Rumah Separuh Tenggelam?

Agak menarik bila melihat rumah ini. Lebih 3,200 sqf dari rumah seluas 6,400 sqf ini berada di tingkat bawah yang juga terletak di bawah tanah. Maka, anda hanya nampak separuh sahaja dari saiz sebenar rumah ini di muka bumi. Ini kerana apabila Bob Stansel dan Tammy Merek membuat rancangan bagi membina sebuah baru yang mewah, mereka tidak mahu juga kelihatan lebih hebat dari jiran mereka. Maka, mereka bersetuju membuatkan separuh dari rumah mereka itu di bawah tanah. icon biggrin Rumah Separuh Tenggelam?

rumah separuh tenggelam 540x311 Rumah Separuh Tenggelam?

Gambar kredit kepada The Wall Street Journal (http://online.wsj.com/)

Tujuan sebenar mereka adalah untuk tidak menunjuk atau “low profile”. Maka, jika ada orang melihat rumah mereka, pastinya mereka tidak menyangka bahawa ia di diami oleh jutawan dan saiz sebenar rumah itu adalah dua kali ganda dari yang mereka lihat dengan mata kasar mereka. Niat yang murni? Atau publisiti semata?

Bagi, saya kita patut bagi kredit kepada mereka kerana zaman ini ramai yang suka menunjuk-nujuk kebolehan, kepandaian dan kemewahan mereka hingga lupakan soal sensitiviti dengan masyarakat setempat. Cuma, janganlah anda pulak berabis mahu buat rumah bawah tanah atau atas pokok pulak lepas ni semata untuk low profile. icon wink Rumah Separuh Tenggelam?

Artikel penuh boleh di baca di The Wall Street Journal.

- Rumah Separuh Tenggelam?

 Rumah Separuh Tenggelam?

Ismail N

I am lifestyle blogger cum internet marketer, who has been blogging and writing since the day the Web 2.0 was created. I love sports and traveling, and am addicted to coffee and Man Utd. I enjoy putting passion and personality into each website designed.
 Rumah Separuh Tenggelam?

Latest posts by Ismail N (see all)

40 thoughts on “Rumah Separuh Tenggelam?

  1. dulu masa kecik saya suka duk berangan rumah yang boleh turun ke bawah haha
    ni sebab tengok cerita labu labi yang labi masuk dalam tanah jumpa duit tu hehe!!

    • erkkk kawe pon terpengaruh dgn citer P.Ramlee tu.. asyik berangan jumpa harta karun jer.. errkkk.. sampai skrg habuk pon tak de…

  2. Kalaulah dah dapat hasil puluhan ribu sebulan daripada blog, saya nak beli tanah dan hidup berkebun tiap-tiap hari. Hujung ulan jer baru keluar kutip wang western union. :D :D :D
    Itu impian saya.

  3. sukaaaaaa!!!!!
    tak pduli the other half (bawah tanah) but the atas tanah tu…
    i’d be more than satisfied with only that

    sgt suka rumah yg tingkap besar2 camni heeee~

  4. Huhh…mat salleh ni memacam idea derang…tang umah bawah tanah tu tah mende la yg derang letak kt dlm tu…jutawan katakan…

          • kata pak sudin jiran belakang rumah maza cakap.. terlalu kaya pun bukannya senang.. kekadang selalu terkujat2 di tengah malam… takut penyamun..

            dia org pun tak boleh nak jenjalan kat pasar malam, takut ke na kidnap.. heheheh

  5. hehe…dulu tak ramai tahu…sekarang lebih ramai yg tahu..dah kurang low profile dah rumah ni.. :D

    pssst..bawah tanah ek..mesti sejuk agaknya?

  6. errr… maza arasanya akan peroleh rumah bawah tanah hanya bersaiz 7×2 kaki jerk.. huhuhu.. itu pun entah sempat berbalut kapan ke tidak.. aderkkkk..

  7. oh perkara low profile tu macam kena aje dgn prinsip maza..heheheh

    err… nak beli rumah atas tanah pun tak mampu, sekadar berumah burung merpati jerk.. uhuk..

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *