A Lifestyle & Online Promotion Blog. Get your Samsung Galaxy S5 From RM50 per month HERE

Memahami Fotografi Makro

Macro Photography (Fotografi Makro) dalam terma orang biasa (layman’s term) : membelanjakan sejumlah wang yang besar untuk membeli lensa kamera (biasanya melebihi RM 1k) sehingga isteri-isteri pun boleh naik masam muka. Macro Photography (Fotografi Makro) dalam terma orang minat fotografi: membuat pelaburan melebihi RM 1k bagi tujuan mendapatkan kepuasan yang lebih tinggi dalam bidang fotografi dengan mengambil gambar objek-objek yang kecil. Sejauh mana terma orang biasa dan terma orang minat fotografi boleh diselaraskan bergantung kepada hasil (dalam bentuk RM) yang boleh terhasil dari perbelanjaan/pelaburan ini. 

Macro Photography

asas fotografi

Bila bercakap tentang Macro Photography, kita sebenarnya bercakap mengenai “close upphotography iaitu mengambil gambar secara dekat. Mengapa dekat? Kerana objek yang di ambil amatlah kecil, biasanya serangga kecil seperti semut dan lalat. Jika kita mengambil gambar secara biasa (anak kita misalnya), “subject matter” yang terhasil di negatif (bagi kamera lama daaaa….) atau pada image sensor adalah lebih kecil dari saiz sebenarnya. Namun, dalam macro photography ia adalah sebaliknya. Biasanya lebih besar atau sama dengan saiz asal “subject matter”.

Macro-Photography-2

Macro-Photography-3

Macro-Photography-4

Mengambil gambar makro tidaklah “straight forward” begitu sahaja. Terdapat banyak perkara yang perlu dipelajari sebelum hasil yang di dapati menjadi hebat. :D Untuk FREE tutorial bagi subjek ini, cuba baca di SINI.

- Memahami Fotografi Makro

About the author: I am lifestyle blogger cum internet marketer, who has been blogging and writing since the day the Web 2.0 was created. I love sports and traveling, and am addicted to coffee and Man Utd. I enjoy putting passion and personality into each website designed.

Thesis Theme for WordPress

Comments on this entry are closed.

  • berkenan pulak tgk gambar lalat kt sini. comei aje. hehe.. Sya pun pakai dslr. tp mungkin lens sya yg paling murah myebabkan gambarnya kurang “menangkap”. apa2pun sya masih belajar :-)

  • sy pun minat amik gmbr macro2 ni..tp stkt minat gtu2 je lah guna kamera digital jer…hehehe

    • sikit2 ehhh… guna apa yg ada dulu…. bila dah bersedia baru upgrade… :D

  • Mengapa perlu pelaburan RM1K ek hanya utk lensa???? Sila jelaskan bro…

    • abis nak buat mcm mana bEe.. lensa biasa tak leh nak tangkap gambo cam tu.. :D

      • Alasan biasa tu :-P Cet…. hihihi

  • Ambooiihhh
    Dah ada tutorial pulak :-)

  • memang aku dah tak mampu kejar
    kalau boleh ambil gambar biasa2 pun dah ok

  • Uhuk…. Bro Ismail janganlah bagi saya jeles tunjuk2 lense plak dalam ni. Saya memang minat makro shooting tapi taknak tumpukan pada DSLR sekarang ni. nak kejar buat blog dulu, at least nak ada 10 blog yang boleh mendatangkan hasil. :D

    • SBC… best tau kalau ada…
      Rugi kalau takde toy ni :-P

  • memang mantaplah macro…
    pelaburan kena besar juga..

    • gempak dlsl :D

  • Aha..jika saudara isteri masam muka…saya lak suami masam mukee :)

    Hi all,

    Help Me to Win House Make Over Worth 15K

    1st like this page, http://www.facebook.com/nipponpaintblobbies?ref=ts&sk=photos#!/nipponpaintblobbies?sk=wall

    Then search for Si Tikus Bisa Menulis at http://www.facebook.com/nipponpaintblobbies?sk=app_146717525397132 and click like ;)

    Please spread it!

    Thank you in advance. Really appreciate that :)

    100 lucky voter akan memenangi Limited Edition Blobby Plush Toy…so apa lagikk. Voting berakhir pada 10th July 2011

    • erkkk banyak nya… nanti kawe check lah.. lepas main bola :D

  • Kalau ambil gambar mengunakan makro lensa ini perlu tahan nafas dan tahan kentut kalau tidak subjek lari :-)

    • wakakakak.. fakta yg perlu maza bagi TWO THUMBS UP!

      hehehe

      next time guna tripod ler.. ahaks..

      • He he… komen terbaik utk entri nie….
        maza, dlm hutan susah nak bawak tripod… kena fit sikit kot? :D

Previous Post:

Next Post: