Memahami Fotografi Makro

Macro Photography (Fotografi Makro) dalam terma orang biasa (layman’s term) : membelanjakan sejumlah wang yang besar untuk membeli lensa kamera (biasanya melebihi RM 1k) sehingga isteri-isteri pun boleh naik masam muka. Macro Photography (Fotografi Makro) dalam terma orang minat fotografi: membuat pelaburan melebihi RM 1k bagi tujuan mendapatkan kepuasan yang lebih tinggi dalam bidang fotografi dengan mengambil gambar objek-objek yang kecil. Sejauh mana terma orang biasa dan terma orang minat fotografi boleh diselaraskan bergantung kepada hasil (dalam bentuk RM) yang boleh terhasil dari perbelanjaan/pelaburan ini. 

Macro Photography Memahami Fotografi Makro

asas fotografi 540x292 Memahami Fotografi Makro

Bila bercakap tentang Macro Photography, kita sebenarnya bercakap mengenai “close upphotography iaitu mengambil gambar secara dekat. Mengapa dekat? Kerana objek yang di ambil amatlah kecil, biasanya serangga kecil seperti semut dan lalat. Jika kita mengambil gambar secara biasa (anak kita misalnya), “subject matter” yang terhasil di negatif (bagi kamera lama daaaa….) atau pada image sensor adalah lebih kecil dari saiz sebenarnya. Namun, dalam macro photography ia adalah sebaliknya. Biasanya lebih besar atau sama dengan saiz asal “subject matter”.

Macro Photography 2 540x364 Memahami Fotografi Makro

Macro Photography 3 540x379 Memahami Fotografi Makro

Macro Photography 4 540x352 Memahami Fotografi Makro

Mengambil gambar makro tidaklah “straight forward” begitu sahaja. Terdapat banyak perkara yang perlu dipelajari sebelum hasil yang di dapati menjadi hebat. icon biggrin Memahami Fotografi Makro Untuk FREE tutorial bagi subjek ini, cuba baca di SINI.

- Memahami Fotografi Makro

 Memahami Fotografi Makro

Ismail N

I am lifestyle blogger cum internet marketer, who has been blogging and writing since the day the Web 2.0 was created. I love sports and traveling, and am addicted to coffee and Man Utd. I enjoy putting passion and personality into each website designed.
 Memahami Fotografi Makro

Photography

{ 47 comments… add one }

  • MEKAR July 2, 2011, 12:41 pm

    berkenan pulak tgk gambar lalat kt sini. comei aje. hehe.. Sya pun pakai dslr. tp mungkin lens sya yg paling murah myebabkan gambarnya kurang “menangkap”. apa2pun sya masih belajar :-)

    Reply
  • adele June 30, 2011, 9:23 am

    sy pun minat amik gmbr macro2 ni..tp stkt minat gtu2 je lah guna kamera digital jer…hehehe

    Reply
    • IN June 30, 2011, 2:48 pm

      sikit2 ehhh… guna apa yg ada dulu…. bila dah bersedia baru upgrade… :D

      Reply
  • bEe June 29, 2011, 9:42 am

    Mengapa perlu pelaburan RM1K ek hanya utk lensa???? Sila jelaskan bro…

    Reply
    • IN June 30, 2011, 2:44 pm

      abis nak buat mcm mana bEe.. lensa biasa tak leh nak tangkap gambo cam tu.. :D

      Reply
      • bEe July 1, 2011, 8:08 am

        Alasan biasa tu :-P Cet…. hihihi

        Reply
  • bEe June 29, 2011, 8:34 am

    Ambooiihhh
    Dah ada tutorial pulak :-)

    Reply
  • tehr June 28, 2011, 9:16 pm

    memang aku dah tak mampu kejar
    kalau boleh ambil gambar biasa2 pun dah ok

    Reply
  • Sabahan Bloggers Club June 28, 2011, 12:00 pm

    Uhuk…. Bro Ismail janganlah bagi saya jeles tunjuk2 lense plak dalam ni. Saya memang minat makro shooting tapi taknak tumpukan pada DSLR sekarang ni. nak kejar buat blog dulu, at least nak ada 10 blog yang boleh mendatangkan hasil. :D

    Reply
    • bEe June 29, 2011, 8:35 am

      SBC… best tau kalau ada…
      Rugi kalau takde toy ni :-P

      Reply
  • Mus June 28, 2011, 7:49 am

    memang mantaplah macro…
    pelaburan kena besar juga..

