Dulu Lain Logo
Perfect SEO Untuk Blog Anda Perfect SEO Untuk Blog Anda
Sebagai pemilik blog, anda pastinya akan menitikberatkan beberapa perkara bagi memastikan blog anda menarik pengunjung dan disukai ramai. Selain dari isi kandungan yang mantap... Perfect SEO Untuk Blog Anda

Perfect SEO

Sebagai pemilik blog, anda pastinya akan menitikberatkan beberapa perkara bagi memastikan blog anda menarik pengunjung dan disukai ramai. Selain dari isi kandungan yang mantap dan mempunyai nilai tambah kepada masyarakat, SEO dan rekabentuk blog amat perlu diberi perhatian.

Siapa guna Thesis? Baca: Malaysian THESIS Blogs

Masaalah bagi kebanyakkan blogger terutamanya yang masih baru adalah hal teknikal. Lupakan soal ‘coding‘, ada yang masih terkial-kial mahu set-up blog WordPress mereka.

Apalagi mahu tweak sehingga ia menjadi POWER!

majikan

WordPress amat penting bagi mereka yang serius blogging kerana keupayaanya memanupulasikan SEO ke tahap yang paling mikro. SEO atau Search Engine Optimization amat penting bagi memastikan kedudukan ranking yang baik buat blog kita yang sekaligus membantuk dari segi trafik dan conversion (bagi mereka yang menjana pendapatan dari blog).

Oleh itu, bila bab blogging ini tidak boleh kedekut modal. Sesekali sesekala kena melabur sedikit agar tidak perlu kerja keras cari pelanggan dan pelabur.

Boleh guna masa untuk kerja-kerja lain atau berhibur dengan keluarga.

Belajar Membuat Website THESIS

Thesis WordPress Theme

Atas sebab itu, saya memang setia dengan Thesis. Kesan positif darinya amat dirasai dan sekarang boleh tumpukan pada hal-hal lain dan hanya sekali sekala mengemaskinikan blog.

Bagi mereka yang berminat untuk memahami dengan lebih lanjut mengenai Thesis, rujuk artikel ini: Mengapa Guna Thesis?.

Baca juga: THESIS Framework: Responsive Thesis Skins

Jika sudah tahu dan baru berminat hendak mencuba, sila muat turun di SINI.

Buy Thesis Skin

Perfect SEO Responsive Skin

Skin untuk thesis ini dihasilkan oleh genius-genius di BuyThesisSkins.Com yang juga bertanggungjawab menghasilkan skin untuk blog DuluLainSekarangLain.Com ini. Kalau bajet anda besar saya cadangkan ambil ULTIMATE Membership. Berbaloi sebab skin-skin yang mereka hasilkan hebat-hebat belaka dan ditambah dari semasa ke semasa.

Namun, buat yang baru mahu berjinak-jinak, cubalah Perfect SEO Responsive Skin. Sebagaimana dengan namanya, skin ini dihasilkan selaras dengan kehendak SEO terkini.

Dalam masa yang sama juga, rekabentuk (design) amat menarik dan nampak professional. Ini penting, terutama bagi mereka-mereka yang mencari sponsor yang sanggup membayar pada harga yang tertinggi.

Perfect SEO menggunakan SCSS untuk meminima penggunaan CSS dalam skin yang sekaligus membantu kepantasan blog dan mesra-SEO. Ia juga dilengkapi dengan built-in Google Fonts buat mereka-mereka yang suka menggunakan font yang canggih dalam blog mereka.

Sebagaimana skin-skin yang lain BuyThesisSkins, skin ini juga ‘responsive‘ dan mempunyai pelbagai built-in feature yang membuatkan kerja-kerja mengubahsuai blog anda mudah dan tanpa perlu menambah apa-apa plugin lagi.

seo features

Ok, saya rasa cukuplah cerita mengenai skin ini. Tidak usah dipanjangkan lagi dan membuatkan anda rasa bingung. Pokoknya skin ini memang hebat dan berbaloi untuk digunakan.

Layarlah laman web BuyThesisSkins untuk memilikinya.

120% disyorkan oleh Pakar SEO Malaysia.

Ismail N

ISMAIL N is the Chief Blogger/Blog Owner. An HR practitioner in his normal daily life & a casual blogger in his free time. Addicted to coffee, Man Utd and Pokemon Go (TL40). Most easily accessed via his Twitter account.

  • Pengedar Vivix Shaklee Kuala Lumpur

    September 25, 2017 #1 Author

    Menarik ni. sekarang saya guna divi theme. responsive juga. bolehlah try bila-bila nak tukar theme.

    Reply

  • mrhanafi

    August 15, 2017 #2 Author

    sejujurnya saya teringin nak pasang theme premium untuk secure dan nampak serius pada pandangan pembaca yang high end knowledge

    Reply

  • Fajar

    March 13, 2017 #3 Author

    Thesis memang bagus buat SEO tapi banyak plugin yg gak kompatibel. contoh : desain kontak form jadi jelek. berbeda dengan Genesis.

    Reply

  • Bisnes Online

    August 21, 2016 #4 Author

    dari dulu memang saya nampak thesis ni power dengan seo, tp xtahulah, maybe lepas boring baru saya cari thesis kot

    Reply

  • Mus

    June 16, 2016 #5 Author

    tak pernah guna thesis .. setia dengan mythemeshop jer

    Reply

    • Ismail N

      June 16, 2016 #6 Author

      MyThemeshop boleh tahan bro. Design theme dia pun cantik. Saya pun ada beli satu.

      Reply

  • Khairul Zamri

    May 22, 2016 #7 Author

    Thesis ni bagus tapi kalau tak expert bab theme option ni sukar sikit lagi-lagi kalau yang framework baru ni

    Reply

    • Ismail N

      May 25, 2016 #8 Author

      Yang tak biasanya akan perlu sedikit masa untuk fahaminya. Namun, sebagaimana yang saya terangkan dalam artikel lepas, support service dari team thesis amat tip top – 24 hours sedia untuk jawap pertanyaan. Plus forum mereka berguna untuk cepat fahami cara guna thesis dengan lebih lanjut.

      Untuk elak banyak masaalah, pastikan skin yang dipasang sesuai dan user friendly. Produk/skin dari BuyThesisSkins pada pendapat saya adalah antara yang terbaik di pasaran buat masa ini.

      Reply

  • kereta sewa shah alam

    May 21, 2016 #9 Author

    Entri yang menarik…saya temui laman web ini dari forum luar. hebat cerita perkongsian & pengalaman. saya akan mengesyorkan laman web ini untuk kawan-kawan saya di luar sana.

    Reply

  • cik tom

    May 18, 2016 #11 Author

    teringin nak guna thesis..tapi sebab kekangan masa nak explore..beli je theme mudah dari themeforest..huhu

    Reply

    • Ismail N

      May 21, 2016 #12 Author

      Of course, theme dari ThemeForest mmg mudah – plug and play la kan… 😀 Plus, user-friendly. Tak perlu tweak sangat. Perfect SEO skin utk thesis ni lebih kepada SEO purpose – ia ringan, laju dan dihasilkan utk SEO terkini. Sebagai pengguna/pemilik blog kena tepuk dada dan tanya selera.

      Reply

  • Raihanah Ahmad

    May 18, 2016 #13 Author

    thanks info ni tuan

    Reply

    • Ismail N

      May 21, 2016 #14 Author

      Thanks sebab sudi baca 😀

      Reply

      • sabrina bte nur

        May 31, 2016 #15 Author

        assalammualaikum…
        hai saya sabrina… saya bekerja d hypermarket gentingmas mall sebagai juruwang ..
        saya nak tanya apa hak kami sebagai bawahan .. bilah penyelia kami menegur sambil naik tangan.. contoh nya dia pukul blakang .kami bilah dia menegur…..

