Tempoh Percubaan Dan Pengesahan Dalam Jawatan

Sekali lagi, saya menulis sebagai respon kepada soalan-soalan yang dikemukan di blog ini mengenai undang-undang buruh/pekerjaan di Malaysia. Susah saya hendak jawab satu-satu kerana biasanya soalan-soalan ini di ulang-ulang. Jika anda semua meneliti dengan baik artikel-artikel yang telah saya tulis di blog ini, maka kebanyakkan soalan anda telah terjawab. Yang belum lagi, harap bersabar ya. icon biggrin Tempoh Percubaan Dan Pengesahan Dalam Jawatan Saya cuma blogger sambilan – sambil relax-relax minim kopi di Starbuck dan menulis karangan.

Undang Undang Buruh1 540x277 Tempoh Percubaan Dan Pengesahan Dalam Jawatan

Untuk kali ini, saya cuba menulis mengenai tempoh percubaan dan pengesahan dalam jawatan. Ramai yang bertanyakan hal ini. Rasanya perlu saya jawab kali ini.

Tempoh Percubaan

Adalah menjadi amalan dalam sesuatu organisasi atau perniagaan untuk memberikan tempoh percubaan (Probation) kepada pekerja yang baru digajikan. Biasanya majikan lebih kerap memberi tempoh percubaan pada jawatan-jawatan rendah yang agak tinggi ‘turnover’ pekerja dan kepada pekerja yang tidak mempunyai banyak pengalaman atau pekerja yang punyai rekod yang kurang memberangsangkan. Biasanya tempoh percubaan ini tidaklah lama iaitu dalam lingkungan 3 atau 6 bulan sahaja. Selepas tamat tempoh, majikan boleh mengesahkan pekerja ke dalam jawatan, menghentikan atas alasan prestasi yang tidak memuaskan atau melanjutkan tempoh percubaan tersebut.

Pengesahan Jawatan

Pekerja atau mereka yang dalam tempoh percubaan (probationer) yang telah memuaskan hati majikan akan di sahkan ke dalam jawatan dan menikmati faedah dan apa-apa perlindungan yang dinikmati oleh pekerja tetap (confirmed employee). Hal ini akan dimaklumkan oleh majikan menerusi surat pengesahan jawatan dan adakalanya diiringi dengan kenaikan gaji.

Peruntukan Undang-Undang

Akta Pekerjaan 1955 adalah senyap dalam hal tempoh percubaan dan pengesahan jawatan. Oleh itu, boleh kita simpulkan bahawa hal-hal berkaitan probation dan pengesahan jawatan ini adalah budibicara majikan. Tempoh dan cara perlaksanaanya ditentukan oleh majikan, malahan akta tidak mewajibkan majikan memberi tempoh percubaan kepada pekerja langsung. Terpulang kepada majikan untuk menentukannya.

Namun, ini tidak bermakna majikan boleh berbuat sesuka hati mereka. Tanpa peruntukan dalam Akta Pekerjaan ini bermakna rujukan perlu dibuat kepada kontrak pekerjaan atau surat tawaran pekerjaan, jika ada. Selain dari itu, keputusan kes-kes terdahulu juga menjadi rujukan kita semua.

Keperluan Tempoh Percubaan

Tempoh percubaan atau probation adalah tempoh masa yang digunakan oleh majikan untuk menentukan samada pekerja adalah sesuai dan layak untuk berkerja dengan mereka. Acapkali berlaku resume dan temuduga tidak mencukupi untuk majikan menilai pekerja dengan lebih tepat. Maka pendekatan yang selamat adalah memberikan tempoh percubaan kerana mereka yang di bawah tempoh percubaan ini tidak menikmati hak-hak yang sama dengan dengan pekerja tetap. Jika pekerja tidak sesuai, maka majikan akan lebih mudah menamatkan perkhidmatannya berbanding dengan pekerja tetap. Dalam kes Equatorial Timber Moulding Sdn Bhd Kuching v John Michael Crosshey [1986] ILR 1666, mahkamah menyatakan:

The probationer has no substantive right to hold the post. He holds no lien on then post. He is on trial to prove his fitness for the post which he offers his service. His character, suitability and capacity as an employee are to be tested during the probationary period and his employment on probation comes to an end if during or at the end the end of the probationary period he is found to be unsuitable, and his employer can terminate his probation by virtue of otherwise as provided in the terms of appointment.

Adakah Pekerja Dalam Tempoh Percubaan Berhak Kepada Faedah-Faedah Minima Yang Dinyatakan Dalam Akta Pekerjaan 1955?

Jika pekerja adalah bergaji RM 2,000 ke bawah atau berkerja sebagai ‘manual worker’ sebagaimana yang diperuntukan di bawah Jadual 1, maka ia berhak kepada mana-mana faedah yang disebut dalam Akta. Ini termasuklah hak kepada kerja lebih masa (over –time), cuti sakit, cuti umum dan sebagainya.  Dia juga berhak kepada caruman KWSP. Yang penting adalah dia berkhidmat di bawah ‘contract of service’ atau dalam bahasa mudah ‘kerja makan gajiicon biggrin Tempoh Percubaan Dan Pengesahan Dalam Jawatan .

Adakah Had Masa Untuk Tempoh Percubaan (Probation)?

Dukacita saya maklumkan bahawa tidak ada had masa untuk percubaan ini. Majikan boleh melanjutkan seberapa lama yang beliau mahu, namun jika berlaku perkara-pekara seperti kenaikan gaji misalnya, ia boleh dijadikan bukti bahawa majikan mungkin telah mengesahkan pekerja ke dalam jawatan.  Ini kerana, kenaikkan gaji cuma berlaku bila majikan berpuas hati dengan dengan pekerja dan tempoh percubaan adalah tempoh di mana pekerja cuba memuaskan hati majikan.

Tempoh Percubaan Yang Spesifik

Jika dalam surat tawaran atau kontrak yang ditandatangani oleh kedua-dua pihak secara spesifik menyatakan tempoh percubaan adalah 6 bulan misalnya, adakah pekerja secara automatik disahkan ke dalam jawatan selepas tempoh tersebut?

Berdasarkan keputusan-keputusan mahkamah, pekerja masih lagi seorang probationer selepas tempoh berakhir. Selagi majikan belum mengesahkan nya ke dalam jawatan, maka dia masih lagi belum menjadi pekerja tetap. Dalam kes K.C Mathews v Kumpulan Guthrie Sdn Bhd [1981] 2 MLJ 320, Mahkamah Persekutuan memutuskan seperti berikut:

..if no action is taken by the employer either by way of confirmation or by way of termination, the employee continues to be in service as a probationer even after the probationary period is over.

Keadaan mungkin berbeza jika secara spesifik dinyatakan dalam kontrak bahawa di akhir tempoh percubaan, pekerja secara automatik di sahkan ke dalam jawatan.

Bolehkah Pekerja Di Tamatkan Perkhidmatan Sebaik Sahaja Tamat Tempoh Percubaan?

Ya, boleh. Rujuk kembali kes Equatorial Timber Moulding Sdn Bhd Kuching v John Michael Crosshey di atas. Namun, alasannya hendaklah kerana pekerja di dapati tidak sesuai.

Bolehkah Pekerja Di Tamatkan Perkhidmatan Dalam Tempoh Percubaan?

Boleh. Akan tetapi hendaklah mengikut prosedur yang betul dan pekerja seharusnya di beri latihan secukupnya, amaran jika perlu dan sebagainya. Mahkamah dalam kes Khaliah binti Abbas vs Pesaka Capital Corporation Sdn Bhd [1997] 3 CLJ. 827] mengatakan bahawa probationer juga punyai hak-hak sebagaimana pekerja tetap dan tidak boleh ditamatkan perkhidmatan tanpa alsan dan sebab yang munasabah.  Dalam kes K.C Mathews v Kumpulan Guthrie Sdn Bhd, Mahkamah Persekutuan turut menyatakan (dalam obiter dicta) :

..It appears clear to us that without anything more an appointment on probation for six months gives the employer no right to terminate the service of an employee before six months has expired – except on the grounds of misconduct or other sufficient reasons in which case even the services of a permanent employee could be terminated..

Kegagalan mematuhi prosedur sebegini boleh membuatkan pekerja membuat tuntutan di bawah seksyen 20 Akta Hubungan Perindustrian atas sebab penamatan perkhidmatan yang tidak sah (wrongful dismissal).

Kebanyakkan isu-isu dalam hal tempoh percubaan dan pengesahan kerja boleh dilihat dalam keputusan-keputusan mahkamah. Ada yang agak komplek terutama dalam hal penamatan kerja mereka sebelum tamat tempoh dan pembuktian wrongful dismissal. Namun, untuk maklumat yang am dan rujukan anda semua, rasanya ini sudah agak mencukupi. Terima kasih kerana meluangkan masa membaca artikel ini.

- Tempoh Percubaan Dan Pengesahan Dalam Jawatan

 Tempoh Percubaan Dan Pengesahan Dalam Jawatan

Ismail N

I am lifestyle blogger cum internet marketer, who has been blogging and writing since the day the Web 2.0 was created. I love sports and traveling, and am addicted to coffee and Man Utd. I enjoy putting passion and personality into each website designed.
 Tempoh Percubaan Dan Pengesahan Dalam Jawatan

45 thoughts on “Tempoh Percubaan Dan Pengesahan Dalam Jawatan

  1. Salam. Just nk sharing and mintak advice on kes saya.
    cerita bermula beberapa bulan selepas saya sudah berkerje dalam tempoh percubaan selama 12 bulan. Saya ingin memohon cuti. tapi malangnya saya diberitahu saya tidak mempunyai AL. pada ketika itu, saya masih lagi tidak dapat surat agreement antara saya dan syarikat. selepas beberapa hari baru saya terima dan dalam surat tu mmg ade nyatakan yang saya tidak layak untuk mendapat AL sepanjang tempoh percubaan saya(saya dah pon sign agreement sebelum membaca kandungan).

    Semasa menghampiri tarikh akhir agreement saya, saya telah dipanggil oleh HR dan tempoh percubaan saya ingin dilanjut kan lagi selama 3 bulan atas alasan rekod kedatangan saya tidak memuaskan. padahal saya hanya lambat 3kali dalam masa 12 bulan (malangnya surat tidak dikeluarkan dan hanya verbal agreement).

    selang beberapa minggu selepas kejadian itu, sya di panggil lagi untuk membincangkan tentang agreement saya. Sedikit perbalahan antara saya dan pengurus HR. tempoh percubaan saya kini dilanjutkan selama 12 bulan lagi atas alasan yang tidak munasabah. saya dapat rasakan seperti pihak HR ingin melakukan pemberhentian secara terancang kepada saya. saya tidak bersetuju dan tidak menandatangani agreement baru itu.

    sekarang saya telah pon berhenti dengan notis 24 jam. saya nk mintak advice,
    1.adakah tindakan saya betul?
    2.adakah boleh utk saya membuat laporan ke Jabatan tenaga kerja?

    thanks in advance :)

  2. bolehkan seorang probationer menghantar notis berhenti kerja 24 jam atas sbbw tertentu..dan adakah akan di kenakan apa2 tindakan jika beliau berbuat demikian..

  3. Assalamualaikum, saya telah bekerja di sebuah company selama setahun lebih.sekarang sy telah ditawarkan kerja lain dan sy mengambil keputusan untuk berhenti dengan notis 24jam.sebelum sy diterima kerja untuk berkhidmat di company ini, sy langsung tidak diberi sebarang surat, sign apa2 agreement pon..kiranya saya masuk dengan kosong sahaja.Sekarang pihak majikan menahan gj sy selama 3 bulan padahal dulu tiada sebarang surat pon sy perlu sign dan satu polisi syarikat ini pon sy tak tahu.Adakah pihak majikan perlu membayar gj sy?? Dan pihak majikan ke yg salah??

  4. Salam tuan,

    Saya ada 1 masalah dgn pejerja saya, dia telah ponteng bekerja sejak 18/9/2013 dan tidak memberi apa2 alasan atau makluman kpd pihak saya samaada dia m.c atau cuti kecemasan atau sebagainya.

