About Us

welcome

Welcome to Dulu Lain Sekarang Lain. Our tagline is β€œEmbracing change as a medium of growth and expression to facilitate the process of sharing and disseminating of information that would be beneficial to readersβ€œ. Quite a long tagline huh? Definitely a long and slow process, to be sure.

What’s inside this blog?

Dulu Lain Sekarang Lain contains articles on various topics including law, human resources, travel, food, health & beauty, entertainment and many others. However, we have to admit that our main focus are:

  • Sharing our knowledge in hr & law (yup, we do have hr/legal background)
  • Promoting Sabah as a travel destination
  • Sharing about products we are excited about
  • Sharing our experience in blogging and SEO. Not much though πŸ˜€
  • Do read our website agreement and privacy policy first before you read our articles. Just in case.

Why Dulu Lain Sekarang Lain ?

Because we change, from time to time. Hence, ‘dulu lain sekarang lain‘ or what once was is now changed, or something to that effect. Plus, we are also a fan of the legendary Malaysian singer, S.M. Salim.

Like Our Articles?

If you like our articles, please share them with others by clicking the “Share” buttons at the top left-hand side of the articles.

Thank you and welcome to DLSL.

 

42 Comments

  1. Azman

    Assalamualaikum…
    Buat masa ini saya adalah penganggur selepas bekerja hampir 30 tahun dalam sebuah syarikat. sebab saya berhenti kerja ialah tekanan yang sangat hebat dari pengurusan dan majikan saya.

    semasa saya menghantar notis berhenti kerja, saya rasa sangat lega dan seolah2 tiada apa yang berlaku. sehinggalah beberapa bulan selepas berhenti kerja barulah saya sedar yg perbuatan saya adalah salah kerana saya telah kehilangan pekerjaan daan tiada pendapatan langsung.

    saya jadi tertekan kerana dengan kerja saya yang banyak, saya ti tambah dengan mendapat tugasan tambahan baru kerana saya dilonggokkan dengan kerja2 yang ditinggalkan oleh kakitangan yang pencen wajib. saya pernah menolak tugas tersebut memandangkan ada seorang eksekutif di bahagian tersebut, sedangkan tugas seharian saya pun banyak. tapi pihak pengurusan hanya memandang sepi. tekanan kedua ialah saya juga mendapat “surat amaran” dari HQ yang mana saya tidak tahu apakah kesalahan saya sehingga saya mendapat surat tersebut. Tekanan ketiga, saya juga diugut akan diberi surat amaran oleh boss baru saya kalau saya tidak dapat buat kerja yang diarahkannya sedangkan saya baru lagi menjalankan tugas disitu walaupun tanpa sebaarang guideline.

    Dimanakah saya boleh mengadu tentang masalah saya ini tuan?

    Terima kasih.

     
    1. saya dah beri jawapan dalam e-mail saya.

       
  2. wantino

    Salam Bos. Tumpang tanya, seandainya syarikat saya bekerja menetapkan dalam surat tawaran kerja “sekiranya pekerja ingin berhenti kerja dalam tempoh percubaan, pekerja dikehendaki memberi notis 1 bulan dan juga tambahan bayaran gaji 1 bulan”. Walaubagaimanapun, syarat tersebut berat sebelah kerana tak menyatakan macam mana pula kalau majikan ingin memberhentikan pekerjanya. Setahu saya sepatutnya syaratnya sama dan mereka pelu menyatakannya dalam surat tawaran. Boleh ke macam tu?

     
  3. AsSalamu’alaika Bro,

    Mohon share artikel “wajib ke majikan bayar kenaikan gaji πŸ™‚ ”

    Just sharing da info with my HR team. Thanks ya

     
    1. no problemo… πŸ˜€

       
  4. asiah

    pekerja telah memberi notis 1 bulan berhenti kerja tetapi tidak hadir bekerja 3 hari sebelum tamat tempoh notis. Majikan telah memberi surat berhenti kerja dengan mengguna seksyen 15(2) dan meminta pekerja membayar 1 bulan gaji kepada syarikat sebagai ganti notis. Adakah tindakan majikan ini wajar mengikut seksyen 15 (2)?

    minta tolong jawabkan..terima kasih/

     
    1. Seskyen 15 (2) berkenaan penamatan kontrak serta merta bila pekerja tidak hadir lebih dua hari berturut-turut. Bila ia digunakan, majikan tidak boleh claim nilai gaji 1 bulan berdasarkan notis.

       
  5. anna

    jawatan sebagai lecturer is it under Contract of Service or Contract for Service? and jika mereka bekerja lebih masa, boleh kah mereka mengambil kerja lebih masa? (claimed overtime) what the Act say abt this?

    Waiting for your reply.

    TQ

     
    1. Samada sesorang itu di bawah β€˜Contract of Service’ atau bukan tidak diukur melalui jawatan mereka. Soal nya, samada mereka di bawah kawalan majikan/university atau tidak. Bebaskah mereka untuk datang atau tidak memberi lecture? Ada beberapa ujian boleh digunakan. Rujuk artikel ini: https://dululainsekaranglain.com/undang-undang/undang-undang-buruh-kontrak-pekerjaan untuk maklumat lanjut.

       
  6. September

    salam,
    I love photography tp bkn psl tu. Majikan sy slalu lmbt byr gaji, skrng ni makin teruk smpi tengah bln Feb blm byr gaji yg bln Januari lg. Sekiranya majikan sy tidak membyr gaji bln Januari pd penghujung bln Februari, sy ingat nak jual perabot & computer office ni. Boleh kah sy buat mcm tu dan adakah sy akan didakwa sekiranya pihak majikan membuat laporan polis?
    Tq…

     
    1. Of course, anda boleh didakwa kerana menjual brg yang bukan milik anda. Semua masaalah yg ada dgn majikan harus diselesaikan dgn perbincangan dgn majikan dan jika tiada jwp yg memuaskan dari majikan, maka anda boleh cuba adukan masaalah dengan Jabatan Tenaga Kerja yang berdekatan.

       
      1. September

        terima kasih…

         
  7. Greeting from Nasha Comel. Enjoy reading your post. Great blog post! Hope can visit me back ya πŸ™‚

     
  8. zulhairull ayub

    salam bro, menarik n tak ramai dr golongan profesional nak cite hal2 kemanusian dan penindasan pekerja yg mmg nampak nyata dlam malaysia ni…. majikan sentiasa ambil kesempatan atas golongan pekerja… tahniah dan teruskan usaha anda…. anda ada penyokong balik tirai…. even im a chealsea fan πŸ˜€

     
    1. Terima kasih. Tahniah Chelsea menang 8 – 0 semalam.
      Btw, bukan semua majikan yg ambil kesempatan. Ramai yg genuine nya ada masaalah sendiri biarpun dihadapan pekerja dan client, mereka cuba nampak ok.
      Saya cuma mahu ada balance sebab jika pekerja terinaya, maka susah majikan dikenakan tindakan oleh pihak berkuasa. Jika pekerja lalai, maka majikan rugi, pekerja pun rugi bila majikan tutup kedai.
      Sama-sama kita renungkan… Terima kasih sekali lagi.

       
  9. shi

    Assalaimualaikum..

    Sy ingin tahu cuti sakit yang diperuntukkan oleh jabatan buruh kepada pekerja syarikat swasta berapa hari?

     
  10. Zaida Abdullah

    Salam tumpang bertanya majikan saya sekarang menafsirkan bahawa dia hanya perlu istiharkan 10hari sebagai hari cuti umum sebagaimana dinyatakan dalam s.60D Akta 265, adakah tafsiran itu tepat?

     
    1. Ia benar. baca di sini: https://dululainsekaranglain.com/undang-undang/undang-undang-buruh-cuti-umum. Kini ia menjadi 11 dengan pertambahan Hari Mlaysia.

       
  11. SamDaddyCool

    Rasanya first time singgah sini. Salam kenal bro..

     
    1. w’salam… tq sbb sudi singgah…

       
  12. Hidayah Johan

    slm perkenalan, saya adalah salah seorag stdnt undang2, sye ada beberapa kemuskilan untuk bertanya…sya ingin tahu lebih lanjut berkaitan dengan bon berkelakuan baik di bawah hukuman dalam undang2 jenayah, bagaimana bon berkelakuan baik ini di knakan kepada pesalah dan apa yang perlu di ambil kira bagi menjatuhkannya kepada pesalah dan adakah berpatutan dgan kesalahan yang dilakukan hanya dgn dikenakan bon berkelakuan baik?minta ulasan dari encik tentang isu y smakin mnular ini..

     
    1. bon kelakuan baik adalah terjatuh dalam bab penghukuman yg boleh ct berikan kepada tertuduh yg TELAH DIDAPATI BERSALAH (proved guilty). Ia nya sebahagian dari kuasa budi bicara mhk. dan ada dua seksyen dalam Kanun Acara Jenayah yg berikan kuasa ini iaitu: 173A dan 294. Anda boleh juga baca syarat2 bagi menggunakan sekyen ini di CPC yg antara lain ialah:
      i. Terbuka hanya kepada pesalah dewasa , iaini yang berusia 16 tahun ke atas;
      ii. Satu sabitan mesti telah direkodkan;
      iii. Pertimbangan harus diberikan terhadap faktor peringan hukuman;
      etc.
      [Seksyen 294].
      Lihat juga seksyen 173A sbb ada beza dari segi syarat.

       
  13. Slm kenal. Blog yg amat memberi manfaat lagi. Utk makluman encik, sy akan menghadiri interview jawatan pegawai perhubngan perusahaan 8 nov ni. Boleh bg tips tak apa yg soklan bakal dorang tanya nnt sbb ni my 1st interview.saya tak tahu lagi cmner situasi dlm bilik interview. Hrp dpt berkongsi

     
  14. pahan

    tukar link bro πŸ™‚

    DLSL: Boleh. let me know kat u add my link. Will add nt @ my blogroll.

     
  15. Sufri yusop

    Ingin tahu bagaimanakah susunan nama dlm roster ker?adakah mengikut gred or seniority?

     

Comments are closed.