Bolasepak Kita, Bolasepak Jepun

Harimau Malaya

Gambar kredit: hyatto.wordpress.com

Selepas persembahan baik dalam perlawanan persahabatan dengan kelab-kelab Liga Perdana Inggeris, Arsenal dan Man City, terdapat satu optimisma yang tinggi di kalangan peminat-peminat bolasepak tempatan yang bolasepak negara kini sedang meningkat naik. Ramai yang yakin bahawa pasukan Harimau Malaya akan berjaya mempertahankan kejuaran bolasepak Asean bulan November nanti dan juga pingat emas Sukan Sea tahun hadapan. Tidak kurang yang bercita-cita tinggi dan ingin melihat pasukan negara berjaya di peringkat Asia dan Dunia pula. Dengan lahirnya bakat-bakat baru dari pasukan Harimau Muda seperti Mohd Nazmi Nazmi Faiz, Irfan Fazail, Rozaimi Abdul Rahman dan Gary Steven Roberts, pastinya ada berharap dalam beberapa tahun lagi kita mampu menyaingi gergasi bolasepak Asia seperti Jepun dan Korea Selatan.

Namun, ini bukanlah cabaran yang mudah. Kemajuan pesat yang dicapai oleh bolasepak Malaysia tidak bermakna kita sudah mendekatkan jurang perbezaan dengan Korea dan Jepun. Sebaliknya, kita mungkin berjaya mengejar beberapa pasukan Asia seperti Thailand dan Indonesia, namun negara Jepun dan Korea telah mengorak langkah lebih jauh lagi dalam pembangunan bolasepak di negara mereka. Kehadiran beberapa bintang-bintang mereka dalam kelab bolasepak terkemuka dunia adalah antara bukti pencapaian hebat mereka. Tidak mustahil dalam beberapa tahun lagi Piala Dunia akan menjadi milik mereka pula. Jika ada usaha, pasti ada jalan kan?

Semasa kejohanan kelayakkan bolasepak sukan Olimpik tahun lalu, saya menghemburkan puji-pujian yang melambung tinggi buat pasukan bolasepak Olimpik Jepun. Jika tidak kerana Khairul Fahmi Che Mat dan nasib baik skuad Harimau Muda, pastinya kita dibelasah dengan lebih 10 gol! Saya begitu kagum dengan permainan mereka dan merasakan mereka setaraf dengan pasukan handalan dunia. Dan kini mereka telah buktikan bahawa mereka memang hebat dan seharusnya di contohi oleh pasukan bolasepak kebangsaan.

bolasepak olimpik london

Gambar kredit: bbc.co.uk

By the way, hari ini Datuk Lee Chong Wei dan Azizulhasni Awang akan turun mengalas cabaran di Sukan Olimpik buat negara. Datuk Lee kini di peringkat akhir, manakala Azizul telah mara ke  suku akhir. Sama-sama kita mendoakan kejayaan mereka. Saya Pilih Malaysia! :D

- Bolasepak Kita, Bolasepak Jepun

Sports

Avatar for Ismail N

Dulu Lain Sekarang Lain is owned by Ismail N (lifestyle blogger cum internet marketer). I enjoy putting passion and personality into each website designed.

View all contributions by

{ 14 comments… add one }

  • Avatar for Ismail N berliku August 14, 2012, 4:06 am

    aku cuma terfikir,
    malaysia nie banyak wang dilaburkan,
    tapi malaysia takat 2 je,
    nie semua angkara persatuan sukan…
    masih wajarkah malaysia bersukan?
    kalau nak habiskan duit baik tak payah…
    balik2 org politik pimpin persatuan sukan

    Reply
  • Avatar for Ismail N ProfHariz August 14, 2012, 3:34 am

    DLCW berjaya perak, Azizul awang berjaya ke final itu sangat membanggakan.

    Reply
  • Avatar for Ismail N titan August 10, 2012, 4:03 pm

    persamaan jepun dan malaysia. baju biru. seluar putih. dah kira dekat dah tu..

    Reply
  • Avatar for Ismail N Kak Long Mawar Merah August 9, 2012, 9:30 am

    Mengharapkan Malaysia akan menyerlah

    Reply
  • Avatar for Ismail N Mak lagenda August 9, 2012, 2:19 am

    Tak minat bola tp tetap sokong pasukan negara sendiri

    Reply
  • Avatar for Ismail N tengkorak emas August 9, 2012, 12:57 am

    Malaysia boleh menang masa lwn arsenal tu..sayang gol last minit..

    p/s:bro, TE ada berlayar kejap je n just dok pjbt skrg tunggu kapal siap hujung bulan 9, tapi still xde masa nk update, on9 kadang kt pjbt je

    Reply
  • Avatar for Ismail N hafizmd August 8, 2012, 5:14 am

    Bola sepak Malaysia diakui semakin meningkat cuma ada naik turunnya.
    Permata bru spt Rozaimi perlu diberi peluang utk lebih menyinar dalam skuad kebangsaan. InsyaAllah, pasti kita akan semakin hampir dgn jaguh asia.

    LCW tetap hero Malaysia dan Azizulhasni sudahpun melakukan yg terbaik! Tahniah

    Reply
  • Avatar for Ismail N suri August 7, 2012, 3:40 am

    apa sy pilih malaysia hee

    Reply
  • Avatar for Ismail N nurmisnan August 6, 2012, 10:31 pm

    Harimau Malaya semakin tajam taringnya.. aummmmm..

    Reply
  • Avatar for Ismail N akubiomed August 6, 2012, 4:10 pm

    Ada peluang pemain Harimau Muda bakal digeruni oleh pihak lawan. Kembalikan zaman kegemilangan tersebut.

    Reply
  • Avatar for Ismail N nizamghazi August 6, 2012, 3:46 am

    Jepun dan Malaysia saya pilih.
    Japanese ni dorang macam mana boleh jadi hebat ye. Adakah suka makan makanan mentah like sushi?

    ;)

    Reply
  • Avatar for Ismail N maza August 5, 2012, 11:08 am

    adakah Jepun bakal menjadi juara piala Olympic 2012?… Kita nantikan di pusingan seterusnya..

    Sengatan negara Jepun bukan boleh dipandang remeh lagi…

    Soalnya, perlukah negara kita membuat transformasi genetik utk berjaya dlm arena sukan, baru setanding dgn pasukan handalan lain?

    hmmmm?

    Reply
  • Avatar for Ismail N Jebeng Otai™ August 5, 2012, 9:33 am

    sy pon pilih malaysia juga..

    hrapan emas malam ni.. :)

    Reply
    • Avatar for Ismail N maza August 5, 2012, 11:09 am

      Ya saya pilih Malaysia!

      Dengan harapan Dato’ Seri Najib juga bermurah hati mengumumkan ‘cuti peristiwa!’

      hehehe

      Reply

Leave a Comment

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.