Bolasepak Kita, Bolasepak Jepun

0 votes
Harimau Malaya

Gambar kredit: hyatto.wordpress.com

Selepas persembahan baik dalam perlawanan persahabatan dengan kelab-kelab Liga Perdana Inggeris, Arsenal dan Man City, terdapat satu optimisma yang tinggi di kalangan peminat-peminat bolasepak tempatan yang bolasepak negara kini sedang meningkat naik. Ramai yang yakin bahawa pasukan Harimau Malaya akan berjaya mempertahankan kejuaran bolasepak Asean bulan November nanti dan juga pingat emas Sukan Sea tahun hadapan. Tidak kurang yang bercita-cita tinggi dan ingin melihat pasukan negara berjaya di peringkat Asia dan Dunia pula. Dengan lahirnya bakat-bakat baru dari pasukan Harimau Muda seperti Mohd Nazmi Nazmi Faiz, Irfan Fazail, Rozaimi Abdul Rahman dan Gary Steven Roberts, pastinya ada berharap dalam beberapa tahun lagi kita mampu menyaingi gergasi bolasepak Asia seperti Jepun dan Korea Selatan.

Namun, ini bukanlah cabaran yang mudah. Kemajuan pesat yang dicapai oleh bolasepak Malaysia tidak bermakna kita sudah mendekatkan jurang perbezaan dengan Korea dan Jepun. Sebaliknya, kita mungkin berjaya mengejar beberapa pasukan Asia seperti Thailand dan Indonesia, namun negara Jepun dan Korea telah mengorak langkah lebih jauh lagi dalam pembangunan bolasepak di negara mereka. Kehadiran beberapa bintang-bintang mereka dalam kelab bolasepak terkemuka dunia adalah antara bukti pencapaian hebat mereka. Tidak mustahil dalam beberapa tahun lagi Piala Dunia akan menjadi milik mereka pula. Jika ada usaha, pasti ada jalan kan?

Semasa kejohanan kelayakkan bolasepak sukan Olimpik tahun lalu, saya menghemburkan puji-pujian yang melambung tinggi buat pasukan bolasepak Olimpik Jepun. Jika tidak kerana Khairul Fahmi Che Mat dan nasib baik skuad Harimau Muda, pastinya kita dibelasah dengan lebih 10 gol! Saya begitu kagum dengan permainan mereka dan merasakan mereka setaraf dengan pasukan handalan dunia. Dan kini mereka telah buktikan bahawa mereka memang hebat dan seharusnya di contohi oleh pasukan bolasepak kebangsaan.

bolasepak olimpik london

Gambar kredit: bbc.co.uk

By the way, hari ini Datuk Lee Chong Wei dan Azizulhasni Awang akan turun mengalas cabaran di Sukan Olimpik buat negara. Datuk Lee kini di peringkat akhir, manakala Azizul telah mara ke  suku akhir. Sama-sama kita mendoakan kejayaan mereka. Saya Pilih Malaysia! 😀

Bolasepak Kita, Bolasepak Jepun

Latest Comments
 1. Avatar for Ismail N berliku August 14, 2012
 2. Avatar for Ismail N ProfHariz August 14, 2012
 3. Avatar for Ismail N titan August 10, 2012
 4. Avatar for Ismail N Kak Long Mawar Merah August 9, 2012
 5. Avatar for Ismail N Mak lagenda August 9, 2012
 6. Avatar for Ismail N tengkorak emas August 9, 2012
 7. Avatar for Ismail N hafizmd August 8, 2012
 8. Avatar for Ismail N suri August 7, 2012
 9. Avatar for Ismail N nurmisnan August 6, 2012
 10. Avatar for Ismail N akubiomed August 6, 2012
 11. Avatar for Ismail N nizamghazi August 6, 2012
 12. Avatar for Ismail N maza August 5, 2012
 13. Avatar for Ismail N Jebeng Otai™ August 5, 2012
  • Avatar for Ismail N maza August 5, 2012