    Reply
    • IN June 28, 2011, 11:38 am

      gempak dlsl :D

      Reply
  • juanita June 28, 2011, 7:48 am

    Aha..jika saudara isteri masam muka…saya lak suami masam mukee :)

    Hi all,

    Help Me to Win House Make Over Worth 15K

    1st like this page, http://www.facebook.com/nipponpaintblobbies?ref=ts&sk=photos#!/nipponpaintblobbies?sk=wall

    Then search for Si Tikus Bisa Menulis at http://www.facebook.com/nipponpaintblobbies?sk=app_146717525397132 and click like ;)

    Please spread it!

    Thank you in advance. Really appreciate that :)

    100 lucky voter akan memenangi Limited Edition Blobby Plush Toy…so apa lagikk. Voting berakhir pada 10th July 2011

    Reply
    • IN June 28, 2011, 11:38 am

      erkkk banyak nya… nanti kawe check lah.. lepas main bola :D

      Reply
  • akubiomed June 28, 2011, 3:43 am

    Kalau ambil gambar mengunakan makro lensa ini perlu tahan nafas dan tahan kentut kalau tidak subjek lari :-)

    Reply
    • maza June 28, 2011, 7:41 am

      wakakakak.. fakta yg perlu maza bagi TWO THUMBS UP!

      hehehe

      next time guna tripod ler.. ahaks..
      maza recently posted…Sungai Tua, Ulu YamMy Profile

      Reply
      • IN June 28, 2011, 11:37 am

        He he… komen terbaik utk entri nie….
        maza, dlm hutan susah nak bawak tripod… kena fit sikit kot? :D

        Reply
  • Mrs.Ayie June 28, 2011, 3:00 am

    Cabaran sungguh nak pastikan hasil tangkapan serangga2 ni cantik dan menawan gitu.

    * Lalat tu nampak seksi *

    Reply
    • IN June 28, 2011, 11:36 am

      ahak ahak… ni kali pertama kawe dengar lalat pon seksi.. dari seorang gadis lak tu… betapa hebat dirimu itu wahai lalat.. Bagus kawe tangkap jer buat tangkal ari tu.. :D

      Reply
  • Malaysia Travel Blog June 28, 2011, 2:44 am

    Rasa macam kamera en. hubby pun ada fungsi macro ni, :D

    Reply
    • IN June 28, 2011, 11:34 am

      apa lagi gasak jer la Bel utk blog MTB tu ehhh.. :D

      Reply
      • Malaysia Travel Blog June 30, 2011, 2:09 am

        Memang pakai kamera tu pun untuk ambik gambar tapi biasanya saya tukang tengok je, tukang ambik gambarnya lain, hihihih

        Reply
  • zool June 28, 2011, 12:19 am

    memang susah nak ambil gambar kecil2 terutama yang bergerak kan??? ntah bila mampu ambil gambar camtu. nak kena beli DSLR dulu kot..

    Reply
    • IN June 28, 2011, 12:59 am

      compact camera pon ada yg function cam tu tetapi better beli dslr jer sbb harga pon lebih kurang… :D Then tambah lens…

      Reply
  • tengkorak emas June 27, 2011, 11:57 pm

    perghh…lalat yang merimaskan sudah bertukar seperti superhero!

    Reply
    • IN June 28, 2011, 12:57 am

      susah tangkap lalat nie.. asyik terbang jer…. Kalau dapat beli remote kamera syok sikit… :wink:

      Reply
      • akubiomed June 28, 2011, 3:38 am

        Ha..ha..nak tergelak pun ada bro Mail kejar lalat. Kesian kepada si lalat dikejar oleh Paparazi :-)

        Reply
        • IN June 28, 2011, 11:30 am

          He he .. hasil seni perlukan pergorbanan bro… :D

          Reply
      • tengkorakemas June 29, 2011, 12:30 am

        remote kamera?mcm mana tu?kawal dari jauh ke?

        Reply
  • faizul June 27, 2011, 10:59 pm

    fuhh… cantik gambar ni bro. Semua gambar tu bro yang snap sendiri ke? Kalau betul memang terbaekk la. :)

    Reply
    • IN June 28, 2011, 12:56 am

      Tq Tq… ada lebih canggih lagi… Check out link yg kawe beri di atas tu. Kawe belum mampu shoot cam tu… Mau tambah ilmu dan peralatan lagi :D

      Reply
      • bEe June 29, 2011, 9:35 am

        Kamera mahal lah faizul… hehehe

        Reply
  • afzal laidin June 27, 2011, 9:45 pm

    Bro pakai Sony DSLR ke? Pakai ring falsh sekali ke?

    Reply
    • IN June 27, 2011, 10:02 pm

      yup.. geng Sony :wink:

      Reply
      • bEe June 29, 2011, 8:37 am

        Hubby bEe dulu penyokong Sony tp skang beralih arah kpd Canon pulak dah. Tp skang bEe nmpk hubby sedang melihat2 sony pulak. Adakah?????? Owwhh tidak sama sekali!

        Reply
  • anif June 27, 2011, 4:48 pm

    Eh baru terperasan.. RSS Feed sudah berfungsi seperti sedia kala bro :D Jadi tak terlepaslah sebarang update dari blog ini..

    Rasanya dekat 2 minggu juga hilang pedoman ni .. hehe

    Reply
    • IN June 27, 2011, 10:01 pm

      kawe ada install plugin baru utk ping services tetapi nampak berkesan di blog Anif jer… Belum nampak perubahan pada blog Maza dan TE… Hmmmm…

      Reply
      • tengkorak emas June 28, 2011, 12:03 am

        TE dah set balik, rasa mcm dunia bertambah sinar :D

        Reply
        • IN June 28, 2011, 12:54 am

          ALRIGHT! Ya, ok sudah.. Thanks TE.
          Thanks pada Max Blog bagi plugin yg baik punya! :D

          Reply
  • anif June 27, 2011, 4:42 pm

    :D ada duit lebih boleh je lengkapkan dengan lens yang terbaik!

    Reply
    • IN June 27, 2011, 9:58 pm

      tgh kumpul duit utk telephoto dan wide lens…. Kalau mampu lah ehhh… :D

      Reply
  • etomyam June 27, 2011, 3:29 pm

    salam bro, wow semakin advance teknik fotografi ni :D

    Reply
    • IN June 27, 2011, 9:58 pm

      ada la sikit2 bro… buat syok sendiri jer ni :D

      Reply
  • maza June 27, 2011, 3:12 pm

    hamvoiiiii.. abg mail sudah berjinak2 dgn macro fulaks.. hehehhee

    cantik gambar lalat tu, encem lak jadinya lalat tu, rasa nak bebelai fulaks..

    two thumbs up bro..
    maza recently posted…Senjata.. L series, Mark IIMy Profile

    Reply
    • IN June 27, 2011, 9:57 pm

      upgrade! :wink:

      Reply
    • aida June 29, 2011, 4:14 am

      boleh beli satu, yg ni konfirm isteri tak masam muka

      Reply
    • bEe June 29, 2011, 9:32 am

      bro maza pun nak berjinak2 nmpk! :-P

      Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

This Blog is hosted at:

Powered by:

Get your SEO Responsive Skins here: