Cara Membuat Gong ‘Kudat Style’

Semasa melawat Gong Terbesar Di Dunia, blogger ini sempat melihat bagaimana penduduk tempatan membuat gong-gong bagi tujuan komersial. Semua gong-gong dibuat menggunakan tangan (hand-made) dan bukannya menggunakan mesin seperti di kilang-kilang. Anda boleh mohon mereka membuat ‘customization‘ mengikut selera anda dan hanya caj yang rendah dikenakan. Simpati juga saya dengan produk mereka yang dijual dengan agak murah dan tidak setanding dengan kerja-kerja yang dibuat. Gong-gong ini akan di bawa ke bandar oleh orang tengah untuk dijual pada pelancong misalnya pada harga berlipat kali ganda. Bagi mereka yang berat hati hendak keluar duit membeli gong keluaran penduduk penduduk Kampung Sumangkap Matunggong di daerah Kudat ini, wajar melawat mereka dan melihat sendiri kerja-kerja yang dibuat untuk menghasilkan gong buat anda. Continue reading…

 

Siapa Mahu Saya LIKE Facebook Page Anda?

Saya nampak ramai blogger-blogger yang punyai Facebook page sendiri. Saya tidak tahu bagaimana kegunaan Facebook page buat anda, namun saya ingin alami pengalaman itu bermula HARI INI. Oleh itu, saya dengan rendah hati menawarkan diri untuk LIKE Facebook anda (jika anda mahu lah) untuk saya fahami apa yang anda postkan di page anda dan bagaimana anda berinteraksi di FB. Tiada syarat, tak perlu untuk LIKE FB saya kembali atau bayar apa-apa komisyen icon biggrin Siapa Mahu Saya LIKE Facebook Page Anda? . Cuma letakkan alamat FB page anda (Page ya, bukan akaun peribadi FB anda pulak) di bahagian URL di kotak komen di bawah. Terhad kepada 100 yang pertama sahaja. Banyak sangat, tak larat pula hendak check di Timeline nanti. Lihat screenshot di bawah: Continue reading…

 

Microsoft Remains the World’s No. 1 Software Maker

I know many of us may have complaints about Windows 8 and other Windows related software/apps. And YES, Microsoft is facing much stiffer competition in the software market these days.  However, despite all its recent troubles, Microsoft remains the world’s largest software maker (World’s No. 1 Software Maker)  by a distance. Despite the stuttering start of Windows 8 the Redmond-based company made more than twice as much money selling software in 2013 than any other company. This week, Microsoft’s new unveiled Office for iPad which could further boost sales of the company’s most successful product. Continue reading…

 

WeChat vs WhatsApp vs Viber vs KakaoTalk

Semenjak adanya telefon pintar, ramai rakan-rakan saya mula kurang menggunakan Facebook mahupun berinternet. Begitu juga dengan anak-anak remaja. Tumpuan kini beralih kepada ‘chatting‘ di telefon pintar menggunakan aplikasi seperti Viber, WeChat, WhatsApp, GroupMe, Line, KakaoTalk, Telegram dan macam-macam lagi. Oleh kerana, lain kawan lain citarasanya, maka pelbagai aplikasi juga terpaksa di muat turun dan dipasang untuk ikut perkembangan terkini kawan-kawan. Nasib baik lah ada iPhone 5. Kalau guna smartphone yang saiznya tak sampai 1G sekejap sahaja abis space. Itu belum masuk lagi aplikasi Man Utd, browser, games, keagamaan, gambar (instagram), berita dan lain-lain lagi. Pendek kata, paling kurang pun mahu 8G baru puas hati pakai telefon pintar. Boleh, tambah saiz guna memory card tapi, korang pun tahu, banyak masaalah bila pakai card ni. Continue reading…