Tip Dan Panduan Import Dari China

Import dari China

Saya mula tertarik dengan buku panduan oleh Eruwan Gerry yang bertajuk “Import Dari China” selepas bertemu dengan seorang rakan yang berkecimpung dalam perniagaan sebegini. David (bukan nama sebenar) berjaya menjana pendapatan lumayan dari dari bisness ini dan beliau hanyalah lepasan SPM dan pekerja am sahaja sebelum memasuki industri ini.

David terpaksa bergolok-gadai bagi mendapatkan modal permulaan, namun Eruwan Gerry ada tip dan panduan yang baik untuk anda jika mahu memasuki industri ini dengan modal yang lebih kecil.

 MUAT TURUN PANDUAN IMPORT DARI CHINA:

muat turun e-book

Made In China

Jika anda ke Kota Kinabalu Sabah dan membeli barang-barang kraftangan tempatan, jangan terkejut jika saya beritahu anda yang kebanyakkan kraftangan yang anda beli itu dibekalkan oleh David pada peniaga tempatan dan ianya bukan dibuat di Sabah, akan tetapi diimport dari China.

Ya, tuan-tuan dan puan-puan, kraftangan Sabah ialah “made in china” juga!

Kraftangan Sabah

Baju Sabah

Sudah tentu ada juga kraftangan yang dihasilkan oleh SME tempatan, umpamanya Gong dari Kudat, alat-alat permainan tradisional sabah dan sebagainya.

Biasanya mutu kraftangan asli yang “handmade” ini lebih tinggi, tetapi agak mahal berbanding dengan yang diimport dari China.

Hal ini disedari oleh David yang beberapa tahun lalu telah pergi ke negara China dan berunding dengan pengilang-pengilang di sana.

Hasilnya, dia berjaya membawa masuk banyak barangan kraftangan bertemakan Sabah dan menjualnya di Kota Kinabalu dan lain-lain pelusuk negeri Sabah kepada para pelancong-pelancong asing dan tempatan. Mudah bukan?

Import dari China 2
Carta kredit kepada Statista.Com

Atas sebab itulah, buku “Import Dari China” oleh Eruwan Gerry wajar dibaca oleh anda semua, terutama yang berminat dengan bisness PEMBEKALAN.

Ia tidak terhad pada kraftangan sahaja.

Ada seorang rakan saya yang membekalkan barang-barang komputer, alat tulis, pakaian kepada banyak agensi kerajaan.

Semua barangan ini di bawa masuk dari negara China.

MUAT TURUN PANDUAN IMPORT DARI CHINA:

muat turun e-book

Mengapa and perlukan buku tip dan panduan ini?

 1. Maklumat pembekal negara China – Bukan semua peniaga jujur. Apalagi yang kita tidak dikenali dan jauh di negara orang. Hendak membuat carian pun sukar biarpun ada internet dan talian telefon. Dalam bukunya Eruwan Gerry ada memberikan anda beberapa laman web yang memberikan senarai pembekal dari negara China yang boleh anda gunakan untuk mencari pembekal yang paling sesuai untuk barangan yang ingin anda jual.
 2. Pengurusan cukai dan kastam – Rasanya perkara ini ramai yang tidak mahir dan tidak tahu langsung. Urusan import exsport bukan seperti membeli belah di pasaraya atau shopping di luar negara. Pengetahuan mengenai cukai, kastam, pengangkutan, lojistik dan sebagainya perlu ada agar bisness tidak sangkut nanti.
 3. Teknik menghubungi pembekal – Tidak seperti pembekal tempatan yang mudah untuk anda hubungi dan berurusan, pembekal dari negara China ini ada susahnya. Apatah lagi jika bahasa menjadi kekangan buat anda. Pelajari tip dari Eruwan agar anda tidak membuat kesilapan.
 4. Dropshipping – Pelajari teknik Dropshipping dari penulis buku ini. Dropshipping merupakan urusniaga di mana seseorang menjual sesuatu produk walaupun produk tersebut tidak berada di tangan si penjual. Bagus kan bunyinya? Aha.. nak tahu lebih lanjut, sila banyak tip dan panduan import dari China ini.
 5. Banyak lagi.. – Ada banyak lagi maklumat berguna yang boleh dipelajari bagi memulakan perniagaan sebegini. Penat untuk saya taipkan semua di sini. 😀

MUAT TURUN PANDUAN IMPORT DARI CHINA:

muat turun e-book

Oleh itu, bagi mereka yang berminat atau sedang mencari peluang-peluang perniagaan, saya sarankan anda membeli buku panduan ini.

 • Langkah pertama ialah BELI.
 • Kemudian FAHAMI teknik dan cara ia dilakukan.
 • KETIGA – jadi kreatif dan fikirkan apa bisness yang boleh mulakan dengan mengambil kira persekitaran di tempat anda.

Saya sudah pun beri contoh David yang mengambil peluang dari kedudukan KK sebagai bandar pelancongan dan rakan seorang lagi yang punyai banyak kenalan di agensi kerajaan.

Anda bagaimana?

Ada strategi lain.

Mahu buat duit tak?

Apa-apa pun, macam saya katakan tadi, beli dan fahamkan dulu. Ia akan berikan idea dikemudian hari kelak, insya-allah..

5 thoughts on “Tip Dan Panduan Import Dari China

 1. ekonomi china setanding dgn US skrg.. rata2 barang di malaysia semua made in china. mmg xterkejut sbb di pelabuhan saja sudah banyak kontena dr china.

  1. Ekonomi AS sebenarnya dah merundum teruk. Hutang amat banyak sekali. Cuma AS boleh buli negara lain selagi matawang dollar menjadi perantaraan sedunia.

 2. memang sangat setuju China kilang dunia. hampir semua barang Made in China. beli cenderahati dari Mekah pun buatan China. iPhone pun China yang buat….

Comments are closed.