Resepi Kek Coklat Mudah, Cupcake Dan Biskut Raya

Kek-coklat-mudah

Pernahkah anda makan kek atau biskut buatan sendiri (home-baked cakes or cookies)?  Kek atau biskut buatan sendiri selalunya lebih lazat daripada kek atau biskut yang dibeli di kedai – mungkin kerana kesegaran bahan-bahan yang digunakan dan kerana ianya ‘fresh from the oven’ atau baru dibakar.  Tetapi yang penting sekali, jika dibuat sendiri, ia sememangnya istimewa! 😀

Membuat Kek Dan Biskut Sendiri

Tidakkah anda teringin untuk membuat kek atau biskut sendiri – samada untuk jamuan keluarga, dimakan sendiri atau sempena Hari Raya yang akan menjelma tidak lama lagi?  Tentu ibu atau isteri tersayang akan gembira sekiranya anda menghidangkan mereka dengan kek homemade sempena Hari Ibu yang bakal menjelang bulan hadapan.

Kek dan biskut buatan sendiri bukan sahaja lebih sedap dan menyelerakan, ia juga lebih jimat.  Kos bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek sebenarnya antara RM10 – RM20 sahaja sedangkan harga pasaran bagi kek 1kg biasanya antara RM40 – RM90.  Begitu juga dengan biskut yang kini dijual dengan harga RM0.50 sebiji atau lebih – pendek kata, tak rugi buat sendiri.

Sebenarnya, walaupun terdapat berpuluh-puluh buku resepi dijual di pasaran tetapi tanpa teknik yang betul, tidak mudah untuk membuat kek atau biskut – sebab itulah kekadang terhasil pula ‘kek tak bangkit’, ‘biskut hangus’ dan sebagainya.

Nak cari chef terkemuka untuk bagi tunjuk-ajar memanglah mustahil.  Resepi-resepi di internet pula tidak dijamin sempurna.  Oleh itu, jika betul-betul serius hendak membuat kek atau biskut yang lazat baik untuk orang yang tersayang mahupun rakan-rakan, dapatkan ilmu, resepi, tips dan tunjuk ajar daripada pakar yang memberikan after-sale service.  Mereka memberikan nombor telefon dan/atau alamat facebook untuk memudahkan pembeli membuat sebarang pertanyaan.

Panduan Buat Kek Coklat Mudah

Antara ebook berkenaan kek dan biskut adalah :

  1. Sensasi Kek Coklat oleh Puan Joiriah Nordin.  Di dalamnya terdapat panduan memasak Kek Coklat mudah  yang sedap sehingga menjilat jari.
  2. Keunikan Biskut Raya juga oleh Puan Joiriah Nordin. Anda akan dapat mempelajari teknik mudah membuat biskut Raya yang sedap!

Sekiranya anda inginkan kek yang lebih kecil dan lebih ‘cepat dimasak’, anda boleh juga mempelajari teknik membuat cupcake daripada Puan Nor Hasidah @ Nur Syahidah melalui ebook beliau iaitu: Panduan Perniagaan Cupcake.

Ebook berserta video tersebut memberikan panduan membuat cupcake termasuk teknik menghias cupcake samada untuk hantaran perkahwinan,sebagai  hadiah, dan lain-lain.  

Selain itu, ia juga memberikan tip-tip yang bermanfaat bagi mereka yang berminat untuk menjalankan perniagaan cupcake dari rumah.

DVD Panduan Bisness Cupcake Dari Rumah

Cupcake atau Muffin?

Ramai yang keliru tentang perbezaan di antara cupcake dan muffin, mungkin kerana kedua-duanya dihidang dalam ‘cawan‘.  Berikut adalah beberapa pendapat ramai yang pernah saya dengar berkenaan perbezaan di antara keduanya:

  1. Cupcake cute dan menyelerakan; muffin mengenyangkan
  2. Cupcake jauh lebih manis daripada muffin
  3. Cupcake lembut dan gebu manakala muffin padat dan mampat

Walau apa pun perbezaannya, bagi saya kedua-duanya sedap dan yang paling popular masa kini adalah cupcake.  Ianya begitu popular sehingga membawa kepada bermulanya pelbagai bisnes cupcake dari rumah dan secara online seperti…http://cupcake-huda.blogspot.com/ dan http://www.cupcakechic.com.my/new/.

Cupcake di masak

Cupcake without topping

bisness-cupcake

Sekiranya anda berminat untuk belajar selok-belok membuat cupcake untuk hidangan keluarga atau untuk dipasarkan kepada ramai, mungkin ebook Panduan Perniagaan Cupcake yang dihasilkan oleh Puan Nor Hasidah @ Nur Syahidah boleh membantu.  Ebook beserta video tersebut memberikan panduan membuat cupcake termasuk teknik menghias cupcake samada untuk hantaran perkahwinan, hadiah, dan lain-lain.  Ia juga memberikan tip-tip yang bermanfaat bagi mereka yang bercita-cita untuk menjalankan perniagaan cupcake dari rumah.

Resepi Kek Coklat Mudah Dan Biskut Raya

11 thoughts on “Resepi Kek Coklat Mudah, Cupcake Dan Biskut Raya

Comments are closed.