\"\"
Sunday,20 August,2017

Loan Basic: What Is A Personal Loan?

personal loan

Most of you probably know what a loan is.

However, there are many types of loan that you can choose and before you go to any banks or any financial institution, it is best to know what type of loan suits your need.

If you are thinking of going on a vacation with your loved ones but short of fund, you probably need to apply for a personal loan.

There are many banks and other financial institutions that offer this kind of services. 

However, before we get into that, let’s ask that question again:

What Is a Personal Loan?

Where can you apply for it?

What Is A Personal Loan?

In simple English, we can say that a personal loan is money you borrow from a lender for your own private use.  Yes, personal loan is for private use and it can be for anything that you want. In many cases, you don’t even have to explain to your lender what you are going to do with the money.

You can use the loan for a variety of needs including a vacation, home repairs or remodeling, vehicle repairs, medical expenses, legal bills, education and even debt consolidation.

Anything that suit your need!

Just apply for it and hope that your personal loan will be approved.

A personal loan can also be defined as a short-term loan and it may be the answer to your short-term cash needs. This is because a personal loan normally has a repayment period that is shorter than other types of loan such as housing loan or a mortgage.

Whereas mortgage requires a time-span of 25, 35 or even 40 years, a personal loan usually goes for about one to five years in repayment period. The period may be longer these days as bank are more prepared to give bigger amount of personal loan to their clients.

For example, KUWAIT FINANCE HOUSE (KFH)’s Personal Finance-I loan is for an amount up to RM200,000 with repayment period up to 20 years.

See screenshot below:

KFH Personal Loan

Where Can You Apply For A Personal Loan?

Well, there are many places that you can go to apply for personal loan. The people or institutions that give you the loan is called the lender. They can be a bank, investment broker, or private lending company (money lender).

It is not advisable to borrow from unlicensed money lender though (better known as ‘Ah Long’) as not only is the interest fee high but your life can be in jeopardy if you fail to settle the loan on time.

In practice, many people will go to the banks or the lender’s office to apply for a loan.

However, with the advancement of technology, application can now be made via internet at the comfort of your home.

You still however need to go to their office for certain verification whenever necessary.

apply loan online

How Much Personal Loan Can You Apply For?

This quite a subjective question actually. How much you can get depend very much on your financial standing, your overall credit rating and where you apply for your personal loan. Banks normally will offer you higher amount of loan but you are subject to their strict requirements.

A thorough check via CTOS Sdn Bhd (Click HERE for self-check) and CCRIS (Central Credit Reference Information System) sometimes are made by the banks to ensure that their interests are fully protected and to be fully satisfied that you are capable of paying back the loan.

They don’t want to suffer losses, do they? 😀

They might also impose certain requirements before approving the loan.

See example below:

Bank Rakyat Personal Loan Maybank Personal Loan

Personal Loan And Line Of Credit

A personal loan can sometimes be confused with a line of credit. The key difference between the two is that a personal loan is a lump sum amount of money issued to you by the lender. With a personal loan, you will have to pay an interest rate on your principal (the initial amount you borrow).

The interest is paid over a period of time.

This is based on the agreement between you and the lender.

This interest rate can either be fixed or variable.

A line of credit is similar, but you have access to funds up to your credit line that you can access all at once or just what you need, when you need it.

In other words, a line of credit is a type of loan that does not come with a fixed amount. Line of credit can be seen, for example, in current account when you issue a cheque by borrowing via the line of credit given to you by the bank.

The lenders do not know when you are actually borrowing the money.

Most of them would charge you based on the interest rate at the time of your borrowings i.e when you issue the cheque with an amount bigger than what you have in the account but within your line of credit.

Secured And Unsecured Personal Loan

In general personal loans can be either secured or unsecured.

What is secured loan?

Secured loans mean you will offer the lender some type of collateral that they can claim in the event you don’t repay the loan. This can be land, vehicle, gold or other asset you own.

On the other hand, unsecured personal loans mean there is no collateral. The interest rates for unsecured loans are higher because there is a greater risk of non-payment.

In Malaysia a personal loan is usually unsecured.

Not long ago, banks and other financial institutions in Malaysia will ask for collateral or guarantor for personal loans. This requirement seems to be relaxed these days. Many banks are more willing to give personal loans without any collateral or guarantor.

No collateral personal loan

It is important to note however, although you’re not providing any security, you’re still obligated to make your regular repayment on time.

Missing a payment may attract penalties and fees, and even negatively impact your credit score. The banks or your lenders may even take legal action against you.

This includes applying for summons and filing for bankruptcy whenever possible.

Terms Of Personal Loan

It is imperative for lenders and borrowers to seal the loan contract by signing an agreement that outlines the terms and conditions. Included in the agreement are the amount borrowed, the interest rate and the total amount you need to repay each month.

The agreement will also specify in detail your loan repayment terms – your monthly payment along with the period of the loan, in years and months.

As a rule of thumb, the longer the repayment period, the higher the total amount repayable will be.

As been stated earlier, personal loans are a short term loan. Therefore the period of a personal loan is generally one to five years, except in certain cases like KUWAIT FINANCE HOUSE (KFH)’s Personal Finance-I loan mentioned above.

This blog would like to remind you that it is important that you understand the loan terms prior to accepting the funds.

One of the things that you should keep in mind is while a longer loan term will result in lower payments, you will end up paying more for the loan over the life of it due to the amount of interest.

Hence, it is recommended that you only borrow the amount you need for your specific purpose and pay it back as quickly as you can.

Make sure the set monthly payment is something within your reach on a regular basis so you are not likely to default on the loan.

Common Use Of Personal Loan

Since the borrowers are free to do whatever he wishes to do with the loan money, then there’s no way for us to predict what is in the borrowers’ mind when applying for the loan.

They might want to do house renovation, going on vacation or even use the loan for wedding expenses.

Nonetheless, the most common use of a personal loan these days is probably to consolidate other debts such as credit cards and hire-purchase.

This is a great way to have one monthly payment and reduce your monthly expenses. It is quite a strategic way to handle your personal finance and reduce the headaches of handling too many accounts.

Conclusion

It is without a shadow of doubt that personal loans are a great way to access the money you need quickly. The application process is fast and simple. You can even do it online. You will generally need to verify employment, income and residence.

The lender will pull a credit check. You could still qualify for a personal loan if you have bad credit or no established credit especially if you are a government servant or you are applying loan from a financial institution other than banks such licensed money lenders.

However, you must be prepared to pay a higher interest rate and in some cases, you might need to have some type of collateral to offer.

As this blog stated earlier,  the most common use of a personal loan these days is probably to consolidate other debts which is a good way to handle your personal finance.

Word of caution, however, this scenario only works if you are willing to set a budget and live within the boundaries of it. Too often, a person who gets a personal loan to consolidate their debt quickly racks up huge debts again.

Then they not only have that debt to pay, but also have another personal loan payment to meet each month as well. When this thing happen, it is advisable for you to enrol in a debt management course, especially if you feel you may be at risk to continue the cycle of accumulating more debt.

Do visit Bank Negara’s Credit Counselling and Debt Management (CCDM) Agency that was established in 2006 to undertake credit counseling and loan restructuring for individuals. This institutional arrangement aims to assist consumers who are encountering difficulties in meeting their financial commitments.

– Loan Basic: What Is A Personal Loan?

This Article Was Written By

ISMAIL N is the 'de facto' owner and editor-in chief of DuluLainSekarangLain.Com. A Human Resource practitioner in his normal daily life and consummate blogger in his free time. He is addicted to coffee and Manchester United. Most easily accessed via his Twitter account.

Ismail N

Leave a Comment

  • Nurul Reply

    Assalamualaikum, Saya mempunyai hutang kredit kad BSN berjumlah lebih kurang RM2000+. Baru-baru ni saya terlepas due untuk bayaran bulanan RM300..due 28 Januari saya bayar 18 Februari..pegawai yang menelefon saya memberitahu amaount telah meningkat kepada Rm3300..jika saya tidak bayar pada 18 Februari mereka akan menghantar pegawai untuk hadir ke rumah saya dengan waran WSS.. Alamat yang sy gunakan dulu adalah alamat rumah ibu & ayah saya..penyitaan tidak mungkin dapat dilakukan kerana itu bukan harta saya..hari ini pihak BSN masih call mintak bayaran RM300 untuk bulan Februari pulak..saya tak pernah bersetuju atau sign/terima apa2 surat untuk bayar RM300 setiap bulan..pohon pendapat Tuan adakah waran WSS dapat naikkan jumlah hutang samapi RM1000++ dalam masa 2 minggu sahaja..dulu rasanya sy hutang dalam RM4000..dah 2 tahun bayar masih Rm2000 lagi baki & sekarang meningkat kepada RM3000..terima kasih

    February 26, 2015, 9:39 am
  • ibrohim_sm Reply

    Assalam Tuan Ismail N,

    Pada 2008 saya dan isteri membeli sebuah rumah. Harga pemaju adalah 233.8k dan pinjaman bersama dengan Bank A adalah harga jualan 208.8k dan harga belian RM620k. Bayaran bulanan dipotong melalui akaun bank saya sahaja sehingga soalan ini ditulis. Insha Allah, saya tiada masalah untuk membayar pinjaman.
    Pada 2014 saya dan isteri telah bercerai. Bekas isteri mengalami masalah kewangan & kegagalan perniagaan, dan akan dikenakan tindakan mahkamah bagi pinjaman-pinjaman beliau dengan Bank B, Bank C, Bank D dsan Bank E.
    Adakah rumah yang dibeli bersama isteri juga akan dikenakan tindakan seperti lelong? Seperti yang saya maklumkan, kami adalah pembeli bersama tetapi hanya saya seorang yang mebuat bayaran (ini kerana bekas isteri tidak mahu membuka akaun simpanan dengan Bank A pada 2008).
    Baki pinjaman terkini adalah RM500k.

    February 18, 2015, 8:37 am
    • Ismail N Reply

      Seeloknya, tuan berjumpa dgn Peguam Syari’e untuk menyelesaikan perihal harta sepencarian supaya persoalan mengenai pembahagian hak terhadap rumah tersebut dapat diselesaikan dengan sempurna. Saya kurang pasti samada rumah tersebut boleh dilelong untuk melunaskan hutang bekas isteri kerana ia bergantung kepada status hakmilik rumah tersebut dan juga tindakan yang akan diambil oleh pihak pemiutang2 bekas isteri anda. Mana tahu, bekas isteri anda dapat mencari jalan untuk membuat pembayaran ansuran dengan para pemiutang? Anda juga boleh berbincang dengan pihak Bank A untuk nasihat bagaimana melindungi rumah tersebut daripada dilelong dan sebagainya. Pastikan anda menguruskan hal ini secepat mungkin demi melindungi hak anda.

      February 19, 2015, 2:15 am
  • Azlee Reply

    Salam tuan saya nak bertanya.Sepupu saya membeli motorsikal tepakai guna nama saya pada 2006.Setahun pakai die x bayar ansuran motorsikal dan saya x tahu mengenai hal ini kerana alamat surat menyurat menggunakan alamat rumah dia.Pada bulan Jun tahun lepas saya dapat panggilan dari agensi guaman untuk membayar tunggakan motorsikal tersebut bernilai 6.5k.Saya telah bercakap mengenai hal ini pada dia dan x nak bertanggungjawab.Atas dasar saudara dan nk clearkn nama saya diam kan dan membuat bayaran sebanyak 2.5k pd bln Ogos dan 1k pd bulan September 2014 dan selepas itu saya tak membuat apa2 bayaran lg.Dua hari lepas saya terima lg panggilan dari agensi guaman tersebut menyuruh saya langsaikan baki tunggakan dlam masa 7 hari bekerja.Kalau tidak surat saman dari mahkamah akan keluar.Ayat yg sama agensi guaman guna mula2 telefon saya pada tahun lepas.Soalan saya kalau saya x bayar tunggakan apekah saman yang bakal saya hadapi dan adakah hukuman itu menjejaskan tugas saya sebagai penjawat awam.Untuk makluman tuan saya x pernah telefon kedai motor itu dan hanya deal bayaran dengan agensi guaman tersebut.

    February 5, 2015, 6:30 am
    • Ismail N Reply

      Tuan, saya tidak dapat memberi kepastian samada pihak agensi itu serius hendak memfailkan saman terhadap tuan atau tidak. Saya berpendapat sebaiknya tuan merujuk kepada kaedah atau peraturan perkhidmatan tuan untuk memastikan samada perkara tersebut (saman) akan menjejaskan tugas tuan. Kekadang bukan firma guaman yg tuntut hutang tu, tetapi agensi kutipan sahaja.

      February 5, 2015, 7:18 am
  • rosman Reply

    Salam, kalau saya ni self employed,umur 22tahun, single , ape yang saya perlu beri Perhatian utk apply loan???
    Dan jika saya nk apply loan 60k, dan duit in/out secara kasar 4k sebulan, rasa nya boleh lulus ke??

    January 29, 2015, 5:30 pm
    • Ismail N Reply

      Jika self-employed, bank statement tu kena cantik sikit. Kalau maintain 4k sentiasa masuk dalam akaun bagai di kata, rasanya boleh lepas juga 60k tu. Cuma lain bank, lain polisi. Maka, kalau tak berjaya satu, try yang lain ya.

      January 30, 2015, 1:43 am
  • miza Reply

    Salam. Sy nak tnya.. Kalau ada utang 6 tahun lepas dgn maybnk… Da kna ctos. Boleh buka akaun simpanan mybnk x?

    January 28, 2015, 11:57 am
    • Ismail N Reply

      Akaun simpanan boleh. Cuma hati-hati jika anda hutang dengan Maybank, mrk mungkin akan bekukan akaun anda untuk paksa anda bayar balik hutang tersebut. Sebaiknya buka akaun simpanan dengan bank lain yang anda tidak berhutang.

      January 29, 2015, 4:33 am
  • lisan Reply

    saya ingin bertanya…dua belas tahun lalu saya ada membeli barang di court mammoth..dan barang tersebut juga telah dipulangkan dan dilelongkan oleh court mammoth kerana saya tidak membuat bayaran dlm (3@4 bulan tidak bayar)…dalam tahun ini saya ada terima panggilan dari sebuah syarikat menyatakan nama saya tersenarai dalam CCTOS kerana berhutang dengan court mammoth..saya menjelaskan kepada syrkt tersebut saya tidak pernah menerima surat atau apa sahaja laporan dari court mammoth semenjak barangan dilelong..
    slps terima panggilan tersebut saya ada ke court mammoth untuk menyelesaikan masalah tersebut..tetapi pegawai tersebut enggan berjumpa dan hanya berhubung melalui talian telefon di pejabat tersebut.pegawai tersebut mengesahakan barangan itu telah dilelong tetapi perlu membayar baki kerana barangan dilelong tidak memngikut harga yang dijual…saya meminta laporan tersebut tetapi pegawai tidak memberi melainkan saya perlu membuat semua bayaran.tuan bagaimana saya hendak menyelesaikan masalah saya atau perlu rujuk siapa..saya ada membuat semakan di bank negara tetapi nama saya tidak blaklist pun…

    January 28, 2015, 3:10 am
    • Ismail N Reply

      Mungkin sindikit untuk menipu agaknya. Adakah anda ada cuba membuat pinjaman di mana-mana tempat di masa terdekat ini?

      January 29, 2015, 4:37 am
      • lisan Reply

        ada ..pinjaman bank rakyat…dan lulus dan tiada masalah..dah rekod saya pun baik….saya pun ada buat laporan polis semasa menerima panggilan dari syarikat yg menyatakan saya CCTOS..cuma pegawai court mammorth tidak memberi kerjasama..

        January 29, 2015, 6:19 am
  • hisham Reply

    Saya ada hutang kereta bermasalah. Kereta telah ditarik dn dilelong pada 2006. Masalahnya pihak bank pada waktu itu tidak menyatakan jumlah harga kereta yang telah dilelong dan terus diam. Tiba-tiba dalam 2-3 tahun lepas pihak bank menghubungi balik saya menyatakan saya ada baki hutang yang tertunggak. Jumlahnya pun agak besar. Saya telah meminta pihak bank membenarkan saya membayar secara ansuran dan pihak bank membenarkan tetapi dengan membayar pendahuluan sebanyak rm5000. Saya tidak dapat memenuhi permintaan pihak bank kerana saya tak mampu dan sekiranya saya bayar 5k tersebut saya maklumkan pada pihak bank saya terpaksa meminjam jadi nanti saya terpaksa membayar 2 hutang sekaligus membebankan. Pihak bank tidak mengindakkan alasan saya. Macam mana kita nak selesaikan hutang macam tu.

    January 27, 2015, 4:40 am
    • Ismail N Reply

      Saya simpati dengan masaalah anda, namun saya cuma boleh tolong beri nasihat dari segi undang-undang sahaja. Itu pun sekadar yang mampu. Bagaimana untuk menyelesaikan hutang, anda mungkin perlu pertolongan keluarga atau rakan-rakan jika ada. Harap maaf.

      January 27, 2015, 6:00 am
  • azhar Reply

    Salam… sy ingin bertanya.. smlm sy dpt kol dr seorg Mngatakan ingin menyita brg rumah diatas kegagalan sy membayar pinjaman bank rakyat.. apakah prosedur yg harus sy lakukan.. tq

    January 27, 2015, 3:22 am
    • Ismail N Reply

      Cuba check dulu siapa yg call. Tanya dengan pihak mahkamah ya.

      January 27, 2015, 6:03 am
  • Wan Reply

    salam tuan sy ada hutang bank kereta tertungak rm5k ( hampir 10 bulan ).. minggu lepas kereta sy kena tarik.. dan akan dilelong dalam masa terdekat… saya nak tanya kalau katakan sy diistihar muflis adakah isteri sy akan terlibat? kalau dikatakan brg rumah akan disita adakah semua barang? sebab xsemua brg milik saya sbb barang perabot milik tuan rumah and isteri saya… dan isteri sy duduk rumah sewa sekarang 2 tahun sebelum kawin dgn saya… dan semua perabot adalah hak isteri saya…adakah brg2 itu akan disita juga? adakah memberi kesan kepada loan kereta isteri saya walaupon tidak ada kena mengena dengan saya semasa isteri sy membuat loan kereta.

    January 12, 2015, 7:12 am
    • Ismail N Reply

      Suami isteri ada separate legal entity. Maka hak/harta isteri milik dia dan tidak boleh diganggu oleh mana-mana pihak.

      January 27, 2015, 6:06 am
  • calvinO Reply

    hello encik,saya ingin mengajukan soalan berkaitan loan kereta yang sudah lama tertunggak. loan ni tergantung dulu masa tahun 2006 kerana ada masalah kewangan. so,kereta kena tarik. balance last loan tu rm13. bila chek balik tahun ni nak settle loan tu. jumlah dia accumulated kepada 21k. so selepas settle loan tu,adakah hak kita ke atas kereta tu atau kita just bayar percuma saja amount tu kepeda pihak bank. apa tindakan yang sewajarnya dan perlu diambil. minta pandangan and nasihat dari encik. tq in advance..

    January 9, 2015, 12:40 pm
    • Ismail N Reply

      Anda perlu periksa dengan bank. Adakah kereta itu telah dilelong atau masih bersama bank, etc. Nilai mungkin naik atas sebab feadah, kos perundangan dsb.

      January 11, 2015, 8:46 am
      • calvinO Reply

        emm,kalau kreta tu masih ada? masih ada kah hak kita ke atas kereta tersebut dan bagaimana pulak klau kreta tu dah takda? anyway,terima kasih sebab sudi bagi nasihat..

        January 11, 2015, 3:22 pm
        • Ismail N Reply

          Bergantung kepada agreement jual beli kereta. By right, bank ada hak utk simpan kereta kerana kontrak telah tamat akibat pemecahan kontrak (kegagalan membayar balik pinjaman). Namun, ia mungkin berbeza di setiap bank. Saya kurang pasti.
          Sebaiknya, berhubung dengan bank untuk mengetahui samada kereta dikembalikan jika tuntutan telah dilunaskan. Terima kasih.

          January 12, 2015, 6:48 am
  • yazid Reply

    Salam, saya dah dihubungi oleh ‘2’ orang, dikatakan seorang dari nahagian logistik, mahkamah dan seorang sebagai peguam. Yang dari mahkamah dia mengatakan hendak menghantar notis wss. Adakah benar mahkamah akan hantar wss secara terus kepada peminjam? tq

    January 5, 2015, 5:45 am
    • Ismail N Reply

      Ada kemungkinan ia bailiff dari mahkamah. Namun, untuk lebih selamat dan elakkan penipuan, cuba dapatkan maklumat dari mereka (nama etc) dan hubungi pihak mahkamah untuk pengesahan.

      January 6, 2015, 3:16 am
      • yazid Reply

        terima kasih kerana reply, itu yang saya cuba saya dapatkan dari pemanggil tersebut, hanya memeprkenalkan diri dgb mentebut nama bahagian logistik dan bukan sebagai bailif mahkamah. Dalam beberapa forum, taktik yang sama digunakan oleh debt collector yang cuba menyamar sebagai wakil mahkamah, lawyer dan wakil dari bank.

        January 6, 2015, 3:48 am
        • Ismail N Reply

          Kalau DC biasalah mereka buat begitu. Ia adalah kerana either mereka tak tahu alamat anda atau mereka tak pasti lagi alamat anda. Once, mereka tahu, selalu lah mereka datang dan hassle anda. Saya boleh assume yg ini bukannya pinjaman rumah kan?

          January 6, 2015, 3:55 am
  • ani Reply

    As salam tuan. Saya ada 3 saman. Satu dr singer sehingga tahap nk kuar waran tangkap. Kedua court. Ketiga cimb bank sbb kereta kancil lama dulu. Saya nk join akpk tapi persoalan saya…masih boleh ke saya buat pinjaman perumahan kerajaan. Suami saya nk beli rumah tp nk guna pinjaman perumahan kerajaan atas nama saya. Tolonglah saya. Saya buntu…

    January 2, 2015, 11:57 am
    • Ismail N Reply

      Saya tak pasti hal itu. Tapi setahu saya, once anda mohon bantuan APKP, anda tak boleh buat apa-apa pinjaman atau guna kad kredit lagi sehingga semua hutang telah dilunaskan.

      January 4, 2015, 6:53 am
  • Nordina Reply

    As’salam..sy ingin btnya jika kita mohon penjadualan semula hutang dgn pkhidmatan AKPK..Adakah setiap permohonan itu bank yg kita hutang boleh tolak@tidak terima? Hutang sy melebihi 30k tp belum istihar bankrup..

    December 31, 2014, 5:09 pm
    • Ismail N Reply

      Anda perlu kemukan semua maklumat pada mereka secara jujur. Semua hutang2 dikumpul dan anda cuma perlu bayar bulanan pada mereka (APKP) shj. Mohon nasihat lanjut dari mereka. Terima kasih.

      January 4, 2015, 6:47 am
  • Nadira Reply

    Salam, En Ismail. Saya terima surat tuntuntan bayaran sebanyak RM30k++ untuk pinjaman pembelian kereta dari sebuah syarikat guaman yang mewaliki sebuah bank. Pinjaman dibuat sebelum tahun 2000. Kereta dibeli oleh abang saya tetapi mengguna nama saya untuk membuat pinjaman. Pada 1999 kereta disita pihak Polis atas kesalahan yang dilakukan oleh abang saya. Tidak lama selepas itu kes abang saya ditutup menggunakan khidmat peguam tetapi kereta tidak dipulangkan. Saya tidak tahu apa yang terjadi pada kereta itu. Saya dimaklumkan oleh Peguam yang saya tidak lagi perlu membuat apa2 bayaran kepada bank. Namun saya tidak lagi menyimpan dokumen yang berkaitan. Berdasarkan keterangan di atas, boleh kah pihak bank membuat tuntutan dan selepas 14 tahun? Untuk pengetahuan En Ismail, pihak bank tiada membuat apap2 tuntutan bayaran selama 14 tahun ini. Saya terima surat dari syarikat guaman seminggu yang lepas. Harap En Ismail dapat menolong. Terima kasih.

    December 19, 2014, 2:20 am
    • Ismail N Reply

      W’salam Nadira,

      Berdasarkan fakta yg tuan berikan, kes tersebut telah time-barred, iaitu hak pihak bank utk menuntut telah lama luput. Walau bagaimanapun, ia bergantung kepada hujahan dan dokumen yg dipegang oleh pihak bank. Mungkin juga pihak bank sedang memancing tuan utk mengakui tuntutan tersebut. Anda boleh tidak mengendahkan surat guaman tersebut dan tunggu tindakan selanjutnya. Sekiranya anda bercadang utk membantah secara bertulis kepada pihak bank, sebaiknya gunakan khidmat peguam.

      December 24, 2014, 9:23 am
  • Akma Reply

    Salam, En.Ismail merujuk kepada post anda Tentang Saman dari Bank, mengenai Hire Purchase bangking litigation. Sekira nya kita sudah mendapatkan setellement dengan pihak bank mengenai membayaran secaran bulanan seperti biasa dan bank telah bersetuju. bagaimana dengan status tindakan mahkamah tersebut kerana menurut pihak bank tindakan tersebut dikira sebagai status KIV dahulu. kerana pihak kami (defendan) tidak memasukkan kehadiran atas nasihat peguamcara plaintif. terima kasih

    December 17, 2014, 3:56 am
    • Ismail N Reply

      W’salam Akma,

      Sepanjang pengetahuan saya, pihak bank memang boleh KIV kes tersebut (mendapatkan penangguhan daripada Mahkamah) sehinggalah mereka berpuas hati dgn pembayaran yang dibuat oleh pihak tuan. Biasanya, sesuatu Saman itu boleh bertahan selama 1 tahun dari tarikh ia difailkan. Walau bagaimanapun, ia juga bergantung kepada pihak Mahkamah. Sekiranya tuan tidak mematuhi ansuran yang dipersetujui, pihak Bank boleh mendapatkan Penghakiman daripada Mahkamah.

      December 24, 2014, 9:21 am
  • aerry Reply

    Salam En Ismail,

    Saya adalah masalah/gagal untuk membuat bayaran balik hutang kad kredit yang berjumlah hampir RM7K.

    Last payment yang saya buat pada June 2014 dan sehingga sekarang saya tak buat apa2 payment kepada pihak bank semenjak june 2014.

    Saya menghadapi masalah keluarga yang teruk,sebab itu saya gagal membuat bayaran minimum kepada pihak bank tiap2 bulan.

    Semalam saya terima call dari pihak lawyer bank yang mengatakan, nama saya akan dihantar kepada Bank Negara esok untuk disenarai hitamkan.

    Pihak lawyer ada juga memberitahu saya, sekiranya saman dikeluarkan keatas saya, semua akaun bank yang saya ada akan dibekukan termasuk akaun gaji saya sekarang ini. Benarkah?

    Soalan saya:

    1. Bolehkah pihak bank membekukan semua akaun yang saya ada walaupun berlainan bank?

    2. Apa yang patut saya lakukan setelah menerima call dari pihak lawyer bank?

    3. Dalam situasi saya sekarang ini. Apa yang boleh saya lakukan untuk mengelakkan nama saya disenarai hitamkan oleh Bank Negara.

    Mohon diperjelaskan.

    Terima Kasih dari saya.

    December 15, 2014, 10:21 am
    • Ismail N Reply

      Saya kurang pasti apa yg pihak bank blh lakukan skrg tapi rasanya bank A tiada kuasa ke atas akaun di bank B, kecuali jika bank A mendapat Perintah dari mahkamah yang membenarkan mereka berbuat demikian atau jika tuan diisytiharkan bankrap maka pihak Insolvensi mempunyai kuasa terhadap kesemua akaun bank tuan.

      Sebaiknya tuan pergi ke cawangan bank yg berdekatan & berbincang dgn pegawai bank yang bertugas mengenai cara utk penjadualan semula hutang, jika boleh. Mereka jg boleh menasihatkan tuan mengenai cara terbaik utk mengelakkan nama tuan disenarai-hitamkan. Sekiranya tuan ada menerima surat/notis dari bank, hubungi pegawai yang namanya tertera dlm notis tersebut. Kekadang yang talipon tu bukannya lawyer, tapi pihak debt collector.

      December 16, 2014, 3:46 am
  • ai Reply

    Salam…en ismail,pertanyaan sy sdh buat full settlement dgn bank pd 05/11/2014,nama didlm bank negara masih lg tak clear,jd sy brhubungan dgn pegawai bank,pegawai bank memberitahu sy..awk kna pergi bank negara utk clearkn nama,jd sy pun pergilh bank negara,pegawai bank negara bagitahu..itu adalah hak bank utk clearkn nama awk didalam sistem online bank negara dorg ade authority..utk pgthuan pd tiap2 10 hribln tiap2 bln bank akn mengupdated setiap nama2 yg sdh membuat full settlement..pegawai bank negara bagitahu..jd sy konfius pegawai bank ckp lain..pegawai bank negara ckp lain..tlg bg sy pendapat tkasih..

    December 10, 2014, 12:51 pm
    • Ismail N Reply

      Saya tak pasti samada kita perlu ke Bank Negara utk kasi clear nama dari blacklist sbb bank2 merujuk pada CTOS dan CCRIS utk maklumat kewangan anda.

      Namun pegawai bank negara itu betul bila dia kata ianya HAK Bank yg blacklistkan anda utk kasi celar nama. Cuma maksud hak ialah tugas mereka utk inform CTOS atau CCRIS.

      Utk lebih segera, minta bank keluarkan release letter yg menyatakan anda sudah buat full settlement dan berikan salinan pada CTOS dan CCRIS.

      December 11, 2014, 12:58 am
  • Brader Zol Reply

    Asking for your opinion.

    Saya telah membuat full settlement on my loan (last Year May 2013). Baru-baru ini saya sering diganggu oleh “Debt Collector” yang mewakili bank tersebut yang mengatakan saya masih lagi berhutang dgn bank. DC tu call minta pengesahan I.D untuk proceed ke seterusnya. Tapi saya tak bagi no I.C & tanya balik untuk apa you minta no I.C. Saya terus push DC tu sampai dia bengang & letak telephone. The next day saya terus call pihak Bank (Retail Consumer Recovery) untuk buat aduan. Sekarang saya masih belum menerima apa-apa respon terhadap perkara ini (Masuk 3 hari dah). Very slow lah bank ni. Yang si DC ni pulak tak habis-habis dok ganggu saya lagi kat office. Mohon pandangan Bro ada tak cara nak buat aduan perkara ni. Thank You.

    December 3, 2014, 7:28 am
    • Ismail N Reply

      Jika u sudah buat settlement, then berhubung dgn pihak utk penjelasan dan kalau boleh minta mereka keluarkan ‘release letter’ (kalau belum ada). Simply ignore DC sbb mrk tak ada power to force u to make any payment. Kuasa itu di tangan court. Do not answer their call dan kalau mrk ganggu, minta bantuan pihak berkuasa.

      December 3, 2014, 9:28 am
  • Sha Reply

    Hi encik ismail,
    Ade beberapa pertanyaan:
    Sy ade htang dgn peminjam wang berlesen dan syrikat telco.
    Sy nak settlekan hutang sme tu tapi dorg boleh kuakan release letter on the spot ke kena tggu? Pastu macamana nak tahu kalau ade hutang laen sebab dlm ctos hanya ada dua dan dua hutang tu bukan dr bank.
    Mohom pencerahan.. sy konfius
    Terima kasih..

    November 12, 2014, 5:36 pm
    • Sha Reply

      Lagi satu bank boleh kuakn release letter pd hri yg sama?

      November 13, 2014, 3:48 am
      • Ismail N Reply

        Jangkamasa pengeluaran release letter bergantung kpd maklumat yg terdapat dlm sistem syarikat/bank. Tuan kena tanya pegawai yg berkenaan utk kepastian.
        Utk mengetahui tentang hutang2 lain, tuan blh lah dptkan laporan kredit (CCRIS) di Bank Negara (bawa IC & isi borang).

        November 13, 2014, 6:12 am
  • Angah Reply

    Saya nak tanya, adik saya baru2 ini ada terima saman pengendorsan tuntutan dari mahkamah berkaitan sewa beli kereta..jika penerima tidak dapat hadir ke mahkamah boleh ke dia menghantar wakil bagi pihak dirinya?

    October 29, 2014, 7:13 am
    • Ismail N Reply

      Jika anda pembelaan yg mahu dibuat, maka anda perlu lantik peguam bagi mewakili anda. Jika ia straight forward kes gagal membayar hire-purchase, maka kes itu boleh didengar ex-parte (tanpa kehadiran anda). Penghakiman akan diberikan dan pihak yg menyaman anda akan cuba mendapatkan penguatkuasaan selepas itu. Amnya, mmg lebih baik datang sendiri utk merayu pada mahkamah soal pembayaran balik hutang/pinjaman.

      October 30, 2014, 12:32 am
      • Angah Reply

        Apa maksud “merekodkan kehadiran” dalam surat pengendorsan tuntutan tu? Adakah kena datang ke court untuk rekodkan saja kehadiran kita atau kena dtg untuk sebutan tarikh penghakiman?
        Lagi satu dlm surat tuntutan itu no pendaftaran kereta yg tercatat adalah berlainan dgn no pendaftaran kereta yg sebenar. Adakah saman itu dikira valid?

        October 30, 2014, 2:12 am
  • Takut Reply

    Saya ada soalan.Baru2 ni saya search nama ibu saya dalam internet.Dan mendapati ibu saya telah bankrap.Tapi saya tak pasti sama ada tahun 2008 atau pun baru baru ini tapi tarikhnyasama sept 2008 dan sept 2014.Boleh kah saya membayar hutang ibu saya tanpa pengetahuanyya.Dan bolehkah ibu saya masuk penjara?.Sekiranya sudah 6 tahun ibu saya bangkrap berapa total perlu saya bayar ?Dan adakah ini meberi effect epf ibu saya?

    October 13, 2014, 7:01 pm
  • norhisham hamid Reply

    adakah syarikat kredit utk kereta dan bank prosedurenya sama, sy berhutang dgn sykt kredit utk kereta, tak mampu bayar hampir 1 tahun sebab tidak bekerja kerana sakit. ada org menelefon sy mengatakan yg dia lawyer yg di lantik sykt kredit. menyuruh sy membayar @ memulangkan semula kereta. sekiranya gagal membuat apa-apa tindakan, satu saman akan di keluarkan ke atas sy. katanya lg, cara sykt kredit tk sama dengan bank kerana mereka adalah persendirian. apakah sy perlu pergi ke mahkamah sekiranya sy tidak membayar atau memulangkan kembali kereta yg mereka tuntut. apakah kesannya pada sy sekiranya sy di saman. sy ingin membayar hutang kereta tu tp secara ansuran kerana sekarang ini sy baru sahaja bekerja.

    October 13, 2014, 3:13 am
    • Ismail N Reply

      Saya tidak pasti berkenaan prosedur mrk samada sama atau tidak dgn bank. Ia jg bergantung kpd peratus pinjaman yg telah dibyr, jenis pinjaman (Islamic/Conventional), terma perjanjian, dll. Biasanya, firma guaman tidak membuat panggilan telefon utk menuntut hutang sekiranya mereka telah diberi arahan utk mengeluarkan saman. Ertinya, anda masih blh berunding dgn cwgn bank yang berdekatan. Sekiranya anda disaman dan Penghakiman dikeluarkan, kereta boleh ditarik dan anda kena membayar keseluruhan pinjaman. Sekiranya baki pinjaman melebihi RM30 ribu, anda jg blh dibankrapkan.

      October 14, 2014, 1:31 am
    • Abu Ammar Reply

      Assalamualaikum Tuan norhisham hamid. Loan kereta dengan syarikat kredit dan Bank adalah dikawal selia oleh Akta Sewa Beli 1967 dan prosedur undang undangnya adalah sama. Sila rujuk https://ceritahutangbankdananda.wordpress.com/2014/10/15/prosedur-tindakan-undang-undang-pinjaman-kereta-sewa-beli-bahagian-1/ untuk pemahaman lanjut. Check juga bahagian dua dan seterusnya sampai cerita sambung bayar.

      November 13, 2014, 9:02 am
  • Isabelle Reply

    Assalammualaikum tuan..sy ingin bertanya..baru2 ini sy baru terima surat dr peguam yg mewakili bank di mana sy membuat pinjaman pembelian kereta.surat trsebut ialah Notis Kebankrapan.tarikh sebutan mahkamah adalah pada 10/11/2014..sekiranya sy pg ke bank utk membuat rundingan pembayaran pinjaman sebelum tarikh sebutan kes masih boleh ke?atau saya tiada pilihan selain menunggu utk diisytihar bankrap?

    October 12, 2014, 10:40 pm
    • Ismail N Reply

      W’salam,

      Sebaiknya anda segera berhubung dgn pihak bank dahulu kerana selalunya bank lebih suka terima byrn dr penghutang drpd mengisytiharkan mrk muflis. Sekiranya anda memerlukan masa utk mengumpul wang tersebut, anda blh minta lanjutan masa/tarikh sebutan baru dpd pihak mahkamah.

      October 14, 2014, 1:28 am
  • asma Reply

    salam sye ingin meminta pndpt….dlu sye de
    beli kereta kncil 2nd….sye smpt pkai selame
    2 thn…n sye xmmpu sye pulangkn smule
    kereta2….mslh kereta da selesai….skg tmbul
    masalah kne byr 1k sbgai upah
    peguam….jike sye xbyr dia kate akn kenakn
    JDS pd sye…..slame stahun sye bru hnya
    byr rm100….mknenya ade bal
    rm900…..harap mbantu…..

    October 1, 2014, 6:09 am
    • Ismail N Reply

      W’salam,

      Upah peguam bank ke tu? Kos guaman? Jika ya, ia perlu di jelaskan oleh anda juga. Minta bank kalau boleh terima ansuran bulanan yang berpatutan.

      October 3, 2014, 6:56 am
      • asma Reply

        aah kos guaman….dia ada kol ckp klu xbyr dia ugut laa nk dtg uma tngkap gmbr uma….pas2 akn saman saya….sya bli kereta nie mlalui kredit bkn mlalui bank….dlu mase ambk kereta dia ada ckp klu xbyr name saya akn blcklist…..tpi saya xmampu so xkisah la blcklist…..tpi dia nak juga duit 1k tu….so skg nk taw klu xbyr duit tu mcm mane??

        October 3, 2014, 3:31 pm
        • Ismail N Reply

          Hmmm.. bunyi mcm agensi pungut hutang sahaja ni. Bank biasanya tak main ugut-ugut. Depa bagi notis atau saman sahaja.
          Cuba hubungi bank dan dapatkan penjelasan dari mereka. Jika agensi pengutip hutang, ada had dan batas yang mereka perlu patuhi. Mereka boleh hubungi penghutang untuk minta hutang bagi pihak bank jika ada. Namun tidak lebih dari itu.

          October 7, 2014, 6:09 am
  • fizol Reply

    Salam, saya ada msalah dnganpnjaman pribadi CIMB dan Easy RHB. Hr ini sya ada dpat msej dr CIMB dan mnyatakan bgini, PERINGATAN TERAKHIR! Anda dinasihatkan mmbuat byaran pnjman HR INI dikaunter/CDM CIMB sblum pkul 4pm, jika tidak TINDAKAN UNDANG@ akn diambil.

    Jadi sya rsa buntu dan mrasa tkut, jd sya tdk thu apa yg perlu di buat. Dhulu sya tiada msalah dngan gji, ttpi skrang gji sya brkurangan krana sdah tkar deprtment dan bkerja normal. Wat pngetahuan saudra, hnya sya seorang yg mnanggung fmly, istri tdak bkrja. tanggungan brtmbah, jdi sya phon bntuan nsihat dri saudra. sekian trima kasih..

    September 30, 2014, 6:24 am
    • Ismail N Reply

      Salam Fizol,

      Masaalah hutang jika tidak dapat diselesaikan sememangnya akan menghantui kita. Mau tidak mahu anda terpaksa cari jalan untuk menyelesaikannya.
      Mungkin anda boleh minta bantuan dari http://www.akpk.org.my/ atau
      berjumpa dengan pihak CIMB dan RHB bagi re-schedule semua pinjaman anda.
      Proses perundangan akan mengambil masa yang agak lama juga sebelum mereka cuba enforce penghakiman pada anda. Oleh itu, anda ada masa untuk perbaiki hak kewangan utk membayar kembali hutang. Cuma bila makin lama ia akan menjadi bertambah akibat dari faedah pinjaman dan kos tuntutan yang dicaj terhadap anda.

      October 1, 2014, 12:55 am
      • fizol Reply

        trima kasih ats nasihat trsebut.. yup, prkara ini mnghantui sya, dan sya akui ksilapan sya mrancang duit pnjaman itu kurang baik..tp smlm phak bnk ada nyatakan phak ketiga akn hbungi sya, bleh sya thu phak ktiga itu macam mana? saya kurang jlas dngn pnerangan pegawai trsebut smlam

        October 1, 2014, 1:19 am
        • Ismail N Reply

          Biasanya pihak ketiga itu adalah agensi/syarikat mengutip hutang (debt collector). Ini berlaku bila bank gagal mencari anda untuk menjelaskan hutang dan debt collector ditugaskan mencari anda. Sebaiknya elakkan beri alamat anda bila berunding dengan mereka. 😀

          October 3, 2014, 6:38 am
          • fizol

            ok, baiklah..itu untk tjuan kselamatan lah kiranya.. skiranya sya mmbyar bil sbnyak 2 bulan, mka phak ketiga tdak brunding dngan sya kan? dan bkan kah phak bank akan mmberi alamat saya pada mreka? phak ktiga ni, sperti orang luar dan bkan org bank, sbb prnah bca ada org dtg rumah dan ugut untuk mlakukan ssuatu, jadi sya pohon pncerahan mengenai hal ini.

            October 3, 2014, 7:20 am
    • Eli Reply

      Saya pinjam dari RHB je. So far dalam 4-5 bulan kebelakangan ni banyak hal, so saya bayar balik loan dalam rm200 tetiap bulan, masa sesak sangat saya mampu bayar rm100 je (sepatutnya rm280) tapi mrk asik call cakap saya skip bayar 2 bulan… Saya agak stress la bila mrk cakap tak dapat nak hubungi saya, terus dorang hantar faks ke pejabat.

      Bukan tak nak bayar, dah explain berkali2 dah, tapi mrk tetap suruh saya cari duit bayar waktu tu jugak, macam tadi… pukul 12 sy call, sebelum pukul 5 petang jugak mrk minta sy bayar. katanya surat saman semua dah siap buat, tunggu sy bayar je untuk mrk tidak teruskan tindakan…

      mrk juga cakap ada hak untuk freeze semua akaun yang saya ada, termasuk pinjaman. boleh ke mrk berbuat begitu?

      October 14, 2014, 8:19 am
      • Eli Reply

        Dengan nak tanya juga, RHB tu sy ada hutang 2 account personal loan, satu rm3k, satu lagi rm7k… Boleh ke dalam masa kurang dari setahun segala caj akan bertambah untuk jadi rm30k untuk senang mrk ambil tindakan mahkamah ke atas sy?

        sebab sy dah berkali2 explain termasuk dengan pihak bank, yg saya akan tetap bayar seperti yg sy bayar (max rm200) sehingga hujung tahun ni (sebab tahun depan sy mampu bayar penuh utk kedua-dua akaun), tapi mrk tetap jugak call sy tiap2 minggu suruh selesaikan minimum rm400 dalam masa satu hari (nak cover 2 bulan tunggakan tu, rm200 bagi setiap akaun)

        October 14, 2014, 8:51 am
      • Ismail N Reply

        Hi Eli,
        Kalau akaun RHB anda yang lain mungkin mereka boleh. Ia bergantung dengan terma perjanjian loan anda itu.
        Cuma kalau akaun anda di bank lain, mereka tak boleh kacau tanpa perintah mahkamah.

        October 15, 2014, 6:50 am
    • Abu Ammar Reply

      Tuan fizol, untuk meredakan keresahan serba sedikit, ketahuilah proses tindakan undang undang disini: https://ceritahutangbankdananda.wordpress.com/2014/08/12/proses-tindakan-undang-undang-pinjaman-peribadipersendirian-bahagian-1/ Semuga boleh membantu….

      November 13, 2014, 9:07 am
  • ABU Reply

    Salam.Saya mendapat surat saman untuk hadir ke mahkamah kerana saya tidak membayar hampir 9 bulan hutang kad kredit sejumlah rm20k .pada masa yang sama saya dalam proses untuk menjual rumah.adakah urusan jual beli rumah akan terganggu jika saya gagal menjelaskan hutang dalam tempoh tersebut? tq

    September 29, 2014, 1:41 pm
    • Ismail N Reply

      W’salam,

      Jika bank telah mendapat judgement/penghakiman dan tahu mengenai rumah anda, maka mereka boleh bertindak untuk enforce penghakiman tersebut dengan memohon mahkamah untuk menjual rumah anda bagi mendapatkan kembali wang yang dihutang. Selalunya tanah anda akan di kaveat terlebih dahulu dan ini boleh diperiksa di Pejabat Tanah.

      September 29, 2014, 11:13 pm
      • ABU Reply

        Thanks for the info..saya amat hargai

        September 30, 2014, 6:58 am
  • liam Reply

    Assalamualaikum..

    Saya ingin meminta pendapat tuan…
    Ayah saya telah meninggal dunia. Dia ada hutang kredit kad 3000++ dan insurans 25k dengan Ambank. Setelah tuntutan insurans dibuat, orang yang menguruskan insurans memeberitahu, insurans akan diberikan setelah hutang kredit kad dipotong. ibu saya telah menerima bayaran dari ambank sebanyak 22000++. bermakna mereka telah pon hutang kredit kad ayah saya. tetapi sebulan kemudian , pihak ambank menghantar surat amaran masih mengatakan hutang tersebut belum dibayar dan telah menyerahkan kes tersebut kepada debt collector. setalah sya menghubungi pegawai yang menguruskan insurans tersebut memberitahu, dia baru saja membayar hutang tersebut. tetapi di bahagian debt collector masih lagi mengatakan tiada bayran. kenapa mereka tak boleh berkomunikasi sesama sendiri bagi menyelesaikan masalh ni, saya pun tak tahu. sekarang, debt collector masih juga mahu saya membayar hutang tersebut dan berjanji akan memulangkan wang tersebut apabila menerima bayaran dari pegawai yang menguruskan insurans tu atau saya akan dikenakan tindakan undang2. pada pendapat tuan, perlukan saya membyar juga hutang tersebut? saya risau telah ditipu oleh kedua2 orang ni. bukti yang ada pada sya, adalah transaction bayaran insurans 22000++ dari ambank ke akaun ibu sya. apa yang perlu saya lakukan?

    September 28, 2014, 6:37 am
    • Ismail N Reply

      W’salam,

      Anda perlu pergi ke Bank untuk menguruskan hal ini. Of course debt collector akan berdegil sbb ianya punca pendapatan mereka. Namun, bila anda telah lapurkan hal ini dengan bank, maka anda boleh ignore debt collector tersebut. Jangan bayar mereka ya sbb wang insuran telah dipotong utk tujuan tersebut. Plus, hutang bapa anda sepatutnya tidak berpindah kepada anda atau ibu anda.

