About Me

DuluLainSekarangLainMe 540x664 About MeMengenai Blog Ini

As a lifelong supporter of Manchester United, the greatest football club in the world, it has always been a pleasure for me to introduce myself as a Red Devils’ fan.  A huge admirer of Paul Scholes, I idolise many of the club greats such as Eric Cantona, Bryan Robson, Ryan Giggs and Roy Keane. With Sir Alex still in charge and Rooney and RVP in the ranks, the future is great for the club. I can see Man Utd winning many more titles in years to come.

Apart from being a football enthusiast, I’m also a coffee addict! This thirty-something dad with 5 kids just can’t start his day without a cup of coffee. I like to hang out at Starbucks, enjoying a glass of latte Americano while blogging and surfing the internet. I have my very own Starbucks Card and bought another one for my dear wife. Alternatively, I also like to drink coffee at Santola Bar, Coffee Bean and Gloria Jeans.

Asian Dolce Latte About Me

I love listening to rock music and watch action movies. My favourite musician is Van Halen while I enjoy watching all of Matt Damon’s Bourne Trilogy.

In my free time I like to blog and take photos. I am a writer and photographer in the making, aspiring to be much, much better than I am now. Check out some of my photography works HERE.

Studied law, but never practiced. icon biggrin About Me Career-wise, I have been in the legal, managerial, administrative and HR fields. I hope to be a good father and hubby. I like to spend a lot of time with my kids. Still and forever deeply in love with my darling wife.

For reasons only known to my dad, I was given a very long name. Nonetheless, you all can call me by my first name: Ismail icon biggrin About Me

If you have questions about any of the contents on this site, etc, please feel free to leave a comment on the relevant post/page. If you want to contact me directly and privately about something, please e-mail to ismailn28@gmail.com or p.m me via Twitter.

Dulu Lain Sekarang Lain

 About Me

Ismail N

I am lifestyle blogger cum internet marketer, who has been blogging and writing since the day the Web 2.0 was created. I love sports and traveling, and am addicted to coffee and Man Utd. I enjoy putting passion and personality into each website designed.
 About Me

42 thoughts on “About Me

  1. Assalamualaikum…
    Buat masa ini saya adalah penganggur selepas bekerja hampir 30 tahun dalam sebuah syarikat. sebab saya berhenti kerja ialah tekanan yang sangat hebat dari pengurusan dan majikan saya.

    semasa saya menghantar notis berhenti kerja, saya rasa sangat lega dan seolah2 tiada apa yang berlaku. sehinggalah beberapa bulan selepas berhenti kerja barulah saya sedar yg perbuatan saya adalah salah kerana saya telah kehilangan pekerjaan daan tiada pendapatan langsung.

    saya jadi tertekan kerana dengan kerja saya yang banyak, saya ti tambah dengan mendapat tugasan tambahan baru kerana saya dilonggokkan dengan kerja2 yang ditinggalkan oleh kakitangan yang pencen wajib. saya pernah menolak tugas tersebut memandangkan ada seorang eksekutif di bahagian tersebut, sedangkan tugas seharian saya pun banyak. tapi pihak pengurusan hanya memandang sepi. tekanan kedua ialah saya juga mendapat “surat amaran” dari HQ yang mana saya tidak tahu apakah kesalahan saya sehingga saya mendapat surat tersebut. Tekanan ketiga, saya juga diugut akan diberi surat amaran oleh boss baru saya kalau saya tidak dapat buat kerja yang diarahkannya sedangkan saya baru lagi menjalankan tugas disitu walaupun tanpa sebaarang guideline.

    Dimanakah saya boleh mengadu tentang masalah saya ini tuan?

    Terima kasih.

  2. Salam Bos. Tumpang tanya, seandainya syarikat saya bekerja menetapkan dalam surat tawaran kerja “sekiranya pekerja ingin berhenti kerja dalam tempoh percubaan, pekerja dikehendaki memberi notis 1 bulan dan juga tambahan bayaran gaji 1 bulan”. Walaubagaimanapun, syarat tersebut berat sebelah kerana tak menyatakan macam mana pula kalau majikan ingin memberhentikan pekerjanya. Setahu saya sepatutnya syaratnya sama dan mereka pelu menyatakannya dalam surat tawaran. Boleh ke macam tu?

  3. pekerja telah memberi notis 1 bulan berhenti kerja tetapi tidak hadir bekerja 3 hari sebelum tamat tempoh notis. Majikan telah memberi surat berhenti kerja dengan mengguna seksyen 15(2) dan meminta pekerja membayar 1 bulan gaji kepada syarikat sebagai ganti notis. Adakah tindakan majikan ini wajar mengikut seksyen 15 (2)?

    minta tolong jawabkan..terima kasih/

    • Seskyen 15 (2) berkenaan penamatan kontrak serta merta bila pekerja tidak hadir lebih dua hari berturut-turut. Bila ia digunakan, majikan tidak boleh claim nilai gaji 1 bulan berdasarkan notis.

  4. jawatan sebagai lecturer is it under Contract of Service or Contract for Service? and jika mereka bekerja lebih masa, boleh kah mereka mengambil kerja lebih masa? (claimed overtime) what the Act say abt this?

    Waiting for your reply.

    TQ

  5. salam,
    I love photography tp bkn psl tu. Majikan sy slalu lmbt byr gaji, skrng ni makin teruk smpi tengah bln Feb blm byr gaji yg bln Januari lg. Sekiranya majikan sy tidak membyr gaji bln Januari pd penghujung bln Februari, sy ingat nak jual perabot & computer office ni. Boleh kah sy buat mcm tu dan adakah sy akan didakwa sekiranya pihak majikan membuat laporan polis?
    Tq…

    • Of course, anda boleh didakwa kerana menjual brg yang bukan milik anda. Semua masaalah yg ada dgn majikan harus diselesaikan dgn perbincangan dgn majikan dan jika tiada jwp yg memuaskan dari majikan, maka anda boleh cuba adukan masaalah dengan Jabatan Tenaga Kerja yang berdekatan.

  6. salam bro, menarik n tak ramai dr golongan profesional nak cite hal2 kemanusian dan penindasan pekerja yg mmg nampak nyata dlam malaysia ni…. majikan sentiasa ambil kesempatan atas golongan pekerja… tahniah dan teruskan usaha anda…. anda ada penyokong balik tirai…. even im a chealsea fan :D

    • Terima kasih. Tahniah Chelsea menang 8 – 0 semalam.
      Btw, bukan semua majikan yg ambil kesempatan. Ramai yg genuine nya ada masaalah sendiri biarpun dihadapan pekerja dan client, mereka cuba nampak ok.
      Saya cuma mahu ada balance sebab jika pekerja terinaya, maka susah majikan dikenakan tindakan oleh pihak berkuasa. Jika pekerja lalai, maka majikan rugi, pekerja pun rugi bila majikan tutup kedai.
      Sama-sama kita renungkan… Terima kasih sekali lagi.

  7. Assalaimualaikum..

    Sy ingin tahu cuti sakit yang diperuntukkan oleh jabatan buruh kepada pekerja syarikat swasta berapa hari?

  8. Salam tumpang bertanya majikan saya sekarang menafsirkan bahawa dia hanya perlu istiharkan 10hari sebagai hari cuti umum sebagaimana dinyatakan dalam s.60D Akta 265, adakah tafsiran itu tepat?

  9. slm perkenalan, saya adalah salah seorag stdnt undang2, sye ada beberapa kemuskilan untuk bertanya…sya ingin tahu lebih lanjut berkaitan dengan bon berkelakuan baik di bawah hukuman dalam undang2 jenayah, bagaimana bon berkelakuan baik ini di knakan kepada pesalah dan apa yang perlu di ambil kira bagi menjatuhkannya kepada pesalah dan adakah berpatutan dgan kesalahan yang dilakukan hanya dgn dikenakan bon berkelakuan baik?minta ulasan dari encik tentang isu y smakin mnular ini..

    • bon kelakuan baik adalah terjatuh dalam bab penghukuman yg boleh ct berikan kepada tertuduh yg TELAH DIDAPATI BERSALAH (proved guilty). Ia nya sebahagian dari kuasa budi bicara mhk. dan ada dua seksyen dalam Kanun Acara Jenayah yg berikan kuasa ini iaitu: 173A dan 294. Anda boleh juga baca syarat2 bagi menggunakan sekyen ini di CPC yg antara lain ialah:
      i. Terbuka hanya kepada pesalah dewasa , iaini yang berusia 16 tahun ke atas;
      ii. Satu sabitan mesti telah direkodkan;
      iii. Pertimbangan harus diberikan terhadap faktor peringan hukuman;
      etc.
      [Seksyen 294].
      Lihat juga seksyen 173A sbb ada beza dari segi syarat.

  10. Slm kenal. Blog yg amat memberi manfaat lagi. Utk makluman encik, sy akan menghadiri interview jawatan pegawai perhubngan perusahaan 8 nov ni. Boleh bg tips tak apa yg soklan bakal dorang tanya nnt sbb ni my 1st interview.saya tak tahu lagi cmner situasi dlm bilik interview. Hrp dpt berkongsi

  11. perkhidmatan teksi seremban ke: airport (LCCT/KLIA), kuala lumpur, shah alam, melaka, klang, subang airport, port dickson, call wan 013-2489790

  12. Saya Razali dari MPC. Kami di MPC julang apa yg boleh penaik produktiviti individu dan organisasi. Suka sgt DLSL blog ni. Nak jadi cerita satu division di MPC guna tema DLSL utk perhimpunan bulanan. Persembahan yg mudah dan berkesan cerita peningkatan dan perubahan poduktiviti di MPC sendiri. Muzik latar lagu SM Salim. Santai. Isu pulak pasai cuti sakit, cuti kecemasan dan AWOL. Macam kena dgn blog ni. Tambah kami tgh cari cara yg santai dan mudah utk kesedaran produktiviti.

    • Terima kasih. Saya rasa gembira jika blog ini dapat memberi sumbangan kepada msy. Itu objektif utama blog ini dibuat.

  13. salam..sampai sini sebab nampak ada backlink dr sini, tapi puas mencari kedudukannya, tak jumpa..

    anyway, siapakah empunya blog ni sebenarnya ek?
    selamat berblogging :D

  14. i berharap supaya blog anda akan bekerja masa ini.i mempunyai blog saya sendiri terlalu dan kadang-kadang i ada masalah.semoga berjaya dengan blog anda.

  15. Cantik theme. Sesuai dengan tajuk blog ini DLSL…. Dari retro rock kapak, hip-hop dan tradisional…. hehehe

Comments are closed.