    Maka, adakah saya berhak untuk memberhentikannya berdasarkan peruntukan dalam Akta Buruh 1955, Seksyen 15 (2) ?

    Adakah saya perlu melunaskan gajinya yg belum dibayar untuk tempoh 1/9/3013 hingga 18/9/2013 (tarikh akhir dia dtg kerja)? Kerana ini adalah kes displin.

    Sekian terima kasih,
    FAIZUL

    DLSL: Harap rujuk artikel ini: http://dululainsekaranglain.com/undang-undang/akibat-ponteng-kerja .Terima kasih.

  5. Salam sejahtera,

    Beliau bekerja dijabatan “tooling”. Contohnya dahulu beliau seorang leader, kemudian dinaikkan ke jawatan penyelia dan terbaharu kepada jawatan penyelaras (coordinator). Tetapi jika diteliti pengamatan tugas beliau masih mengendalikan mesin “tooling” lebih daripada 60% tugas beliau sehari-hari. Apakah maksud dengan “manual worker” sekiranya pekerja tersebut telah memperolehi pendapatan melebihi daripada RM2k. Adakah menjadi kesalahan kepada syarikat sekiranya pekerja ini (>RM2k) tidak memperolehi kiraan kerja lebih masa 1.5, 2.0 tetapi diberi OT package.

  6. Salam,

    Saya tempoh percubaan saya sepatutnya berakhir pada 14/04/2013 (tempoh percubaan 3 bulan). Sehingga sekarang saya tidak menerima surat pengesahan dalam jawatan. Saya sudah berjumpa dengan penyelia saya dan dia sudah maklum akan hal ini. Apakah perlu saya mengingatkan dia lagi mengenai perkara ini. Apa perlu saya buat. Bila saya tanya kepada jabatan sumber manusia mereka menyuruh saya merujuk kepada penyelia saya. Harap cik boleh memberikan pendapat serta pandangan.

    Terima kasih.

  7. Salam,
    Mengikut surat pengesahan jawatan, saya telah tamat tempoh percubaan pada 30/4/2013 yang lalu. namun majikan tidak memberikan apa-apa pengesahan mengenai pengesahan jawatan. Saya telah menghantar notis berhenti 24 jam kerana majikan menindas dengan memotong upah-upah servis yang sepatutnya dibayar kepada saya. Oleh itu, majikan bertindak menahan gaji saya beserta claim serta-merta selepas sy menghantar surat berhenti tersebut. Padahal gaji tersebut sudah direlease ke dalam akakun simpanan saya. Adakah ini dibenarkan?

  8. Salam Encik… sy sdg bekerja dgn sebuah syarikat, dlm kontrak sy diberi tempoh percubaan selama 3bln nmun setelah 6bln bekrja masih lg belum confirm. HQ office di KL dn sy diletakkan di cawangan Kelantan. Gj saya dibayar cukup tiap2 bulan tp saya masalah dengan kerja, disebabkan cawangan dekat kelantan baru buka jd sy x diberikan kerja, dlm tempoh 6bln sy hanya melakukan kerja selama bln pertama sahaja. sy berniat untuk menarik diri dari syarikat ini disebabkan sy rs sy mkn gj buta..soalan sy adakah sy perlu menghantar notis untuk meninggalkan company ini?..kalau nk bg notis,berapa lama tempoh notis itu?..sebab semua pihak pengurusan ada d KL sy susah untuk berkomunikasi. call susah nak angkat. dalam kontrak sy perlu berkhidmat selama 2 tahun. kalau sy menarik diri adakah sy akan disaman?

    • maybe cik bole try check dlm kontrak perkhidmatan sekiranya ada terma berkaitan notice of termination. sekiranya ada, sila follow tempoh notis tersebut (pastikan tempoh notis adalah sama di kedua- dua belah pihak). Sekiranya tiada klausa bkaitan notice of termination atau tiada kontrk bertulis diberi semasa diambil bekerja, cik boleh follow tempoh notis dalm akta kerja 1955.harap boleh mbantu.

  9. Sy bekerja sebagai akauntan di sebuah company namun sy di kehendaki melakukan tugas seperti prepare proposal business, booking tiket flight , survey harga barang2. saya masih belum dpat offer letter walaupun sudah 2 bln bekerja. jika sy ingin berhenti adakah sy perlu hantar notis kepada majikan? Bolehkan sy hantar notis 24 jam kepda majikan?

  10. Sekiranya seseorang pekerja itu diambil bekerja pada bulan November 2012, majikan belum ada sistem tempoh percubaan. Tetapi pada awal tahun ni, majikan telah perkenalkan tempoh percubaan 6 bulan. Bila complete 6 bulan, bru dapat gaji RM900. Oleh itu, pekerja yang diambil sebelum tempoh percubaan diperkenalkan tetapi masih bekerja kurang dr tempoh 6 bulan pun dibayar kurang dr RM900. Adakah pekerja tersebut tertakluk di bawah tempoh percubaan?Mohon share kes yang berkaitan jika ada.TQ

  11. saya kerja pada dec 2012.x ada sign surat tawaran.dah mintak tp x bg…hingga la saya resign 24jam (22 hb feb 2013) sebelum dpt gaji…semasa jumpa hr untuk anto resign letter.dia janji ingin bayar..tp bila di tuntut pada ahkir bulan..company x nk bayar….tp saya berhenti pn bukan kerelaan saya.tp diarahkan secara lisan yang saya sudah tidak diperlukan lagi….adakah saya layak tuntut gaji last saya.

      • tetapi mengikut kata majikan saya walaupun tiada surat tawaran kalau mengikut akta pekerja kita still kena kasi 1 bulan notis. dan jika tiada surat tawaran jika kita berhenti 24jam bolehkan kita tuntut gaji tersebut…jika majikan berdegil …..bagaimanakah caranya untuk membuat aduan

  12. Saya adalah seorang pekerja yang telah tamat tempoh probationya, akan tetapi di dalam surat tawaran saya ada mengatakan bahawa majikan akan memberikan saya surat atau notis jika majikan ingin melanjutkan tempoh probation atau mengesahkan pekerjaan saya. Probation saya ialah selama 6 bulan, sekarang sudah 8 bulan. Masih belum saya menerima apa – apa surat. Soalan saya adalah, boleh kah saya berhenti dalam masa 24jam notis, atau perlu notis 1 bulan? Kerana dalam tempoh probation saya, saya perlu bagi notis 1 bulan.

  13. Pekerja masih dalam tempoh percubaan, sakit dan mendapat sijil sakit MC dari doktor.
    Tapi company masih menolak gaji.
    Adakah ini betul?

  14. saya start keje awal bln disember dan dalam tempoh percubaan slama 3 bln dan sepatutnya tempoh percubaan saya tamat pada bln februari..dalam tmpoh tsebut saya telah tido dlm waktu bekerja…saya tdo sebab saya ad penyakit bipolar dan saya prlu makan ubat tiap2 hari..ubat itu membuatkn saya mengantuk.perkara ini diketahui oleh majikn saya.dan saya telah dapat surat amaran hr ni dan tempoh bekerja saya smpi bln februari sahaja.betulkah tindakan majikn saya itu?sedangkan semua kerja yg diberikn saya buat dan perform..bolehkan tempoh percubaan saya dilanjutkn untuk menunjukkan yang saya tidak akn tido lg wktu kerja..mohon penjelasan..tq

  15. saya berkerja dah setahun tapi hingga sekarang saya belum comfom lagi . tangga gaji masih 700.kami di bayar gaji setiap 7hb melalui bank dan yang cash di bayar pada10hb.masalah saya sekarang ialah saya tak di bayar gaji sehingga hari ini 15hb,atas alasan saya cuti.pada 26-12-2012 saya mohon cuti dengan kebenaran majikan,tapi gaji saya di tahan adakah ini tindakan yang betul,saya perlu penjelasan.

  16. Sy telah diberhentikan atas alasan tidak perform ketika dlm percubaan..fyi, sy adalah seorang sales, mgr disebuah bank terbesar di malaysia. Kesemua customer sy yg telah bersetuju untuk mendepositkan berpuluh milion telah diserahkan kepada rakan sekerja lain walhal dari mula sehinggalah customer menyatakan persetujuan dengan proposal yg sy usahakan. Sy di transferkan ke sales dept pun apabila diugut utk diberhentikan 24 jam jika tidak perform di department asal seperti didlm offer letter. Setelah tiga bln di dales dept sy telah diberitahu oleh ‘Head’ yg mereka tela membuat keputusan utk tidak mengesahkan jwtn sy walhal kalu diokutkan sy telah berjaya membawa beberapa customer utk mendepositkan berpuluh million ke bank ini. Apa pendapat saudara mengenai kes ini.? Sekarang kes ini menunggu persetujuan menteri utk dibawa ke mahkamah perusahaan.

    • Saya perlu mendengar keterangan dari pihak satu lagi juga sebelum boleh membuat sebarang penilaian. Sebaiknya anda merujuk kepada mana-mana peguam yg mengendalikan kes sebegini bagi nasihat yg lebih baik. Banyak soalan dan keterangan yg perlu dirujuk. Terima kasih.

      • apa yg sy blh katakan disini adalah kerana perbezaan gaji diantara sy dengan Head. Gaji sy adalah lebih tinggi dr beliau. Ini adalah kerana ketika sesi interview, sy sepatutnya ‘report’ diret to the interviewer..tetapi apabila tiba hari pertama melaporkan diri, sy diminta report pada org lain (yg membuat ugutan) dimana selepas tiga minggu di bhgn marketing sy telah ditransfer ke sales. Semua evidence telah sy serahkan kpd JPP. Alasan utama ketika sesi pendamaian adalah sy tidak tahu buat kerja..( :-))…..mmg menggelikan hati apabila alasan itu dikemukakan. (maksud mereka mungkin sy tidak mencapai target. Bygkan, sy disuruh mendapatkan fresh deposit sebanyak RM60 juta dlm masa sebulan setengah. Entahlaa, sy ader refer permasalahan ini berserta evidence pd seorang IR lawyer dan dibgtau sy mempunyai strong case utk memenanginya. Doakan sy yer. Anyway thanx for ur reply.

  17. saya baru bekerja 2 minggu di sebuah syarikat, terpaksa berhenti kerana perlu pulang ke kampung, bolehkah syarikat itu mengambil tindakan pada saya dgn membayar denda notis 4 minggu sedangkankan saya tidak pernah sain surat tawaran kerja mahu pun surat sah jawatan. bagaimana dgn gaji saya..adakah saya wajib dpt gaji 2 minggu itu?

  18. sekiranya perkerja dalam tempoh percubaan, adakah mereka menerima cuti tahunan? kerana dalam kes sy ini, tempoh percubaan sy adalah selama 1 tahun. sepanjang tempoh itu, sy tidak mempunyai cuti. dalam erti kata lain, sy hanya lyk untuk memohon cuti “no pay leave”. baru2 ini majikan sy membuat kenyataan bahawa sekiranya sesiapa yg memohon “no pay leave” pada hari cuti berkapit (sbgai contoh cuti pada hari jumaat dan isnin), gajinya akan ditolak sebanyak 4 hari, termasuk hari sabtu dan ahad.betul ke ada akta perkerja yg mengatakan perkara tersebut? dan saya ingin tahu apa hak2 perkerja semasa tempoh percubaan kerana sy tidak ingin pihak majikan menindas sy…thanks…

  19. jika pekerja hanya mendapat offer letter dari
    pada majikan.tetapi pekerja sudah lama bekerja iaitu lebih kurg 3 thn dan masih lagi tidak mendapat comfimation letter daripada majikan.dan selepas itu pekerja meletakkan jawatan utk tempoh 24 jam.adakah pekerja wajib membayar sebulan gaji basic kepada majikan?

  20. sy msh dlm percubaan lgi heee hentam sahaja 3 ke 6 bula percubaan bgi saya tu pkra biasa sb lain tmpt keje lain pengurusannya..ada hartanah ada pasal urusan kontraktor bagai huu..

Leave a Reply