      September 29, 2014, 1:22 am
  • fimie Reply

    Assalam..sy ada terima notis dr bank..surat berwarna merah..meminta agar saya melangsaikan hutang sebnyak rm2606 cash..kalau saya tidak dpt menjelaskan amaun tersebut pihak bank ingin menyita dan letakkan sy dibwh status bankrup..dan segala urusan mahkamah sglnya saya kena tnggung kosnya..bgaimana harus sy buat..sy xda cash sebnyak tu..hrp dpt memberi pandangan

    September 25, 2014, 3:49 am
    • Ismail N Reply

      W’salam Fimie,

      Jika hutang cuma RM 2606, tindakan bankrupt tidak boleh dikenakan terhadap anda.
      Cuma mohon dari bank agar hutang di re-schedule kembali ikut kemampuan anda atau mohon bantuan dari Agensi Kaunseling Dan Pengurusan Kredit (AKPK)

      September 26, 2014, 7:53 am
      • fimie Reply

        Ooo..cmtu..tp sy pegi bank untuk kurgkan byran..tp diorg ckp kna byr setgh dlm msa 1hari..klu tdk surat saman akn dikeluarkan..1ribu lebih nak byr dlm msa 1 hari mmg sush la..slalunya apa diorg akn buat..sebab dia ada ckp skrg dah xmasuk mahkamah..trus2 decide saya yg bersalah..n akn jd kn hutang sy dgn angka yg sy hutang..diorng akn buat smpai sy bankrup,pembekuan akaun dan penyitaan..bagaimana harus sy buat sekarang..kalau pegi akpk apa diorg akn tlg utk kta?

        October 6, 2014, 4:09 pm
        • Ismail N Reply

          Bagi saya bank pun tidak suka saman orang. Kebanyakkan lah.
          Apa yang mereka dapat ialah penghakiman dan penghakiman ini perlu dikuatkuasakan mengikut kebenaran mahkamah. Ia ada banyak syarat dan mengambil masa.
          Jika anda tidak mampu bayar keseluruhannya, maka mohon kepada hakim agar bayaran ansuran mengikut kemampuan anda dikenakan.
          Akpk boleh bantu juga dalam hal ini. Sebaiknya anda pergi ke pejabat mereka untuk maklumat lanjut.

          October 7, 2014, 6:47 am
          • fimie

            Ooo mcm tu..maaf yer..sy nak tny lg..en ada ckp psl mahkamah..mengikut apa yg dikta oleh pihak bank sekiranya saman dikeluarkan..sy xperlu nek mahkamah dah skrg..pihak bank akn kra sy mmg bersalah..dan akn di bangkrup kan/penyitaan..dan pihak bank akan saman keseluruhan bayaran yg saya pinjam..bkn saman yg 2ribu lbh tu..betil ke ape diorg ckp..ker sekadar ugut saya?

            October 9, 2014, 5:51 pm
          • Ismail N

            Anda pasti anda berhubung dengan pihak bank atau agensi kutipan hutang?
            Apa-apa pun, tindakan bank adalah berbeza dari setiap bank mengikut polisi masing-masing. Saya tidak boleh jangkakan apa yang mereka akan buat.
            Namun, untuk tindakan bankrupsi, amaun yang dihutang hendaklah tidak kurang dari RM30,000.
            Penyitaan boleh dibuat juga, namum bank hendaklah pasti alamat si penghutang dan harta di dalamnya milik si penghutang. Biasanya sitaan di buat pada premis perniagaan, namun ada juga pada premis peribadi. Macam saya katakan tadi bergantung pada polisi bank. Sejauh mana mereka mahu ambil tindakan terhadap anda. Ada juga yang ambil jalan mudah dan tutup fail anda di bawah NPL dan minta agensi kutip seberapa banyak yang boleh dari anda.

            October 14, 2014, 1:00 am
  • anip hang Reply

    Salam bro. Saya nak tanya sikit la. Saya ada bagi orang sambung bayar kereta dan dapat tahu die ade buat tunggakan 3 bln dan hampir kene tarik jadi saya terpaksa ambil balik kereta dan langsaikan tunggakan semua sekali. Tapi lepas tu bila saya nak apply personal loan memang xdpt. So nak mintak opinion bro ape yg patut saye buat untuk clearkan nama saya balik.

    September 22, 2014, 3:40 am
    • Ismail N Reply

      W’salam Anip,

      Anda tanya kembali pada pegawai bank yang uruskan pinjaman anda itu. Bisanya mereka tahu tu sbb pinjaman ditahan dan bank mana yang blacklist anda. Pergi ke bank berkenaan dan jika ada tunggakan, sila jelaskan dan minta mereka buat “release letter” utk anda. Bawa surat itu ke bank yang anda mahu buat pinjaman personal loan itu utk sahkan yang anda tidak ada masaalah kewangan lagi.

      September 26, 2014, 6:56 am
  • zuar Reply

    Saya telah di istihar bankrap…. semasa saya di istihar bankrap saya telah pon berada di luar negara utk cari duit byr segala hutang.lagi 2 thn dpt kumpul rm500k…. masalahnya nak balik malaysia nanti passport dah mati… so kene g renewpassport kat kedutaan atau mohon pas perjalanan kecemasan..mengikut akta bankrap seseorg tidak boleh pergi ke luar negara jika telah di declare bankrap..saya telah berada di oversea sebelum lg di declare bankrap… boleh ke apply pas perjalanan kecemasan atau renew passport utk balik ke malaysia?nanti kalau dah sampai airport ada kah saya akan di tahan kerana melanggar arahan insolvensi utk tidak keluar negara?sedangkan sy pg obesea before declare bangkrap…. pening kepala..ingat sampai malaysia nak byr terus loan yg menyusahkan tu….

    September 10, 2014, 3:20 pm
    • Ismail N Reply

      Hi Zuar,

      Hubungi pihak insolvensi dan kedutaan Malaysia. Rasanya tak ada masaalah itu. Mungkin ada beberapa dokumen perlu diisi dan disahkan. Insya-allah, anda boleh pulang ke tanah air.

      September 12, 2014, 10:09 am
      • zuar Reply

        Owh boleh balik ok lah…saya ingat kan tak boleh balik sebab immi malaysia x boleh nak kuarkan passport sementara utk org bankrap…. senang sikit hati.terima kasih ya.

        September 15, 2014, 9:11 am
  • Freddy Khoo Reply

    I’m actually planning to apply for a personal loan and came across your website. Thanks! This article is very informative. Can you recommend a good online personal loan calculator aside from this one:

    http://www.imoney.my/personal-loan

    September 10, 2014, 3:59 am
  • Freddy Khoo Reply

    I’m actually planning to apply for one for an upcoming business. 🙂 Thanks! Your article is very informative. Can you recommend a good online personal loan calculator please? Currently I’m using this one http://www.imoney.my/personal-loan

    September 10, 2014, 3:57 am
    • Ismail N Reply

      Hi Freddy,

      There are many website that provides this type of services such as http://www.calculator.com.my and ringgitplus.com.
      I personally think i-Money is the best. It is easy to navigate and the loading is quite fast.

      September 11, 2014, 6:03 am
  • Caleb Reply

    A personal loan is a common type of loan. It can be very beneficial for those who need help financially. It is important to understand the terms of the loan and how much will be paid back.

    December 17, 2013, 2:35 pm