Rumah Separuh Tenggelam?

Agak menarik bila melihat rumah ini. Lebih 3,200 sqf dari rumah seluas 6,400 sqf ini berada di tingkat bawah yang juga terletak di bawah tanah. Maka, anda hanya nampak separuh sahaja dari saiz sebenar rumah ini di muka bumi. Ini kerana apabila Bob Stansel dan Tammy Merek membuat rancangan bagi membina sebuah baru yang mewah, mereka tidak mahu juga kelihatan lebih hebat dari jiran mereka. Maka, mereka bersetuju membuatkan separuh dari rumah mereka itu di bawah tanah. πŸ˜€

rumah-separuh-tenggelam

Gambar kredit kepada The Wall Street Journal (http://online.wsj.com/)

Tujuan sebenar mereka adalah untuk tidak menunjuk atau β€œlow profile”. Maka, jika ada orang melihat rumah mereka, pastinya mereka tidak menyangka bahawa ia di diami oleh jutawan dan saiz sebenar rumah itu adalah dua kali ganda dari yang mereka lihat dengan mata kasar mereka. Niat yang murni? Atau publisiti semata?

Bagi, saya kita patut bagi kredit kepada mereka kerana zaman ini ramai yang suka menunjuk-nujuk kebolehan, kepandaian dan kemewahan mereka hingga lupakan soal sensitiviti dengan masyarakat setempat. Cuma, janganlah anda pulak berabis mahu buat rumah bawah tanah atau atas pokok pulak lepas ni semata untuk low profile. πŸ˜‰

Artikel penuh boleh di baca di The Wall Street Journal.

Rumah Separuh Tenggelam?

0 votes
Avatar for Ismail N

β€’ Meet the Author β€’ Ismail N


Dulu Lain Sekarang Lain is owned by Ismail N (lifestyle blogger cum internet marketer). I enjoy putting passion and personality into each website designed.


Comments on this entry are closed.

  • Avatar for Ismail N

    tak nak rumah bawah tanah..geli dengan cacing.. ;p

  • Avatar for Ismail N

    dulu masa kecik saya suka duk berangan rumah yang boleh turun ke bawah haha
    ni sebab tengok cerita labu labi yang labi masuk dalam tanah jumpa duit tu hehe!!

    • Avatar for Ismail N

      erkkk kawe pon terpengaruh dgn citer P.Ramlee tu.. asyik berangan jumpa harta karun jer.. errkkk.. sampai skrg habuk pon tak de…

  • Avatar for Ismail N

    Kalau ada duit lebih mahu juga buat rumah moden yang menpunyai ciri-ciri kekecekapan tenaga dan mesra alam

    • Avatar for Ismail N

      hijau ehhh… πŸ˜€

  • Avatar for Ismail N

    ini bukan low profile lagi dah nih..

    • Avatar for Ismail N

      ter HIGH profile lak jadinya kan?

  • Avatar for Ismail N

    Kalaulah dah dapat hasil puluhan ribu sebulan daripada blog, saya nak beli tanah dan hidup berkebun tiap-tiap hari. Hujung ulan jer baru keluar kutip wang western union. πŸ˜€ πŸ˜€ πŸ˜€
    Itu impian saya.

    • Avatar for Ismail N

      alright.. kawe beli sayur dari kebun SBC.. Psstt.. kalu tak cukup duit, boleh masuk buku 3 5 tak? πŸ˜€

      • Avatar for Ismail N

        Psst, Encik Ismail, saya ada kebun sayur nama Farmville, tak nak beli sayur saya ke? hehehehe

  • Avatar for Ismail N

    Walaupun nampak cuma separuh saje, tapi itupun dah cantik dah!. Waa. saya pun suka rumah camni! diorang ni buat mahal ke?

    • Avatar for Ismail N

      juta-juta gak abis tu… πŸ˜€

  • Avatar for Ismail N

    Saya sukakan keunikan seperti ini. Baik juga sebab yang diberikannya iaitu kerana ingin menjaga hati jiran.

    Low profile, high performance. :-)

    • Avatar for Ismail N

      selalunya yg unik la yg menawan…

  • Avatar for Ismail N

    berkenan la pulak, bro
    nampak ringkas je

    • Avatar for Ismail N

      kena sedia ongkosnya bro πŸ˜€

  • Avatar for Ismail N

    sukaaaaaa!!!!!
    tak pduli the other half (bawah tanah) but the atas tanah tu…
    i’d be more than satisfied with only that

    sgt suka rumah yg tingkap besar2 camni heeee~

    • Avatar for Ismail N

      tingkap besar ehhh..mcm rumah teletubbies… suka gak? πŸ˜‰

  • Avatar for Ismail N

    agaknya di tempat saya ada tak rumah sebegini…memang unik…nak jugak buat mcm tu.. luar nampak mcm pondok..dalam nampak mcm banglo.. :)

    • Avatar for Ismail N

      tapi ramai yg luarmcm banglo.. dalam mcm pondok … he he πŸ˜€

  • Avatar for Ismail N

    Huhh…mat salleh ni memacam idea derang…tang umah bawah tanah tu tah mende la yg derang letak kt dlm tu…jutawan katakan…

    • Avatar for Ismail N

      ada duit semua boleh bikin bro… 100000 kaki bawah tanah pon boleh… πŸ˜€

  • Avatar for Ismail N

    Fuh……
    Inilah dia org kaya yg taknak berlagak

    Cantik umah nyer..

    • Avatar for Ismail N

      jarang2 jumpa org cam ni ehh.. πŸ˜€

  • Avatar for Ismail N

    Bila tak menunjuk-nunjuk dengan jiran, sangat bagus. Satu lagi faedahnya, bila tak nampak sangat mewah, kuranglah perompak yang nak jenguk-jenguk rumah ni.

    • Avatar for Ismail N

      Tapi Kak Long, walaupun separuh je rumah tu nampak, still nampak mewah gak kan?

      • Avatar for Ismail N

        Nak buat macam mana, dah memang sah-sah mereka kaya dan mewah, kalau separuh daripada kemewahan tu ditunjukkan pun masih nampak mewah.

        • Avatar for Ismail N

          kalu dah terlalu kaya susah nak ber low low profile lagi nak kan? πŸ˜€

          • Avatar for Ismail N

            kata pak sudin jiran belakang rumah maza cakap.. terlalu kaya pun bukannya senang.. kekadang selalu terkujat2 di tengah malam… takut penyamun..

            dia org pun tak boleh nak jenjalan kat pasar malam, takut ke na kidnap.. heheheh

  • Avatar for Ismail N

    tujuan asal tak nak bagi orang tahu. tapi lepas berita ni keluar, memang ramailah yang tahu.

    • Avatar for Ismail N

      tak sengaja tak apa..niat tu penting πŸ˜€

  • Avatar for Ismail N

    hehe…dulu tak ramai tahu…sekarang lebih ramai yg tahu..dah kurang low profile dah rumah ni.. πŸ˜€

    pssst..bawah tanah ek..mesti sejuk agaknya?

    • Avatar for Ismail N

      bawah tanah tu mcm bawah bayu gak ehhh…. πŸ˜€

  • Avatar for Ismail N

    errr… maza arasanya akan peroleh rumah bawah tanah hanya bersaiz 7×2 kaki jerk.. huhuhu.. itu pun entah sempat berbalut kapan ke tidak.. aderkkkk..

    • Avatar for Ismail N

      bab ni… sama ler kita… rumah bawah tanah kena tunggu org buatkan nanti …

  • Avatar for Ismail N

    oh perkara low profile tu macam kena aje dgn prinsip maza..heheheh

    err… nak beli rumah atas tanah pun tak mampu, sekadar berumah burung merpati jerk.. uhuk..

    • Avatar for Ismail N

      ye lah tu… πŸ˜€

  • Avatar for Ismail N

    biar luar nampak kotak je..dalam berkotak-kotak..ok tak?

    • Avatar for Ismail N

      tgk gak bro.. kotak apa? he he kalau syabu.. mampus kita! πŸ˜†