WeChat vs WhatsApp vs Viber vs KakaoTalk

Semenjak adanya telefon pintar, ramai rakan-rakan saya mula kurang menggunakan Facebook mahupun berinternet. Begitu juga dengan anak-anak remaja. Tumpuan kini beralih kepada ‘chatting‘ di telefon pintar menggunakan aplikasi seperti Viber, WeChat, WhatsApp, GroupMe, Line, KakaoTalk, Telegram dan macam-macam lagi. Oleh kerana, lain kawan lain citarasanya, maka pelbagai aplikasi juga terpaksa di muat turun dan dipasang untuk ikut perkembangan terkini kawan-kawan. Nasib baik lah ada iPhone 5. Kalau guna smartphone yang saiznya tak sampai 1G sekejap sahaja abis space. Itu belum masuk lagi aplikasi Man Utd, browser, games, keagamaan, gambar (instagram), berita dan lain-lain lagi. Pendek kata, paling kurang pun mahu 8G baru puas hati pakai telefon pintar. Boleh, tambah saiz guna memory card tapi, korang pun tahu, banyak masaalah bila pakai card ni.

wechat whatsapp
Pic credit: www.techviewasia.com

Ok, artikel pendek ini, sahaja hendak survey, aplikasi chatting yang mana yang paling anda semua suka dan kerap gunakan? Mengapa ya?

Secara peribadi saya suka guna Viber tetapi oleh kerana ramai yang pakai WhatsApp, maka ia lebih kerap digunakan dalam penggunaan harian. Cuma, saya gunakan Viber, WhatsApp dll bukan untuk ber ‘chatting‘ sangat tetapi lebih berupa komunikasi yang murah dan lebih advance. Ya lah, gunakan sms biasa, mana boleh hantar gambar dengan cepat dan dikongsi dalam satu kumpulan. Plus, boleh hantar ‘suara’ dan ‘sticker‘ bila tangan malas nak menaip. 😀 Macam ada sorang kawan saya lah. Alasannya, dia selalu memandu, jadi payah nak taip. Loo…

Ok, itu sahaja artikel pendek hari ini. Please tolong bantu survey saya ya. Salam..

WeChat vs WhatsApp vs Viber vs KakaoTalk

20 Comments

  1. Kalo saya lebih suka menggunakan whats up app dikeranakan lebih simple,mudah,dan tidak menguras banyak daya battre di smart phone android saya gunakan jadi saya lebih memilih whats up

  2. dgn smartphone yg internal sgt limited..
    hp cume blh install whatsapp & wechat..
    byk gne whatsapp sbb lbih laju utk received/delivered msg..dn blh thu msj kita dlvered or x..
    wechat pn ske gak..tp lmbt dlvered..dn x thu sma ad org tu terima or x msg kita..yg best je blh gne emoticon gerak2 (menari, menangis meraung, gelak sakan…hehehe)

    1. yang paling best surely yg official manutd punya apps. Search kat Apple store kalau pakai iOS; Google Play kalau Android or Windows Store kalau guna Windows Phone. 😀

  3. ambe semenjak dua menjak ni jer baru pakai whatsapp.ini yg pling byk diguna sbb boleh kata ahli keluarga yg lain pun pasang yg ni..so nak senang..just stick dulu ngn whatsapp =)

  4. Whatsapp ramai prefer sebab line internet slow boleh jalan gak, masing2 ada kelebihan dan kelemahan.. We chat pun syiok… Line, viber, dan lain2 lagi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons