Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!

Tempoh Percubaan Dan Pengesahan Dalam Jawatan

by Ismail N   ·  9 years ago  
thumbnail

Undang-Undang-Buruh

Sekali lagi, saya menulis sebagai respon kepada soalan-soalan yang dikemukan di blog ini mengenai undang-undang buruh/pekerjaan di Malaysia. Susah saya hendak jawab satu-satu kerana biasanya soalan-soalan ini di ulang-ulang. Jika anda semua meneliti dengan baik artikel-artikel yang telah saya tulis di blog ini, maka kebanyakkan soalan anda telah terjawab. Yang belum lagi, harap bersabar ya. 😀 Saya cuma blogger sambilan – sambil relax-relax minim kopi di Starbuck dan menulis karangan.

Untuk kali ini, saya cuba menulis mengenai tempoh percubaan dan pengesahan dalam jawatan. Ramai yang bertanyakan hal ini. Rasanya perlu saya jawab kali ini.

Tempoh Percubaan

Adalah menjadi amalan dalam sesuatu organisasi atau perniagaan untuk memberikan tempoh percubaan (Probation) kepada pekerja yang baru digajikan. Biasanya majikan lebih kerap memberi tempoh percubaan pada jawatan-jawatan rendah yang agak tinggi ‘turnover’ pekerja dan kepada pekerja yang tidak mempunyai banyak pengalaman atau pekerja yang punyai rekod yang kurang memberangsangkan.

Biasanya tempoh percubaan ini tidaklah lama iaitu dalam lingkungan 3 atau 6 bulan sahaja. Selepas tamat tempoh, majikan boleh mengesahkan pekerja ke dalam jawatan, menghentikan atas alasan prestasi yang tidak memuaskan atau melanjutkan tempoh percubaan tersebut.Pengesahan Jawatan

Pekerja atau mereka yang dalam tempoh percubaan (probationer) yang telah memuaskan hati majikan akan di sahkan ke dalam jawatan dan menikmati faedah dan apa-apa perlindungan yang dinikmati oleh pekerja tetap (confirmed employee). Hal ini akan dimaklumkan oleh majikan menerusi surat pengesahan jawatan dan adakalanya diiringi dengan kenaikan gaji.

Peruntukan Undang-Undang

Akta Pekerjaan 1955 adalah senyap dalam hal tempoh percubaan dan pengesahan jawatan. Oleh itu, boleh kita simpulkan bahawa hal-hal berkaitan probation dan pengesahan jawatan ini adalah budibicara majikan.

Tempoh dan cara perlaksanaanya ditentukan oleh majikan, malahan akta tidak mewajibkan majikan memberi tempoh percubaan kepada pekerja langsung. Terpulang kepada majikan untuk menentukannya.

Namun, ini tidak bermakna majikan boleh berbuat sesuka hati mereka. Tanpa peruntukan dalam Akta Pekerjaan ini bermakna rujukan perlu dibuat kepada kontrak pekerjaan atau surat tawaran pekerjaan, jika ada. Selain dari itu, keputusan kes-kes terdahulu juga menjadi rujukan kita semua.

Keperluan Tempoh Percubaan

Tempoh percubaan atau probation adalah tempoh masa yang digunakan oleh majikan untuk menentukan samada pekerja adalah sesuai dan layak untuk berkerja dengan mereka. Acapkali berlaku resume dan temuduga tidak mencukupi untuk majikan menilai pekerja dengan lebih tepat. Maka pendekatan yang selamat adalah memberikan tempoh percubaan kerana mereka yang di bawah tempoh percubaan ini tidak menikmati hak-hak yang sama dengan dengan pekerja tetap.

Jika pekerja tidak sesuai, maka majikan akan lebih mudah menamatkan perkhidmatannya berbanding dengan pekerja tetap.

Dalam kes Equatorial Timber Moulding Sdn Bhd Kuching v John Michael Crosshey [1986] ILR 1666, mahkamah menyatakan:

The probationer has no substantive right to hold the post. He holds no lien on then post. He is on trial to prove his fitness for the post which he offers his service. His character, suitability and capacity as an employee are to be tested during the probationary period and his employment on probation comes to an end if during or at the end the end of the probationary period he is found to be unsuitable, and his employer can terminate his probation by virtue of otherwise as provided in the terms of appointment.

Adakah Pekerja Dalam Tempoh Percubaan Berhak Kepada Faedah-Faedah Minima Yang Dinyatakan Dalam Akta Pekerjaan 1955?

Jika pekerja adalah bergaji RM 2,000 ke bawah atau berkerja sebagai ‘manual worker’ sebagaimana yang diperuntukan di bawah Jadual 1, maka ia berhak kepada mana-mana faedah yang disebut dalam Akta.

Ini termasuklah hak kepada kerja lebih masa (over –time), cuti sakit, cuti umum dan sebagainya.  Dia juga berhak kepada caruman KWSP. Yang penting adalah dia berkhidmat di bawah ‘contract of service’ atau dalam bahasa mudah ‘kerja makan gaji’ :

Adakah Had Masa Untuk Tempoh Percubaan (Probation)?

Dukacita saya maklumkan bahawa tidak ada had masa untuk percubaan ini. Majikan boleh melanjutkan seberapa lama yang beliau mahu, namun jika berlaku perkara-pekara seperti kenaikan gaji misalnya, ia boleh dijadikan bukti bahawa majikan mungkin telah mengesahkan pekerja ke dalam jawatan.

Ini kerana, kenaikkan gaji cuma berlaku bila majikan berpuas hati dengan dengan pekerja dan tempoh percubaan adalah tempoh di mana pekerja cuba memuaskan hati majikan.

Tempoh Percubaan Yang Spesifik

Jika dalam surat tawaran atau kontrak yang ditandatangani oleh kedua-dua pihak secara spesifik menyatakan tempoh percubaan adalah 6 bulan misalnya, adakah pekerja secara automatik disahkan ke dalam jawatan selepas tempoh tersebut?

Berdasarkan keputusan-keputusan mahkamah, pekerja masih lagi seorang probationer selepas tempoh berakhir. Selagi majikan belum mengesahkan nya ke dalam jawatan, maka dia masih lagi belum menjadi pekerja tetap. Dalam kes K.C Mathews v Kumpulan Guthrie Sdn Bhd [1981] 2 MLJ 320, Mahkamah Persekutuan memutuskan seperti berikut:

..if no action is taken by the employer either by way of confirmation or by way of termination, the employee continues to be in service as a probationer even after the probationary period is over.

Keadaan mungkin berbeza jika secara spesifik dinyatakan dalam kontrak bahawa di akhir tempoh percubaan, pekerja secara automatik di sahkan ke dalam jawatan.

Bolehkah Pekerja Di Tamatkan Perkhidmatan Sebaik Sahaja Tamat Tempoh Percubaan?

Ya, boleh. Rujuk kembali kes Equatorial Timber Moulding Sdn Bhd Kuching v John Michael Crosshey di atas. Namun, alasannya hendaklah kerana pekerja di dapati tidak sesuai.

Bolehkah Pekerja Di Tamatkan Perkhidmatan Dalam Tempoh Percubaan?

Boleh. Akan tetapi hendaklah mengikut prosedur yang betul dan pekerja seharusnya di beri latihan secukupnya, amaran jika perlu dan sebagainya. Mahkamah dalam kes Khaliah binti Abbas vs Pesaka Capital Corporation Sdn Bhd [1997] 3 CLJ. 827] mengatakan bahawa probationer juga punyai hak-hak sebagaimana pekerja tetap dan tidak boleh ditamatkan perkhidmatan tanpa alsan dan sebab yang munasabah.

Dalam kes K.C Mathews v Kumpulan Guthrie Sdn Bhd, Mahkamah Persekutuan turut menyatakan (dalam obiter dicta) :

..It appears clear to us that without anything more an appointment on probation for six months gives the employer no right to terminate the service of an employee before six months has expired – except on the grounds of misconduct or other sufficient reasons in which case even the services of a permanent employee could be terminated..

Kegagalan mematuhi prosedur sebegini boleh membuatkan pekerja membuat tuntutan di bawah seksyen 20 Akta Hubungan Perindustrian atas sebab penamatan perkhidmatan yang tidak sah (wrongful dismissal).

Kebanyakkan isu-isu dalam hal tempoh percubaan dan pengesahan kerja boleh dilihat dalam keputusan-keputusan mahkamah. Ada yang agak komplek terutama dalam hal penamatan kerja mereka sebelum tamat tempoh dan pembuktian wrongful dismissal. Namun, untuk maklumat yang am dan rujukan anda semua, rasanya ini sudah agak mencukupi. Terima kasih kerana meluangkan masa membaca artikel ini.

soalan dan kemusykilan

 

54 Comments

 1. Salam,terima kasih kerana menulis artikel ini,saya telah bekerja selama 3tahun tetapi masih berstatus kontrak dan masih belum ditetapkan lagi.saya juga pernah di naikan gaji dan bonus. Adakah syarikat saya melanggar mana2 undang yang membolehkan saya merujuk di jabatan buruh

   
  1. W’salam.

   Rasanya tidak. Malah zaman ini mmg kebanyakkan syarikat tidak lagi beri status tetap pada pekerja-pekerja mereka. Undang-undang buruh amat ketat dalam soal pemecatan jawatan, maka to be on the safe side, syarikat beri kontrak dengan tempoh tertentu sahaja. Di akhir tempoh, mereka akan review dan buat keputusan utk sambung atau tidak.

   Bonus dan kenaikkan gaji adalah budibicara majikan asalkan ia tidak kurang dai kadar gaji minima yang ditetapkan.

    
 2. sya nak tanya adakah tempuh percuban perlu di bayar kepada majikan..saya ada berbalah dengan majikan saya yang mengatakan tempoh percuban sepatutnya sya kena bayar dengan majikan..padahal selama ini saya tahu tidak payah..sbb sebelum nie saya perna jugak keje ditempat lain…tidak kena bayar pun..majikan saya masih x puas ati gan saya…apa yag saya buat semua dia nak suruh saya bayar..ape patut tindakan yg saya buat…dan untuk cuti umum pulak dia suruh saya berkerja tampa bayar gaji lebih..

   
  1. Apa maksud anda perlu bayar dengan majikan? Bayaran apa yg anda maksudkan itu. Harap berikan pencerahan. Terima kasih.

    
 3. siti

  salam,saya bekerja dlm status contract, dan contract tamat pd 10hb,jadi sy ingin berhenti kerja disebabkan contract telah tamat. tetapi HR tidak benarkan di sebabkan tiada notice berhenti kerja oleh itu HR akan tolak gaji saya 14hari. dalam contract tersebut diberitahu; during your contract period, your service with the company may be terminated by either party by giving 14 days’ notice in writing. Failing to do so, salary in lieu of notice may be given by either party. jadi apa yg sy perlu buat? sy dah lwn dh HR tp HR ttp tolak gaji sy 14hr jika sy bhti kje pd 10hb tersebut disebabkan sy tidak memberi notice,setahu sy tidak perlu notice disbbkan contract tamat..bantu sy.. 🙁

   

Comments are closed.