\"\"
Sunday,20 August,2017

Transformasi Baju Kurung 2014

baju kurung 2014

Baju kurung pada masa kini tidak lagi kelihatan seperti baju kurung yang kita biasa lihat – ia telah menjadi ‘very stylish and sophisticated’Of course, baju kurung asli dan baju kurung Pahang masih nampak tradisional, tetapi baju kurung moden kini memaparkan sentuhan-sentuhan khas yang memberi nafas baru kepada imej baju kurung.

Lihat sahaja koleksi baju kurung 2014 daripada Diana Danielle x Emel oleh Melinda Looi di bawah ini :

Baju Kurung 2014

Baju Kurung Diana Danielle x Emel

Light Grey Baju Kurung with Studded Trim And Bow Peplum

Modern Baju Kurung With Lace

Cream Modern Baju Kurung With Lace Embellishments

Peplum yang sememangnya moden menjadi bertambah istimewa dengan simpulan kecil di pinggang.  Begitu juga dengan baju kurung yang ditambah dengan hiasan di bahagian pinggang.

Sangat elegant.

Lihat juga Koleksi Chantilly oleh Jovian Mandagie:

Chantilly Carolina Baju Kurung

Red Chantilly Carolina Baju Kurung by Jovian Mandagie

Tidakkah ianya kelihatan anggun dan bergaya? 

Harga pun berpatutan….. 😀

Setidak-tidaknya, koleksi-koleksi tersebut boleh dijadikan inspirasi bagi yang pandai menjahit baju sendiri.  Bagi yang arif mix & match, inilah masanya anda memperlihatkan kejaguhan anda sebab baju kurung sekarang ada yang nampak macam padanan blaus dan skirt yang berlainan:

Lavender Chantilly Charleena Baju Kurung

Turquoise & Lavender Chantilly Charleena Baju Kurung by Jovian Mandagie

Black Chantilly Chatalina Baju Kurung

Black Chantilly Chatalina Baju Kurung oleh Jovian Mandagie

Baju Kurung Maimunah

Baju Kurung Maimunah oleh Lisa Surihani merupakan contoh baju kurung Pahang yang comel.  Ia dihiasi dengan bunga satin dan lace kecil yang memberikan ciri peribadi dan kelainan.

Maimunah Baju Kurung Pahang

Ok, rasanya dah banyak yang telah diletakkan di sini untuk santapan mata anda semua. Bagi mereka yang berminat hendak melihat lagi hasil-hasil rekaan hebat oleh pereka-pereka terkenal seperti Jovian Mandagie, Lisa Surihani  dan Melinda Looi, anda boleh klik DI SINI.

Pastinya ada akan teruja nanti.

Panduan Baju Kurung Tradisional

Kepada yang boleh menjahit baju sendiri, jika sudi, share lah kreativiti anda dengan kami.  Kepada yang ingin ‘save budjet‘ dan belajar menjahit baju kurung, anda boleh membaca buku ini: Panduan Baju Kurung Tradisional.

Masih belum terlambat… 😀

 – Transformasi Baju Kurung 2014

This Article Was Written By

A fumbling, bumbling housewife and a mom of 5, who enjoys reading, cross stitching, watching tv, crocheting and trying her hands at other crafts. Her dream is to explore every nook and cranny of Malaysia in this lifetime. Learning to be a more conscientious, informed, open-minded and adventurous person, she is happy to share her thoughts on many subjects. She also writes at www.Precious-Crafts.Com

Zurainny Ismail
  • puteri kasih

    boleh rambang mata memilih rekaan baju kurung moden yang menarik macam ni 🙂

    May 31, 2014, 6:09 am
  • akubiomed

    Ada anak dara tentu suka untuk melaram ketika Raya nanti. 🙂

    May 30, 2014, 12:36 pm
  • Denaihati

    baju kurung modenlah, yang bawah je yang nampak klasik sikit.

    May 29, 2014, 5:39 am
  • The Reluctant Shopper

    Alaa….bagi la anak isteri tengok…jadi inspirasi. 😀

    May 29, 2014, 4:29 am
  • TehR

    wah, memang sangat cantik ni, bro
    harap2 anak isteri aku tak tengok ni
    haha

    payah aku nak cari kedai nanti

    May 29, 2014, 4:02 am