melihat rumah mereka, pastinya mereka tidak menyangka bahawa ia di diami oleh jutawan dan saiz sebenar rumah itu adalah dua kali ganda dari yang mereka lihat dengan mata kasar mereka. Niat yang murni? Atau publisiti semata?

Bagi, saya kita patut bagi kredit kepada mereka kerana zaman ini ramai yang suka menunjuk-nujuk kebolehan, kepandaian dan kemewahan mereka hingga lupakan soal sensitiviti dengan masyarakat setempat. Cuma, janganlah anda pulak berabis mahu buat rumah bawah tanah atau atas pokok pulak lepas ni semata untuk low profile. :wink:

Artikel penuh boleh di baca di The Wall Street Journal.

- Rumah Separuh Tenggelam?

About the author: I am lifestyle blogger cum internet marketer, who has been blogging and writing since the day the Web 2.0 was created. I love sports and traveling, and am addicted to coffee and Man Utd. I enjoy putting passion and personality into each website designed.

Thesis Theme for WordPress

Comments on this entry are closed.

  • tak nak rumah bawah tanah..geli dengan cacing.. ;p

  • dulu masa kecik saya suka duk berangan rumah yang boleh turun ke bawah haha
    ni sebab tengok cerita labu labi yang labi masuk dalam tanah jumpa duit tu hehe!!

    • erkkk kawe pon terpengaruh dgn citer P.Ramlee tu.. asyik berangan jumpa harta karun jer.. errkkk.. sampai skrg habuk pon tak de…

  • Kalau ada duit lebih mahu juga buat rumah moden yang menpunyai ciri-ciri kekecekapan tenaga dan mesra alam

    • hijau ehhh… :D

  • ini bukan low profile lagi dah nih..

    • ter HIGH profile lak jadinya kan?

  • Kalaulah dah dapat hasil puluhan ribu sebulan daripada blog, saya nak beli tanah dan hidup berkebun tiap-tiap hari. Hujung ulan jer baru keluar kutip wang western union. :D :D :D
    Itu impian saya.

    • alright.. kawe beli sayur dari kebun SBC.. Psstt.. kalu tak cukup duit, boleh masuk buku 3 5 tak? :D

      • Psst, Encik Ismail, saya ada kebun sayur nama Farmville, tak nak beli sayur saya ke? hehehehe

  • Walaupun nampak cuma separuh saje, tapi itupun dah cantik dah!. Waa. saya pun suka rumah camni! diorang ni buat mahal ke?

    • juta-juta gak abis tu… :D

  • Saya sukakan keunikan seperti ini. Baik juga sebab yang diberikannya iaitu kerana ingin menjaga hati jiran.

    Low profile, high performance. :-)

    • selalunya yg unik la yg menawan…

  • berkenan la pulak, bro
    nampak ringkas je

    • kena sedia ongkosnya bro :D