Friday,12 February,2016

Memahami Fotografi Makro

Macro Photography

Macro Photography (Fotografi Makro) dalam terma orang biasa (layman’s term) : membelanjakan sejumlah wang yang besar untuk membeli lensa kamera (biasanya melebihi RM 1k) sehingga isteri-isteri pun boleh naik masam muka.

Macro Photography (Fotografi Makro) dalam terma orang minat fotografi:

membuat pelaburan melebihi RM 1k bagi tujuan mendapatkan kepuasan yang lebih tinggi dalam bidang fotografi dengan mengambil gambar objek-objek yang kecil.

Sejauh mana terma orang biasa dan terma orang minat fotografi boleh diselaraskan bergantung kepada hasil (dalam bentuk RM) yang boleh terhasil dari perbelanjaan/pelaburan ini. 

asas fotografiMacro Adalah Close Up Photography

Bila bercakap tentang Macro Photography, kita sebenarnya bercakap mengenai “close upphotography iaitu mengambil gambar secara dekat.

Mengapa dekat?

Kerana objek yang di ambil amatlah kecil, biasanya serangga kecil seperti semut dan lalat.

Jika kita mengambil gambar secara biasa (anak kita misalnya), “subject matter” yang terhasil di negatif (bagi kamera lama daaaa….) atau pada image sensor adalah lebih kecil dari saiz sebenarnya.

Namun, dalam macro photography ia adalah sebaliknya.

Biasanya lebih besar atau sama dengan saiz asal “subject matter”.

Macro-Photography-2

Macro-Photography-3

Macro-Photography-4

Mengambil gambar makro tidaklah “straight forward” begitu sahaja. Terdapat banyak perkara yang perlu dipelajari sebelum hasil yang di dapati menjadi hebat. 😀

Untuk FREE tutorial bagi subjek ini, cuba baca di SINI.

– Memahami Fotografi Makro

About The Author

ISMAIL N is the 'de facto' owner and editor-in chief of DuluLainSekarangLain.Com. A Human Resource practitioner in his normal daily life and consummate blogger in his free time. He is addicted to coffee and Manchester United. Most easily accessed via his Twitter account.

Ismail N

Leave a Comment

  • MEKAR Reply

    berkenan pulak tgk gambar lalat kt sini. comei aje. hehe.. Sya pun pakai dslr. tp mungkin lens sya yg paling murah myebabkan gambarnya kurang “menangkap”. apa2pun sya masih belajar :-)

    July 2, 2011, 12:41 pm
  • adele Reply

    sy pun minat amik gmbr macro2 ni..tp stkt minat gtu2 je lah guna kamera digital jer…hehehe

    June 30, 2011, 9:23 am
    • IN Reply

      sikit2 ehhh… guna apa yg ada dulu…. bila dah bersedia baru upgrade… 😀

      June 30, 2011, 2:48 pm
  • bEe Reply

    Mengapa perlu pelaburan RM1K ek hanya utk lensa???? Sila jelaskan bro…

    June 29, 2011, 9:42 am
    • IN Reply

      abis nak buat mcm mana bEe.. lensa biasa tak leh nak tangkap gambo cam tu.. 😀

      June 30, 2011, 2:44 pm
      • bEe Reply

        Alasan biasa tu 😛 Cet…. hihihi

        July 1, 2011, 8:08 am
  • bEe Reply

    Ambooiihhh
    Dah ada tutorial pulak :-)

    June 29, 2011, 8:34 am
  • tehr Reply

    memang aku dah tak mampu kejar
    kalau boleh ambil gambar biasa2 pun dah ok

    June 28, 2011, 9:16 pm
  • Sabahan Bloggers Club Reply

    Uhuk…. Bro Ismail janganlah bagi saya jeles tunjuk2 lense plak dalam ni. Saya memang minat makro shooting tapi taknak tumpukan pada DSLR sekarang ni. nak kejar buat blog dulu, at least nak ada 10 blog yang boleh mendatangkan hasil. 😀

    June 28, 2011, 12:00 pm
    • bEe Reply

      SBC… best tau kalau ada…
      Rugi kalau takde toy ni 😛

      June 29, 2011, 8:35 am
  • Mus Reply

    memang mantaplah macro…
    pelaburan kena besar juga..

    June 28, 2011, 7:49 am
    • IN Reply

      gempak dlsl 😀

      June 28, 2011, 11:38 am
  • juanita Reply

    Aha..jika saudara isteri masam muka…saya lak suami masam mukee :)

    Hi all,

    Help Me to Win House Make Over Worth 15K

    1st like this page, http://www.facebook.com/nipponpaintblobbies?ref=ts&sk=photos#!/nipponpaintblobbies?sk=wall

    Then search for Si Tikus Bisa Menulis at http://www.facebook.com/nipponpaintblobbies?sk=app_146717525397132 and click like 😉

    Please spread it!

    Thank you in advance. Really appreciate that :)

    100 lucky voter akan memenangi Limited Edition Blobby Plush Toy…so apa lagikk. Voting berakhir pada 10th July 2011

    June 28, 2011, 7:48 am
    • IN Reply

      erkkk banyak nya… nanti kawe check lah.. lepas main bola 😀

      June 28, 2011, 11:38 am
  • akubiomed Reply

    Kalau ambil gambar mengunakan makro lensa ini perlu tahan nafas dan tahan kentut kalau tidak subjek lari :-)

    June 28, 2011, 3:43 am
    • maza Reply

      wakakakak.. fakta yg perlu maza bagi TWO THUMBS UP!

      hehehe

      next time guna tripod ler.. ahaks..