        Reply

        • HRM

          June 2, 2016 #16 Author

          W’salam. Harap di masa hadapan komen di artikel berkaitan ya Sabrina. Btw, untuk soalan anda itu, langkah pertama hendaklah menerusi peringkat dalaman dahulu (internal). Ada line manager? HOD? dsb. Mohon bantuan mereka terlebih dahulu. Terima kasih.

          Reply

  • mrhanafi

    May 16, 2016 #17 Author

    ada kemampuan memang theme Thesis pilihan utama saya..ciri-ciri berbayar pada theme akan memberi rasa tanggungjawab untuk menulis blog dengan lebih baik

    Reply

    • Ismail N

      May 21, 2016 #18 Author

      Bila sudah melabur, kenalah kerja keras untuk dapatkan pelaburan semula kan? 😀

      Reply

  • Afif Rayyan

    May 15, 2016 #19 Author

    Lom ade modal lagi nak guna thesis nie.. harga mahal sangat kot

    Reply

    • Ismail N

      May 21, 2016 #20 Author

      Mahal sangat tak lah rasanya. In fact kalau dah ada thesis, cuma perlu beli skins sahaja lepas tu. Skin lebih murah dari kebanyakkan premium theme.

      Reply

  • Datin Tyka

    May 13, 2016 #21 Author

    dah lama tak main SEO..
    dulu power la jugak.. cehhh…
    lepas tu ke laut da sekarang.

    Reply

    • Ismail N

      May 21, 2016 #22 Author

      Skill tak hilang tahu Mau di asah kembali aje 😀

      Reply

  • Joko Khairat

    May 10, 2016 #23 Author

    keren sangat ini pak cik, terimakasih, mau saya coba

    Reply

    • Ismail N

      May 21, 2016 #24 Author

      Kembali. Terima kasih atas lawatan ya..

      Reply

  • zool

    May 8, 2016 #25 Author

    penat nak belajar SEO ni..
    tapi penting supaya blog tak jadi sendiri buat sendiri baca.

    Reply

    • Ismail N

      May 21, 2016 #26 Author

      Setuju Tanpa pengunaan SEO di blog, ia jadi tenggelam dalam enjin carian. Maka, sendiri lah baca.

      Reply

  • Adira

    May 5, 2016 #27 Author

    I lebih suka pakai Genesis theme yang semua template nya amat mudah dan loading juga cepat sangat.

    Reply

    • Ismail N

      May 21, 2016 #28 Author

      Sudah tentu competitor utama thesis ialah Genesis. Konsepnya sama kan? Masing2 ada kelebihannya. Jika saya tidak pilih thesis dulu, pastinya saya ambil Genesis.

      Reply

  • Ikhwan

    May 1, 2016 #29 Author

    tema thesis ni memang popular, ramai orang guna dan responsif 🙂

    Reply

    • Ismail N

      May 21, 2016 #30 Author

      Popular tak sangat kot? 😀 Partly sbb harga. Anyway utk saya ia penuhi citarasa dan puas hati dengan hasil yang didapati dari pelaburan utk thesis ni.

      Reply

  • titan

    April 29, 2016 #31 Author

    hoho..

    nak perfect semua tu yang malas nak buat tuh.

    Reply

    • Ismail N

      April 30, 2016 #32 Author

      Untuk yang mahukan kesempurnaan sahaja. Tak wajib 😀

      Reply

  • akubiomed

    April 24, 2016 #33 Author

    Katanya sangat power tetapi belum pernah cuba.

    Reply

    • Ismail N

      April 26, 2016 #34 Author

      Ianya mesra SEO. Ada advantage lah. Cuma doesn’t mean install dan terus harap kedudukan yang baik di SERP. Semua good practice dalam SEO kena ikut juga. Bro pun tak tahu juga kan?
      Apa-apa thesis memang memuaskan hati pengguna. 😀

      Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.