Memahami Fotografi Makro

Macro Photography (Fotografi Makro) dalam terma orang biasa (layman’s term) : membelanjakan sejumlah wang yang besar untuk membeli lensa kamera (biasanya melebihi RM 1k) sehingga isteri-isteri pun boleh naik masam muka. Macro Photography (Fotografi Makro) dalam terma orang minat fotografi: membuat pelaburan melebihi RM 1k bagi tujuan mendapatkan kepuasan yang lebih tinggi dalam bidang fotografi dengan mengambil gambar objek-objek yang kecil. Sejauh mana terma orang biasa dan terma orang minat fotografi boleh diselaraskan bergantung kepada hasil (dalam bentuk RM) yang boleh terhasil dari perbelanjaan/pelaburan ini. 

Macro Photography Memahami Fotografi Makro

asas fotografi 540x292 Memahami Fotografi Makro

Bila bercakap tentang Macro Photography, kita sebenarnya bercakap mengenai “close upphotography iaitu mengambil gambar secara dekat. Mengapa dekat? Kerana objek yang di ambil amatlah kecil, biasanya serangga kecil seperti semut dan lalat. Jika kita mengambil gambar secara biasa (anak kita misalnya), “subject matter” yang terhasil di negatif (bagi kamera lama daaaa….) atau pada image sensor adalah lebih kecil dari saiz sebenarnya. Namun, dalam macro photography ia adalah sebaliknya. Biasanya lebih besar atau sama dengan saiz asal “subject matter”.

Macro Photography 2 540x364 Memahami Fotografi Makro

Macro Photography 3 540x379 Memahami Fotografi Makro

Macro Photography 4 540x352 Memahami Fotografi Makro

Mengambil gambar makro tidaklah “straight forward” begitu sahaja. Terdapat banyak perkara yang perlu dipelajari sebelum hasil yang di dapati menjadi hebat. icon biggrin Memahami Fotografi Makro Untuk FREE tutorial bagi subjek ini, cuba baca di SINI.

- Memahami Fotografi Makro

 Memahami Fotografi Makro

Ismail N

I am lifestyle blogger cum internet marketer, who has been blogging and writing since the day the Web 2.0 was created. I love sports and traveling, and am addicted to coffee and Man Utd. I enjoy putting passion and personality into each website designed.
 Memahami Fotografi Makro

Latest posts by Ismail N (see all)

47 thoughts on “Memahami Fotografi Makro

  1. berkenan pulak tgk gambar lalat kt sini. comei aje. hehe.. Sya pun pakai dslr. tp mungkin lens sya yg paling murah myebabkan gambarnya kurang “menangkap”. apa2pun sya masih belajar :-)

  2. Uhuk…. Bro Ismail janganlah bagi saya jeles tunjuk2 lense plak dalam ni. Saya memang minat makro shooting tapi taknak tumpukan pada DSLR sekarang ni. nak kejar buat blog dulu, at least nak ada 10 blog yang boleh mendatangkan hasil. :D

  3. Aha..jika saudara isteri masam muka…saya lak suami masam mukee :)

    Hi all,

    Help Me to Win House Make Over Worth 15K

    1st like this page, http://www.facebook.com/nipponpaintblobbies?ref=ts&sk=photos#!/nipponpaintblobbies?sk=wall

    Then search for Si Tikus Bisa Menulis at http://www.facebook.com/nipponpaintblobbies?sk=app_146717525397132 and click like ;)

    Please spread it!

    Thank you in advance. Really appreciate that :)

    100 lucky voter akan memenangi Limited Edition Blobby Plush Toy…so apa lagikk. Voting berakhir pada 10th July 2011

    • ahak ahak… ni kali pertama kawe dengar lalat pon seksi.. dari seorang gadis lak tu… betapa hebat dirimu itu wahai lalat.. Bagus kawe tangkap jer buat tangkal ari tu.. :D

  4. memang susah nak ambil gambar kecil2 terutama yang bergerak kan??? ntah bila mampu ambil gambar camtu. nak kena beli DSLR dulu kot..

    • compact camera pon ada yg function cam tu tetapi better beli dslr jer sbb harga pon lebih kurang… :D Then tambah lens…

  5. Eh baru terperasan.. RSS Feed sudah berfungsi seperti sedia kala bro :D Jadi tak terlepaslah sebarang update dari blog ini..

    Rasanya dekat 2 minggu juga hilang pedoman ni .. hehe

  6. hamvoiiiii.. abg mail sudah berjinak2 dgn macro fulaks.. hehehhee

    cantik gambar lalat tu, encem lak jadinya lalat tu, rasa nak bebelai fulaks..

    two thumbs up bro..

Leave a Reply