      June 28, 2011, 7:41 am
      • IN Reply

        He he… komen terbaik utk entri nie….
        maza, dlm hutan susah nak bawak tripod… kena fit sikit kot? 😀

        June 28, 2011, 11:37 am
  • Mrs.Ayie Reply

    Cabaran sungguh nak pastikan hasil tangkapan serangga2 ni cantik dan menawan gitu.

    * Lalat tu nampak seksi *

    June 28, 2011, 3:00 am
    • IN Reply

      ahak ahak… ni kali pertama kawe dengar lalat pon seksi.. dari seorang gadis lak tu… betapa hebat dirimu itu wahai lalat.. Bagus kawe tangkap jer buat tangkal ari tu.. 😀

      June 28, 2011, 11:36 am
  • Malaysia Travel Blog Reply

    Rasa macam kamera en. hubby pun ada fungsi macro ni, 😀

    June 28, 2011, 2:44 am
    • IN Reply

      apa lagi gasak jer la Bel utk blog MTB tu ehhh.. 😀

      June 28, 2011, 11:34 am
      • Malaysia Travel Blog Reply

        Memang pakai kamera tu pun untuk ambik gambar tapi biasanya saya tukang tengok je, tukang ambik gambarnya lain, hihihih

        June 30, 2011, 2:09 am
  • zool Reply

    memang susah nak ambil gambar kecil2 terutama yang bergerak kan??? ntah bila mampu ambil gambar camtu. nak kena beli DSLR dulu kot..

    June 28, 2011, 12:19 am
    • IN Reply

      compact camera pon ada yg function cam tu tetapi better beli dslr jer sbb harga pon lebih kurang… 😀 Then tambah lens…

      June 28, 2011, 12:59 am
  • tengkorak emas Reply

    perghh…lalat yang merimaskan sudah bertukar seperti superhero!

    June 27, 2011, 11:57 pm
    • IN Reply

      susah tangkap lalat nie.. asyik terbang jer…. Kalau dapat beli remote kamera syok sikit… 😉

      June 28, 2011, 12:57 am
      • akubiomed Reply

        Ha..ha..nak tergelak pun ada bro Mail kejar lalat. Kesian kepada si lalat dikejar oleh Paparazi :-)

        June 28, 2011, 3:38 am
        • IN Reply

          He he .. hasil seni perlukan pergorbanan bro… 😀

          June 28, 2011, 11:30 am
      • tengkorakemas Reply

        remote kamera?mcm mana tu?kawal dari jauh ke?

        June 29, 2011, 12:30 am
  • faizul Reply

    fuhh… cantik gambar ni bro. Semua gambar tu bro yang snap sendiri ke? Kalau betul memang terbaekk la. :)

    June 27, 2011, 10:59 pm
    • IN Reply

      Tq Tq… ada lebih canggih lagi… Check out link yg kawe beri di atas tu. Kawe belum mampu shoot cam tu… Mau tambah ilmu dan peralatan lagi 😀

      June 28, 2011, 12:56 am
      • bEe Reply

        Kamera mahal lah faizul… hehehe

        June 29, 2011, 9:35 am
  • afzal laidin Reply

    Bro pakai Sony DSLR ke? Pakai ring falsh sekali ke?

    June 27, 2011, 9:45 pm
    • IN Reply

      yup.. geng Sony 😉

      June 27, 2011, 10:02 pm
      • bEe Reply

        Hubby bEe dulu penyokong Sony tp skang beralih arah kpd Canon pulak dah. Tp skang bEe nmpk hubby sedang melihat2 sony pulak. Adakah?????? Owwhh tidak sama sekali!

        June 29, 2011, 8:37 am
  • anif Reply

    Eh baru terperasan.. RSS Feed sudah berfungsi seperti sedia kala bro 😀 Jadi tak terlepaslah sebarang update dari blog ini..

    Rasanya dekat 2 minggu juga hilang pedoman ni .. hehe

    June 27, 2011, 4:48 pm
    • IN Reply

      kawe ada install plugin baru utk ping services tetapi nampak berkesan di blog Anif jer… Belum nampak perubahan pada blog Maza dan TE… Hmmmm…

      June 27, 2011, 10:01 pm
      • tengkorak emas Reply

        TE dah set balik, rasa mcm dunia bertambah sinar 😀

        June 28, 2011, 12:03 am
        • IN Reply

          ALRIGHT! Ya, ok sudah.. Thanks TE.
          Thanks pada Max Blog bagi plugin yg baik punya! 😀

          June 28, 2011, 12:54 am
  • anif Reply

    😀 ada duit lebih boleh je lengkapkan dengan lens yang terbaik!

    June 27, 2011, 4:42 pm
    • IN Reply

      tgh kumpul duit utk telephoto dan wide lens…. Kalau mampu lah ehhh… 😀

      June 27, 2011, 9:58 pm
  • etomyam Reply

    salam bro, wow semakin advance teknik fotografi ni 😀

    June 27, 2011, 3:29 pm
    • IN Reply

      ada la sikit2 bro… buat syok sendiri jer ni 😀

      June 27, 2011, 9:58 pm
  • maza Reply

    hamvoiiiii.. abg mail sudah berjinak2 dgn macro fulaks.. hehehhee

    cantik gambar lalat tu, encem lak jadinya lalat tu, rasa nak bebelai fulaks..

    two thumbs up bro..

    June 27, 2011, 3:12 pm
    • IN Reply

      upgrade! 😉

      June 27, 2011, 9:57 pm
    • aida Reply

      boleh beli satu, yg ni konfirm isteri tak masam muka

      June 29, 2011, 4:14 am
    • bEe Reply

      bro maza pun nak berjinak2 nmpk! 😛

      June 29, 2011, 9:32 am