Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!

Perlindungan PERKESO [SOCSO] untuk Pekerja Asing

by Admin   ·  3 years ago   ·  
thumbnail

Perkeso Pekerja Asing

 

Menerusi satu sidang akhbar pada 21hb November 2018, Menteri Sumber Manusia, M Kulasegaran memaklumkan bahawa Kabinet memutuskan untuk meletakkan perlindungan keselamatan sosial pekerja asing di bawah Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) mulai 1 Januari 2019.

 

Langkah itu disifatkan selaras dengan Konvensyen Kesamaan Rawatan (Pampasan Kemalangan) 1925 (No 19) dan Jawatankuasa Persidangan Penggunaan Piawaian di bawah Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO).

 

ilo

 

PERKESO untuk Pekerja Asing

PERKESO atau ringkasannya dalam bahasa Inggeris, SOCSO pada awal penggubalannya memang mewajibkan caruman pada pekerja asing. Rujukan pada Jadual 1, Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1969 (Akta 4) menunjukkan bahawa pekerja asing tidak tersenarai dalam golongan yang dikecualikan dari caruman.

 

Akan tetapi di bawah Pemberitahuan Keselamatan Sosial Pekerja (Pengecualian Pekerja-Pekerja Asing) 1993 [P.U. (A) 56/1993], pekerja-pekerja asing telah dikecualikan dari caruman Perkeso sehingga ke hari ini.

 

Pembatalan Pemberitahuan 1993

Untuk melaksanakan keputusan kabinet, suatu pemberitahuan baru telah dikeluarkan di bawah Sekyen 98 Akta 4, iatu Pemberitahuan Keselamatan Sosial Pekerja (Pengecualian Pekerja-Pekerja Asing) (Pembatalan) 2018 [P.U. (B) 735]. Ia membatalkan arahan terdahulu dan sekaligus pekerja asing kembali wajib didaftarkan dan dicarum.

 

Pekerja Domestik

Bagaimana pula dengan pekerja asing domestik seperti tukang kebun dan pembantu rumah?
Mereka tidak perlu dicarum kerana mereka adalah tersenarai di bawah Jadual 1 pada Akta 4. Begitu juga dengan pekerja tempatan yang digajikan di bawah sektor domestik.

 

akta 4 seksyen 3

 

Jadual 1 Akta Perkeso

 

Skim Perlindungan

Harus diingat pekerja asing cuma dilindungi di bawah Skim Bencana Kerja (SBK) sahaja. Antara feadah-faedah di bawah SBK termasuklah:

 1. – Faedah Perubatan
 2. – Faedah Hilang Upaya Sementara
 3. – Faedah Hilang Upaya Kekal
 4. – Faedah Orang Tanggungan
 5. – Faedah Pengurusan Mayat
 6. – Elaun Layanan Semasa
 7. – Kemudahan Pemulihan (kecuali Dialisis, Vokasional atau Program Return to Work).

 

Oleh kerana pekerja asing cuma menikmati faedah dari skim SBK sahaja dan tidak mendapat faedah dari Skim Keilatan, maka cuma majikan sahaja yang akan mencarum dan potongan caruman untuk pekerja tidak diperlukan.

 

Kilang

 

Syarat Kelayakkan

Pekerja asing hendaklah yang sah, iaitu mempunyai pas kerja yang SAH. Ia membawa persoalan seperti status pemegang-pemegang pass IMM13 di negeri Sabah, misalnya. Mereka adalah pekerja asing yang dibenarkan bekerja di negeri Sabah tanpa perlu memohon pas kerja.

 

Tarikh Pendaftaran

Bagi pekerja asing yang masih dilindungi di bawah Skim Pampasan Pekerja Asing (SPPA), majikan boleh menunggu sehingga perlindungan tamat terlebih dahulu.

 

Bagi pekerja asing yang baru pula, mereka wajib mendaftar sebaik sahaja mendapat pengesahan Jabatan Immigresen Malaysia di mana-mana tempat kemasukkan (port of entry) yang diwartakan. Ini juga satu isu yang menuntut penjelasan lanjut pihak Perkeso kerana pekerja yang baru masuk belum mempunyai pas kerja yang sah sehingga PLKS dikeluarkan. Adakala boleh mengambil masa sehingga sebulan.

 

Pembaca yang mahukan maklumat lanjut boleh melayari laman web Perkeso atau hadir ke pejabat Perkeso yang berdekatan.

 

21 Comments

 1. azlan

  kalau pekerja asing sakit deman dan masuk wad untuk 9 hari boleh buat tak buat tuntutan dengan socso

   
  1. HRM

   Jika syarikat tuan sudah mencarum dgn Perkeso utk pekerja asing tersebut, maka syarikat boleh bertanya terus dgn pihak Perkeso.

    
 2. mohdzairijaafar

  mohon penjelasan,
  bekernaan SPPA . sebagai majikan bagi syarikat perkhidmatan swasta, syarikat kami tiada mengambil pekerja buruh dari luar, walaubagaimanapun pekerja yg diambil adalah dari golongan executive dan mereka ditawarkan sekali pakage yang polisi insuran premium. adakan ianya diketegorikan.
  Soalan; Jika kakitangan Expats ini ingain membuat tuntutan perkeso dan setelah itu pihak Perkeso telah meminta SPPA dari pihak majikan, adakah cukup dengan sekadar, kami menyertakan salinan polisi Insuran kakitangan bagi mengantikan salinan sijil SPPA itu.

  mohon penjelasan.

   
  1. HRM

   Kami syorkan anda dapatkan penjelasan daripada pihak Perkeso sendiri kerana kami tidak boleh memberi pendapat tanpa fakta sepenuhnya.

    
 3. kat negara lain ada juga ke buat mcm ni?

   
  1. Zurainny Ismail

   Ada, cuma bentuk perlindungan mgkn tak sama. Ini adalah sebahagian daripada inisiatif ILO utk promote ‘Decent Work’.

    
 4. sally

  assalamualaikum..
  hai sir..sy ingin bertanya,sekiranya tempoh permit seseorang foreign worker still valid,perlukah majikan contribute socso dia setiap bulan dalam tempoh sah permit itu atau tunggu sehingga mereka renew permit then baru carumkan socso utk bulan2 sebelum tarikh new permit tu?

   
  1. HRM

   Wa’alaikumsalam. Jika insurance di bwh WCA msh valid, majikan ada pilihan sama ada hdk buat caruman Socso. Tahun dpn baru wajib mencarum under Socso utk FW.

    
 5. Lailai

  Hi.. Harap pihak tuan dapat jawab soalan sy.. Sy kena kerja lebih masa sehari 3 jam.. Dalam seminggu kena ot 3 atau 4 hari(sehari ot 3jam) tapi majikan tak nak bayar yang lebih masa 3jam tu sepatutnya ot.. Majikan tolak jam seterusnya..contoh esoknya jika cukup staff boleh balik awal 3jam..boleh ke macam ni? Terima kasih

   
  1. HRM

   Hi, untuk menjawab soalan anda, perlu maklumat tambahan:
   1. Adakah anda pekerja yg dilindungi di bwh Akta Kerja (https://dululainsekaranglain.com/undang-undang/akta-kerja-1955-samada-pekerja-di-lindungi-oleh-akta-atau-tidak)?
   2. Jika tidak, apakah yg disebut dlm terma Kontrak Kerja mengenai OT?

    
  2. Hallo, nak tanya, sekarang kerjaan buat perinta bekurung tutup kedai 2minggu,pertnyaan saya bagaimana dengan gaji saya dalam 2minggu tak berkerja ada kah gaji tetap jalan or tidak, layak ke saya minta gaji dalam masa 2minggu tu dekat bos???

    
 6. fatin

  Hi , saya kurang jelas berkenaan caruman pekerja asing ni. Jika sebelum ni , permit pekerja dengan company lain . Lepastu company lama keluar surat mengatakan pekerja tersebut telah dilepaskan untuk bekerja dengan company baru. Dia renew permit under company lama sehingga tahun 2020 .

  Adakah company baru perlu mencarum untuk dia atau perlu tunggu sehingga insurance tamat ?

   
  1. HRM

   Sila berhubung dgn pihak Perkeso utk kepastian.

    
 7. Alice Ng

  Saya mau double confirm kalau pekerja yang guna IMM13 (Dari Sabah), masi mau payar Socso kah? Sebab saya call Sabah perkeso, officer bagi tahu saya IMM13 no need to pay Socso, only sesiapa yang guna work permit.
  Its that correct?

   
  1. HRM

   Yes, correct sbb pemegang IMM13 tidak perlu work permit.

    
 8. Yaya

  Hi, saya ada soalan. Kontrak kerja selama 3 tahun. Sudah bekerja selama setahun lebih. Boleh ke majikan membuat kontrak seperti berikut: ‘Pekerja perlu membayar sejumlah wang pampasan kepada majikan sekiranya pekerja ingin berhenti atau diberhentikan sendiri oleh majikan’. Jika diberhentikan atas sebab yang tak relevan, perlukah pekerja membayarnya?

   
  1. HRM

   Pekerja cuma perlu bagi notis jika hendak berhenti atau bayar ganti notis. Tempoh notis bergantung kpd tempoh perkhidmatan atau terma kontrak. Melainkan kontrak telah tamat, majikan tidak boleh memberhentikan pekerja tanpa alasan yang munasabah, walau dengan notis.

    
 9. Helena

  Saya ingin bertanya berkaitan pengiraan gaji sebulan. Adakah kita perlu basic *26 Atau basic*30 Dan mengapa? Boleh saya dapatkan akta utk support soalan Ini.

   
  1. HRM

   Ia bergantung kepada tujuan apa pengiraan itu dibuat. Untuk mendapatkan ordinary rate pay bagi kiraan OT, gaji dibahagikan dengan 26. Anda boleh rujuk Akta Kerja 1955. Terima kasih.

    
 10. sh

  hai , saya nak tanya berkenaan kontrak kerja . dalam kontrak tersebut hanya tertulis saya akan bekerja di syarikat tersebut selama setahun. itu sahaja yang tertulis di dalam kontrak tersebut . tidak dinyatakan syarat2 lain . kemudian setelah saya bekerja selama 3 bulan di syarikat tersebut saya dapati gaji saya dibayar hanya rm850 sebulan . apabila ditanya kepada majikan soal gaji, saya dimarahinya dan mengatakan saya tidak mempunyai sebarang komitmen untuk mempunyai gaji yang tinggi . syarikat itu jugak tidak ada caruman kwsp kepada pekerja2nya . saya mahu berhenti kerja di syarikat tersebut, tetapi saya terikat dengan kontrak tersebut . apakah yang perlu saya lakukan ?

   
  1. HRM

   Berdasarkan maklumat di atas, jika anda pekerja sepenuh masa dan dibayar gaji bulanan, majikan mgkn telah melakukan bbrp kesalahan. Sekiranya majikan tidak melepaskan anda, sila buat laporan di pejabat JTK & KWSP berhampiran. Saya syorkan tuan bincang dgn majikan terlebih dahulu. Saya x fikir mereka akan menuntut apa2 dr tuan memandangkan kesalahan yg telah mrk lakukan.

    

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.