Saturday,6 February,2016

The Case for Spirit Photography

spirit-photography

Pic credit to boredpanda.com

Some of us may not believe in the existence of ‘the afterlife’ but would those who believe in the afterlife accept these pictures as evidence of it?

Whether you do believe in ghosts or not, these photos are admittedly, eerie.

spirit_photography2

Pic credit to deviantart.com

spirit-photography3

Pic credit to blog.the-dot.co.uk

Spirit Photography

Seem to contain images of spirits or ghosts, these photos have caused controversy since the start of spirit photography in the 1860s and has sprouted a spiritual photography group, known as Crewe Circle Spiritualist.

Its well known spirit photographer and founder, William Hope, was hugely supported by Sir Arthur Conan Doyle (the creator of Sherlock Holmes) who even published a book ‘The Case for Spirit Photography’ in response to writings and investigations by naysayers.

It is believed that tricks were involved in the creation of the photographs and a number of the photographs were confirmed as fraudulent double-exposures.

Nonetheless, there is a Crewe Spiritualist Centre in existence in United Kingdom that has mediums to conduct Divine Service almost every Sunday.

Source: AnyTen.Blogspot.Com

– The Case for Spirit Photography

About The Author

ISMAIL N is the 'de facto' owner and editor-in chief of DuluLainSekarangLain.Com. A Human Resource practitioner in his normal daily life and consummate blogger in his free time. He is addicted to coffee and Manchester United. Most easily accessed via his Twitter account.

Ismail N
  • Malaysia Travel Blog

    Pernah terambil gambar benda serupa bentuk manusia…satu keluarga join bergambar dengan adik2…

    December 2, 2011, 3:05 am
  • Pacifista

    uih…menakutkan.betul ke ni bro?

    November 8, 2011, 6:52 pm
  • adele

    huhuhu…kalau betul ni mmg serius takut..tp wujud jgk yg fake kan..

    November 6, 2011, 12:26 am
  • nizamghazi

    spirit photography ni sllu ada klu kita snap kt hutan rasanya.
    Sbb tempat2 jin bertandang. hehe. orang tua2 lah ckp.
    Tpi dekat kaw bandar or rumah biasa pun mungkin boleh ada.
    Apa2 pun mintak2 dijauhkan dari spirit2 mcm ni. Sgt seram

    November 5, 2011, 9:52 am
  • titan

    wahh..hebat diorang ambil gambar ye..

    November 4, 2011, 3:40 pm
  • nuriz

    seremm le hantu pun nak bergambo

    November 4, 2011, 5:55 am
  • yas

    kalau la gambar tu dr pengalaman/kamera kita sendiri…baru aku nk percaya….
    klau tak rasa cam fake jerr…

    November 4, 2011, 2:37 am
    • nurmisnan

      kau jgn sebut Yas.. karang kena btg hidung. demam kau.. hik3

      November 4, 2011, 9:37 am
  • zik

    horror!! but some of the picture maybe just fake… to get popularity..

    November 3, 2011, 2:37 pm
  • Hairul Hissam

    seram gak tengok gambar yg kedua tu…

    November 3, 2011, 12:58 pm
  • ohcikgu

    wahh..nampak budak sekolah nih..macam-macam la diorang fikir. hoho..takut histeria pula budak-budak dibuatnya..

    November 3, 2011, 10:26 am
  • Ikhwan

    Menakutkan weh gambar-gambar kat atas ni..

    November 3, 2011, 4:43 am
  • chii

    perghh..gerun seh…
    ‘dorang’ pun nak interframe gak kan :p

    November 3, 2011, 4:11 am
  • tehr

    macam2 mereka ni buat dengan teknologi
    sekadar hiburan

    November 2, 2011, 5:15 pm
  • Kak Long Mawar Merah

    Alamak, seram pulak tengok gambar tu. Janganlah sampai ada apa-apa makhluk yang nak tumpang sekaki kalau kita ambil gambar.

    November 2, 2011, 3:32 pm
    • IN

      ada kot .. he he Dah tengok citer Hijabbbbb? 😉

      November 4, 2011, 12:13 am
  • Norizwan

    gambar dulu2…ada lak software edit gambar yg bagus2 ea….tapi mungkin ni gmbar real…

    November 2, 2011, 3:09 pm
  • Mus

    menakutkanlah gambar macam ni..

    November 2, 2011, 3:06 pm
    • suri

      mujur sy tak pernah bergamabr kt kedai gmbr yang ada latar pemandagan yg ctik hee…

      November 4, 2011, 4:45 am
  • nurmisnan

    gambar no 2 tuh naik serem plak.. mcm edit pun ada
    tapi mcm real… entah ler…

    November 2, 2011, 2:04 pm
  • akubiomed

    Hantu pun ingin tumpang sekaki bergambar juga yer :-)

    November 2, 2011, 1:59 pm
    • anif

      Hantu pun mau bergaya beb! 😀

      November 3, 2011, 1:43 am
      • IN

        nama pon HANTU! 😉

        November 3, 2011, 11:55 pm
        • suri

          hu.. mmg wujud kita tak namopk hiii

          November 4, 2011, 4:44 am
  • faizul

    oh…. rasanya kalau dulu-dulu ni memang sukar nak dinafikan keaslian pixel gambar tersebut.

    Zaman sekarang ni je susah nak cek, sebab pakar photoshop dah ramai. :)

    November 2, 2011, 1:02 pm
    • IN

      ketulinan boleh dikaji melalui digital forensic. Dlm byk kes tlh dibuktikan kebanyakkan hantu2 ni semua FAKE 😀

      November 3, 2011, 11:53 pm