Sijil Ayam Halal Dan Sijil Halal

Saya tweet perkara di atas masa makan di sebuah shopping mall tadi. Saya nampak ada Chinese restaurant dengan sijil HALAL! Wow, hebat kalau dapat sijil halal mengambil kira ramai pekerjanya macam non-muslims. Jika tidak silap saya, salah satu requirement untuk sijil halal di kedai makan, majoriti pekerjanya mesti orang-orang Islam dan tukang masak DEFINITELY mesti orang Islam. And yet, di kedai ini ada sijil halal terpampang di dinding kedai. Saya tahu ramai yang belasah aje makan jika ada notis “serve no porkicon biggrin Sijil Ayam Halal Dan Sijil Halal . Continue reading…

 

Duit Oh Duit

Semenjak di umumkan dividen 6% oleh KWSP, ramai yang jadi excited. Tak sabar rasanya hendak lihat pertambahan wang simpanan yang naik secara mencanak. Bayangkan jika ada caruman sebanyak RM 100,000 dalam akaun. 6% bermakna, naik duit free dari KWSP sebanyak RM 6,000. Lepas duit rumah 6 bulan bro. Yang dah lama kerja dan caruman dah dekat satu juta, tu agak-agak berapa lah dividen mereka tahun ni? Saya ada ramai saudara mara dan kawan-kawan yang caruman KWSP dah melebihi RM 1 juta, so makin tersenyum lebarlah mereka. Pasti tidak risau sangat bila tiba masa pencen nanti.  Continue reading…

 

Peluang – Satu Kunci Perubahan

Peluang bagaikan satu kunci perubahan buat kita. Di sepanjang hayat kita, kita mungkin akan menghadapi pelbagai kesusahan dan kesukaran yang tidak boleh dielakkan. Contohnya, orang ramai tidak semestinya dapat satu kali peluang untuk mendapat kekayaan yang diingini seumur hidup. Sebaliknya juga ada orang yang tidak tahu menghargai peluang yang telah tampil di hadapan mereka. Continue reading…

 

Tak Kisah La Beb!

Masih dengan sukan badminton lagi. Bagi mereka yang mengikuti perkembangan sukan badminton pastinya kecewa dengan cara penganjuran pusingan kelayakkan Piala Thomas/Uber 2012. Namun, tuan rumah, Macau tidak boleh dipersalahkan sebaliknya Badminton World Federation (BWF) yang perlu menanggung segala kehambaran yang melanda sepanjang pusingan kelayakkan itu berlangsung. Continue reading…