Teknik Fotografi: Mengambil Sudut Yang Terbaik

Teringat saya masa kecik-kecik dulu time musim durian. Masa tu saya masih makan durian lagi. Sekarang tak lagi dah! Tak ingat kenapa saya berhenti makan durian. Mungkin sebab baunya kot? Entahlah.. Dah lama masa itu berlalu. Tapi saya bukan nak cakap pasal makan durian hari ini. Cuma teringat kalau masa beli durian di gerai-gerai zaman dulu, selalu saya nampak semuanya bagus-bagus dan cantik-cantik. Tak ada yang buruk langsung. Kata orang-orang tua, itu taktik orang meniaga. “Put your best foot forward”. Maknanya yang terbaik tu letaklah dihadapan supaya orang lain impress. Yang buruk-buruk tu kasi sembunyi sikit. Kalau dapat kasi masuk sikit-sikit time packing tu.. kira untung ler, walaupun nampak macam menipu. 

digital camera 540x249 Teknik Fotografi: Mengambil Sudut Yang Terbaik

Dalam mengambil gambar pun, taktiknya sama sahaja. Janganlah time korang snap gambar semuanya korang nak masukkan. Kalau ada yang tercalar, terlondeh, terover tu kasi sembunyi-sembunyi sikit lah.  Cari sudut terbaik bagi subjek yang kita nak ambik. Kalau boleh guna jari untuk buat experiment. Tapi zaman ni kamera ada LIVE VIEW kan (tengok gambar bawah tu), maka tak payahlah pakai jari lagi.

live view 540x321 Teknik Fotografi: Mengambil Sudut Yang Terbaik

Gambar credit kepada digitaltrends.com

Mungkin kalau gambar keluarga atau gambar landscape kita terpaksa ambik semua. Tetapi itu pun ada tricknya jugak. Rasanya blogger yang paling top bab gambar landscape ni yang kawe kenal (secara online gitew2 jer) adalah Blogger en_me . Hang pi tengok sendiri lah KAT SINI, jeles dibuatnya.. he he

cover fotografi Teknik Fotografi: Mengambil Sudut Yang Terbaik

Tapi kalau gambar portrait orang, benda, tumbuh-tumbuhan, carilah bahagian paling menarik dan snap kat situ jer. Kata orang-orang tua.. manusia ni manisnya pun ada tempatnya. Ada yang manis tang situ, ada yang tang sinun dan ada yang tang situn… icon wink Teknik Fotografi: Mengambil Sudut Yang Terbaik Korang carilah sendiri. Insya-allah dapat jumpa. Selamat mencuba….

- Teknik Fotografi: Mengambil Sudut Yang Terbaik

 Teknik Fotografi: Mengambil Sudut Yang Terbaik

Ismail N

I am lifestyle blogger cum internet marketer, who has been blogging and writing since the day the Web 2.0 was created. I love sports and traveling, and am addicted to coffee and Man Utd. I enjoy putting passion and personality into each website designed.
 Teknik Fotografi: Mengambil Sudut Yang Terbaik

15 thoughts on “Teknik Fotografi: Mengambil Sudut Yang Terbaik

  1. Menjadi kebiasaan termasuk saya kalau ambil gambar mesti subjek tengah-tengah. Padahal boleh diubah kedudukan sudut mengambil gambar. Banyak lagi yang perlu dipelajari

  2. yup TE.. kena cari tang mana cantiknya dulu :D

    ahad ni.. Old Trafford dan seluruh dunia bergegar.. 19th coming.. :wink:

    en_me – kena bagi credit where it’s due :D Tabik…

  3. betul juga kan..berubah perspektif tentang gambar apabila diambil dengan sudut yg berbeza, yg pastinya gambar di bawah lebih menarik,

    bila terlihat baju biru tu..teringat big game ahad ni..he

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *