Rumah Separuh Tenggelam?

Agak menarik bila melihat rumah ini. Lebih 3,200 sqf dari rumah seluas 6,400 sqf ini berada di tingkat bawah yang juga terletak di bawah tanah. Maka, anda hanya nampak separuh sahaja dari saiz sebenar rumah ini di muka bumi. Ini kerana apabila Bob Stansel dan Tammy Merek membuat rancangan bagi membina sebuah baru yang mewah, mereka tidak mahu juga kelihatan lebih hebat dari jiran mereka. Maka, mereka bersetuju membuatkan separuh dari rumah mereka itu di bawah tanah. icon biggrin Rumah Separuh Tenggelam?

rumah separuh tenggelam 540x311 Rumah Separuh Tenggelam?

Gambar kredit kepada The Wall Street Journal (http://online.wsj.com/)

Tujuan sebenar mereka adalah untuk tidak menunjuk atau “low profile”. Maka, jika ada orang melihat rumah mereka, pastinya mereka tidak menyangka bahawa ia di diami oleh jutawan dan saiz sebenar rumah itu adalah dua kali ganda dari yang mereka lihat dengan mata kasar mereka. Niat yang murni? Atau publisiti semata?

Bagi, saya kita patut bagi kredit kepada mereka kerana zaman ini ramai yang suka menunjuk-nujuk kebolehan, kepandaian dan kemewahan mereka hingga lupakan soal sensitiviti dengan masyarakat setempat. Cuma, janganlah anda pulak berabis mahu buat rumah bawah tanah atau atas pokok pulak lepas ni semata untuk low profile. icon wink Rumah Separuh Tenggelam?

Artikel penuh boleh di baca di The Wall Street Journal.

- Rumah Separuh Tenggelam?

 Rumah Separuh Tenggelam?

Ismail N

I am lifestyle blogger cum internet marketer, who has been blogging and writing since the day the Web 2.0 was created. I love sports and traveling, and am addicted to coffee and Man Utd. I enjoy putting passion and personality into each website designed.
 Rumah Separuh Tenggelam?

Easy Reading

{ 40 comments… add one }

  • Malaysia Travel Blog June 21, 2011, 4:18 am

    tak nak rumah bawah tanah..geli dengan cacing.. ;p

    Reply
  • nuriz June 19, 2011, 4:39 am

    dulu masa kecik saya suka duk berangan rumah yang boleh turun ke bawah haha
    ni sebab tengok cerita labu labi yang labi masuk dalam tanah jumpa duit tu hehe!!

    Reply
    • IN June 20, 2011, 7:35 am

      erkkk kawe pon terpengaruh dgn citer P.Ramlee tu.. asyik berangan jumpa harta karun jer.. errkkk.. sampai skrg habuk pon tak de…

      Reply
  • akubiomed June 19, 2011, 2:17 am

    Kalau ada duit lebih mahu juga buat rumah moden yang menpunyai ciri-ciri kekecekapan tenaga dan mesra alam

    Reply
    • IN June 20, 2011, 7:34 am

      hijau ehhh… :D

      Reply
  • abrablog June 18, 2011, 4:34 pm

    ini bukan low profile lagi dah nih..

    Reply
    • IN June 20, 2011, 7:34 am

      ter HIGH profile lak jadinya kan?

      Reply
  • Sabahan Bloggers Club June 18, 2011, 1:55 pm

    Kalaulah dah dapat hasil puluhan ribu sebulan daripada blog, saya nak beli tanah dan hidup berkebun tiap-tiap hari. Hujung ulan jer baru keluar kutip wang western union. :D :D :D
    Itu impian saya.

    Reply
    • IN June 20, 2011, 7:33 am

      alright.. kawe beli sayur dari kebun SBC.. Psstt.. kalu tak cukup duit, boleh masuk buku 3 5 tak? :D

      Reply
      • Malaysia Travel Blog June 21, 2011, 4:17 am

        Psst, Encik Ismail, saya ada kebun sayur nama Farmville, tak nak beli sayur saya ke? hehehehe

        Reply
  • faizul June 18, 2011, 2:05 am

    Walaupun nampak cuma separuh saje, tapi itupun dah cantik dah!. Waa. saya pun suka rumah camni! diorang ni buat mahal ke?

    Reply
    • IN June 20, 2011, 7:32 am

      juta-juta gak abis tu… :D

      Reply
  • Hadi Rofiee June 17, 2011, 11:03 pm

    Saya sukakan keunikan seperti ini. Baik juga sebab yang diberikannya iaitu kerana ingin menjaga hati jiran.

    Low profile, high performance. :-)

    Reply
    • IN June 20, 2011, 7:31 am

      selalunya yg unik la yg menawan…

      Reply
  • tehr June 17, 2011, 10:23 pm

    berkenan la pulak, bro
    nampak ringkas je

    Reply
    • IN June 20, 2011, 7:20 am

      kena sedia ongkosnya bro :D

      Reply
  • Adila June 17, 2011, 3:23 pm

    sukaaaaaa!!!!!
    tak pduli the other half (bawah tanah) but the atas tanah tu…
    i’d be more than satisfied with only that

    sgt suka rumah yg tingkap besar2 camni heeee~

    Reply
    • IN June 20, 2011, 7:16 am

      tingkap besar ehhh..mcm rumah teletubbies… suka gak? :wink:

      Reply
  • MDHAFiZ.NET June 17, 2011, 12:41 pm

    agaknya di tempat saya ada tak rumah sebegini…memang unik…nak jugak buat mcm tu.. luar nampak mcm pondok..dalam nampak mcm banglo.. :)

    Reply
    • IN June 20, 2011, 7:16 am

      tapi ramai yg luarmcm banglo.. dalam mcm pondok … he he :D

      Reply
      • Malaysia Travel Blog June 22, 2011, 1:32 am

        hehehehe..menang gaya je tu, tapi kosong takde isi…

        Reply
  • yas June 17, 2011, 9:53 am

    Huhh…mat salleh ni memacam idea derang…tang umah bawah tanah tu tah mende la yg derang letak kt dlm tu…jutawan katakan…

    Reply
    • IN June 20, 2011, 7:14 am

      ada duit semua boleh bikin bro… 100000 kaki bawah tanah pon boleh… :D

      Reply
  • bEe June 17, 2011, 9:50 am

    Fuh……
    Inilah dia org kaya yg taknak berlagak

    Cantik umah nyer..

    Reply
    • IN June 20, 2011, 7:13 am

      jarang2 jumpa org cam ni ehh.. :D

      Reply
  • Kak Long Mawar Merah June 17, 2011, 9:12 am

    Bila tak menunjuk-nunjuk dengan jiran, sangat bagus. Satu lagi faedahnya, bila tak nampak sangat mewah, kuranglah perompak yang nak jenguk-jenguk rumah ni.

    Reply
    • IN June 20, 2011, 7:12 am

      Tapi Kak Long, walaupun separuh je rumah tu nampak, still nampak mewah gak kan?

      Reply
      • Kak Long Mawar Merah June 21, 2011, 5:29 pm

        Nak buat macam mana, dah memang sah-sah mereka kaya dan mewah, kalau separuh daripada kemewahan tu ditunjukkan pun masih nampak mewah.

        Reply
        • IN June 21, 2011, 9:40 pm

          kalu dah terlalu kaya susah nak ber low low profile lagi nak kan? :D

          Reply
          • maza June 22, 2011, 4:51 am

            kata pak sudin jiran belakang rumah maza cakap.. terlalu kaya pun bukannya senang.. kekadang selalu terkujat2 di tengah malam… takut penyamun..

            dia org pun tak boleh nak jenjalan kat pasar malam, takut ke na kidnap.. heheheh
            maza recently posted…GKKJ kena sepak dengan MALWAREMy Profile

  • afzal laidin June 17, 2011, 8:40 am

    tujuan asal tak nak bagi orang tahu. tapi lepas berita ni keluar, memang ramailah yang tahu.

    Reply
    • IN June 20, 2011, 7:08 am

      tak sengaja tak apa..niat tu penting :D

      Reply
  • hafizmd June 17, 2011, 8:00 am

    hehe…dulu tak ramai tahu…sekarang lebih ramai yg tahu..dah kurang low profile dah rumah ni.. :D

    pssst..bawah tanah ek..mesti sejuk agaknya?

    Reply
    • IN June 20, 2011, 7:07 am

      bawah tanah tu mcm bawah bayu gak ehhh…. :D

      Reply
  • maza June 17, 2011, 7:19 am

    errr… maza arasanya akan peroleh rumah bawah tanah hanya bersaiz 7×2 kaki jerk.. huhuhu.. itu pun entah sempat berbalut kapan ke tidak.. aderkkkk..
    maza recently posted…Terjah sama itu orangMy Profile

    Reply
    • IN June 20, 2011, 1:42 am

      bab ni… sama ler kita… rumah bawah tanah kena tunggu org buatkan nanti …

      Reply
  • maza June 17, 2011, 7:18 am

    oh perkara low profile tu macam kena aje dgn prinsip maza..heheheh

    err… nak beli rumah atas tanah pun tak mampu, sekadar berumah burung merpati jerk.. uhuk..
    maza recently posted…Terjah sama itu orangMy Profile

    Reply
    • IN June 20, 2011, 1:41 am

      ye lah tu… :D

      Reply
  • tengkorak emas June 17, 2011, 2:56 am

    biar luar nampak kotak je..dalam berkotak-kotak..ok tak?

    Reply
    • IN June 20, 2011, 1:38 am

      tgk gak bro.. kotak apa? he he kalau syabu.. mampus kita! :lol:

      Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

This Blog is hosted at:

Powered by:

Get your SEO Responsive Skins here: