Tanda-Tanda Biasa Kehamilan Di Kalangan Wanita

hamil

Kehamilan bolehlah ditakrifkan sebagai ‘tempoh dari ketika seorang wanita menerima janin (fetus) yang membesar di dalam rahimnya (uterus)’. Dalam kata lain tempoh bayi masih dalam perut ibu sebelum ia lahir di muka bumi ini. Artikel ini akan melihat tanda-tanda biasa kehamilan di kalangan wanita.

Kelewatan datangnya haid adalah tanda yang paling biasa bagi kehamilan.

Tanda-Tanda Kehamilan

Walau bagaimanapun pelbagai sebab lain seperti tekanan, penyakit, dan turun naik berat badan dan lain-lain faktor juga boleh menyebabkan hal ini berlaku.

Kelewatan haid biasanya juga boleh menjadi tanda-tanda sindrom ovari polisistik, keadaan di mana tempoh yang boleh berlaku bulan selain. Oleh itu seseorang perlu melihat bukan mengkaji gejala-gejala lain untuk mengesahkan kehamilan.

>> MUAT TURUN E-Book: Panduan Mudah Hamil

Satu lagi tanda-tanda penting kehamilan adalah perubahan dalam saiz dan rasa payudara selepas ‘penerimaan janin‘ (conception). Buah dada mula membesar dan bersedia untuk tujuan penyusuan dan terdapat juga yang wanita mendakwa bahawa dada menjadi sensitif dan mereka mengalami sensasi yang sangat terasa tapi sekali sekala.

Satu lagi gejala yang paling biasa yang berkait dengan tanda-tanda biasa kehamilan di kalangan wanita adalah rasa loya dan muntah.

Ini juga dikenali sebagai demam pagi (morning sickness). Perasaan sakit juga  dialami oleh kebanyakan wanita dari minggu kelima dan keenam kehamilan. The morning sickness boleh bermula seawal 2 minggu pertama kehamilan. Tahap loya dan muntah adalah berbeza dari seorang ke seorang wanita.

Biasanya gejala ini boleh hilang selepas tempoh 3 hingga 4 bulan.

Dalam pada itu, kebanyakan wanita yang hamil akan mengalami rasa keletihan dan kelesuan.

Kerap Buang Air Ialah Ciri Biasa Wanita Hamil

Kerap membuang air kecil juga merupakan ciri biasa di kalangan wanita hamil dalam masa 2-3 minggu selepas ‘conception‘. Ini adalah disebabkan oleh pengurangan dalam saiz pundi kencing. Perubahan drastik dalam deria rasa dan bau juga akan menyebabkan keinginan untuk memakan makanan tertentu atau mengidam. Ibu-ibu yang mengandung juga mungkin akan mula membenci beberapa jenis makanan yang lain pula.

Semua tanda-tanda di atas walaupun biasanya digunakan bagi mengesan tanda-tanda kehamilan di kalangan wanita, namun ia bukanlah sesuatu yang konkrit.

Ujian Klinikal

Pengesahan muktamad  boleh dibuat menerusi ujian klinikal. Seseorang wanita boleh mengesahkan kehamilannya dengan mengadakan ujian kehamilan di rumah  dengan mengesan tahap HCG dalam air kencing. Anda boleh beli kit ujian ini (pregnancy test kit) di farmasi berdekatan.

Jika hasilnya adalah positif, maka anda perlu membuat temujanji dengan doktor keluarga (family doktor) untuk mengesahkan kehamilan dan memulakan tindakan susulan.

Selain dari itu, ujian darah juga boleh dibuat yang boleh memberikan hasil yang positif atau negatif.

Ini biasanya dilakukan apabila terdapat kebimbangan akan keguguran atau kehamilan luar biasa. Selepas tempoh 4 hingga 6 minggu, ujian oleh pakar obstetrik (obstetrician) boleh mengesahkan kehamilan dengan melakukan pemeriksaan fizikal.

Penebalan tisu faraj dan rahim yang melembut boleh mengesahkan kehamilan.

Nota kaki: Artikel ini adalah untuk digunakan untuk tujuan perkongsiaan dan maklumat sahaja. Untuk maklumat/nasihat  yang lebih tepat pesakit dinasihatkan agar berunding dengan seorang doktor perubatan berlesen bagi menentukan tindakan terbaik buat anda.

– Tanda-Tanda Biasa Kehamilan Di Kalangan Wanita