The Case for Spirit Photography

spirit-photography

Pic credit to boredpanda.com

Some of us may not believe in the existence of ‘the afterlife’ but would those who believe in the afterlife accept these pictures as evidence of it?

Whether you do believe in ghosts or not, these photos are admittedly, eerie.

spirit_photography2

Pic credit to deviantart.com

spirit-photography3

Pic credit to blog.the-dot.co.uk

Seem to contain images of spirits or ghosts, these photos have caused controversy since the start of spirit photography in the 1860s and has sprouted a spiritual photography group, known as Crewe Circle Spiritualist.

Its well known spirit photographer and founder, William Hope, was hugely supported by Sir Arthur Conan Doyle (the creator of Sherlock Holmes) who even published a book ‘The Case for Spirit Photography’ in response to writings and investigations by naysayers.

It is believed that tricks were involved in the creation of the photographs and a number of the photographs were confirmed as fraudulent double-exposures.

Nonetheless, there is a Crewe Spiritualist Centre in existence in United Kingdom that has mediums to conduct Divine Service almost every Sunday.

Source: AnyTen.Blogspot.Com

– The Case for Spirit Photography

0 votes
Avatar for Ismail N

• Meet the Author • Ismail N


Dulu Lain Sekarang Lain is owned by Ismail N (lifestyle blogger cum internet marketer). I enjoy putting passion and personality into each website designed.


Comments on this entry are closed.

  • Avatar for Ismail N

    Pernah terambil gambar benda serupa bentuk manusia…satu keluarga join bergambar dengan adik2…

  • Avatar for Ismail N

    uih…menakutkan.betul ke ni bro?

  • Avatar for Ismail N

    huhuhu…kalau betul ni mmg serius takut..tp wujud jgk yg fake kan..

  • Avatar for Ismail N

    spirit photography ni sllu ada klu kita snap kt hutan rasanya.
    Sbb tempat2 jin bertandang. hehe. orang tua2 lah ckp.
    Tpi dekat kaw bandar or rumah biasa pun mungkin boleh ada.
    Apa2 pun mintak2 dijauhkan dari spirit2 mcm ni. Sgt seram

  • Avatar for Ismail N

    wahh..hebat diorang ambil gambar ye..

  • Avatar for Ismail N

    seremm le hantu pun nak bergambo

  • Avatar for Ismail N

    kalau la gambar tu dr pengalaman/kamera kita sendiri…baru aku nk percaya….
    klau tak rasa cam fake jerr…

    • Avatar for Ismail N

      kau jgn sebut Yas.. karang kena btg hidung. demam kau.. hik3

  • Avatar for Ismail N

    horror!! but some of the picture maybe just fake… to get popularity..

  • Avatar for Ismail N

    seram gak tengok gambar yg kedua tu…

  • Avatar for Ismail N

    wahh..nampak budak sekolah nih..macam-macam la diorang fikir. hoho..takut histeria pula budak-budak dibuatnya..

  • Avatar for Ismail N

    Menakutkan weh gambar-gambar kat atas ni..

  • Avatar for Ismail N

    perghh..gerun seh…
    ‘dorang’ pun nak interframe gak kan :p

  • Avatar for Ismail N

    macam2 mereka ni buat dengan teknologi
    sekadar hiburan

  • Avatar for Ismail N

    Alamak, seram pulak tengok gambar tu. Janganlah sampai ada apa-apa makhluk yang nak tumpang sekaki kalau kita ambil gambar.

    • Avatar for Ismail N

      ada kot .. he he Dah tengok citer Hijabbbbb? 😉

  • Avatar for Ismail N

    gambar dulu2…ada lak software edit gambar yg bagus2 ea….tapi mungkin ni gmbar real…

  • Avatar for Ismail N

    menakutkanlah gambar macam ni..

    • Avatar for Ismail N

      mujur sy tak pernah bergamabr kt kedai gmbr yang ada latar pemandagan yg ctik hee…

  • Avatar for Ismail N

    gambar no 2 tuh naik serem plak.. mcm edit pun ada
    tapi mcm real… entah ler…

  • Avatar for Ismail N

    Hantu pun ingin tumpang sekaki bergambar juga yer :-)

    • Avatar for Ismail N

      Hantu pun mau bergaya beb! 😀

      • Avatar for Ismail N

        nama pon HANTU! 😉

        • Avatar for Ismail N

          hu.. mmg wujud kita tak namopk hiii

  • Avatar for Ismail N

    oh…. rasanya kalau dulu-dulu ni memang sukar nak dinafikan keaslian pixel gambar tersebut.

    Zaman sekarang ni je susah nak cek, sebab pakar photoshop dah ramai. :)

    • Avatar for Ismail N

      ketulinan boleh dikaji melalui digital forensic. Dlm byk kes tlh dibuktikan kebanyakkan hantu2 ni semua FAKE 😀