Simply The Best Way To Drive Traffic To Your Blog

Teknik Fotografi: Mengambil Sudut Yang Terbaik

cover fotografi

Sebelum kita berdiskusi tentang teknik fotografi. Izinkan saya menceritakan sedikit kisah silam. Teringat saya semasa kecil dahulu waktu musim buah durian. Masa kecil dahulu, saya masih suka makan durian. Berbeza sungguh dengan sekarang, yang mana bau buah durian pun boleh buat saya rasa pening. Biasalah kan, dulu lain sekarang lain. Pasti anda semua ada hadapi situasi yang hampir serupa juga kan?

Put Your Best Foot Forward

Bila tiba musim durian, maka banyaklah buah durian dijual di gerai-gerai. Sana sini ada gerai durian. Teknik meniaganya hampir sama sahaja peniaga durian ini.  Yang cantik-cantik di atas atau di hadapan. Yang buruk-buruk tersembunyi sedikit di belakang. Orang putih cakap ‘put your best foot forward‘. Ini untuk meraih minat orang lain membeli. Bila ada pelanggan yang kurang teliti, maka akan diselitkan durian-durian yang kurang baik untuk dijual bersama. Then again, itu soal lain pula.

Untuk fotografi, konsepnya hampir sama juga. Pastikan bukan semua yang boleh masuk dalam screen kamera itu anda sumbatkan. Mana-mana yang tidak sesuai dan kurang menarik anda sembunyikan. Gunakan bokeh jika perlu dan cari juga sudut yang sesuai.

live view

Gambar credit: www.digitaltrends.com

Teknik Fotografi

Mungkin kalau gambar keluarga (family photo), kita terpaksalah ambil semua. Itu pun kena caranya. Pastikan juga susunan agak menarik dan latar belakang yang sesuai. Setiap subjek dalam gambar perlu berada dalam keadaan terbaik. Anda perlu beri perhatian kepada setiap satu darinya. Mengambil beberapa ‘snap‘ juga berkesan bagi memastikan ada ‘cover‘ jika berlakunya kesilapan dan gangguan yang tidak disengajakan.

Untuk gambar portrait seperi manusia, tumbuh-tumbuhan atau benda, carilah bahagian yang paling menarik dan snap di situ sahaja. Kata orang tua-tua, manusia itu manis ada tempatnya. Bila ambil gambar tu, carilah manisnya ya.

- Teknik Fotografi: Mengambil Sudut Yang Terbaik

0 votes
  • Avatar for Ismail N Malaysia Travel Blog May 26, 2011, 6:47 am

    Hubby pun ajar ni, tapi tak detail sangat la dia ajar…

  • Avatar for Ismail N maza May 7, 2011, 4:10 pm

    setuju 100% dgn entry abg mail yg ini…hehehe

    oppsss… maza masih intership lagi lorr … huhuhuu

  • Avatar for Ismail N akubiomed May 7, 2011, 12:48 pm

    Menjadi kebiasaan termasuk saya kalau ambil gambar mesti subjek tengah-tengah. Padahal boleh diubah kedudukan sudut mengambil gambar. Banyak lagi yang perlu dipelajari

  • Avatar for Ismail N Mus May 6, 2011, 2:23 pm

    kalau diadun dengan R.O.T pasti gambar tu makin mantop!!

  • Avatar for Ismail N IN May 6, 2011, 7:20 am

    kembali..
    ada ubi ada batas.. kawe puji .. dapat link balas.. he he..
    thanks en_me :D

  • Avatar for Ismail N syahrilhafiz May 5, 2011, 3:56 am

    nak gambar cantik posing maut tu penting
    photographer ar kena posing nya.haha

    psst! bau kedai :D

    • Avatar for Ismail N IN May 5, 2011, 5:52 am

      err kalau dah maut, camne nak posing lagi? :D :D :lol:

  • Avatar for Ismail N IN May 5, 2011, 12:36 am

    yup TE.. kena cari tang mana cantiknya dulu :D

    ahad ni.. Old Trafford dan seluruh dunia bergegar.. 19th coming.. :wink:

    en_me – kena bagi credit where it’s due :D Tabik…

  • Avatar for Ismail N en_me May 5, 2011, 12:34 am

    ehem, thank u2.. vahhh sebut2 name me fulakks.. uhuks, tersedak2 ghitewww

  • Avatar for Ismail N tengkorak emas May 5, 2011, 12:33 am

    betul juga kan..berubah perspektif tentang gambar apabila diambil dengan sudut yg berbeza, yg pastinya gambar di bawah lebih menarik,

    bila terlihat baju biru tu..teringat big game ahad ni..he

  • Avatar for Ismail N anif May 5, 2011, 12:32 am

    Setuju sangatlah dengan artikel ini :)

    • Avatar for Ismail N IN May 5, 2011, 12:34 am

      tq bro :D